Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 7.9



Зміна балансової вартості фінансової інвестиції, що обліковується за методом участі в капіталі (у власному капіталі об'єкта інвестування відбулися зміни).

У 2011 році підприємство Б (див. приклад 7) не працювало. У 2012 році безоплатно отримало обладнання і зарахувало його на баланс за вартістю, що дорівнює 250000 грн. Тоді ж інший засновник підприємства Б − підприємство В погасило свою заборгованість за внесками до статутного капіталу на суму 80000 грн.

За результатами 2012 року підприємство Б отримало чистий прибуток у розмірі 40000 грн. і оголосило про виплату дивідендів у розмірі 25000 грн. Частину чистого прибутку у розмірі 10000грн. підприємство вирішило спрямувати на збільшення резервного капіталу. Решта чистого прибутку залишилася нерозподіленою.

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  На 31.12.2012 року збільшено балансову вартість фінансових інвестицій на частку підприємства А в сумі змін у власному капіталі підприємства Б (250000*40%) 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі» 425 «Інший додатковий капітал»  
  Збільшено балансову вартість фінансових інвестицій на частку підприємства А в чистому прибутку підприємства Б (40000*40%) 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі» 723 «Дохід від інвестицій в дочірні підприємства»  
  Відображено суму дивідендів, що підлягають до отримання підприємством А (25000*40%) 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі»  
  Списано на фінансовий результат дохід від участі в капіталі 723 «Дохід від інвестицій в дочірні підприємства» 792 «Результат фінансових операцій»  

Крім корегування на дату річного звіту балансової вартості фінансової інвестиції, в обліку інвестора відображаються внутрішні операції пов‘язаних сторін (придбання та продаж товарів, готової продукції, послуг, необоротних активів тощо; орендні, фінансові операції та ін.)

Відповідно до П(С)БО 12, якщо інвестор, (контрольний учасник, інвестор асоційованого підприємства) вносить або продає активи спільному, асоційованому підприємству відповідно і передає значні ризики та вигоди, пов'язані з їх володінням, то у складі фінансових результатів звітного періоду відображається лише та частина прибутку (збитку), яка припадає на частку інших інвесторів спільного, асоційованого підприємства відповідно.

Сума прибутку (збитку) від внеску або продажу спільному, асоційованому підприємству активів, що припадає на частку інвестора, включається до складу доходів (витрат) майбутніх періодів з визнанням їх прибутком (збитком) інвестора лише після продажу спільним, асоційованим підприємством цього активу іншим особам або в періодах амортизації одержаних чи придбаних необоротних активів. Цей актив вважається проданим спільним, асоційованим підприємством у межах кількості й вартості подібних активів, реалізованих ним після його одержання.

Інвестор спільного, асоційованого підприємства відображає всю суму отриманих збитків, якщо внесок або продаж свідчить про зменшення чистої вартості реалізації оборотних активів або зниження корисності необоротних активів.

Якщо інвестор, контрольний учасник, асоційоване підприємство) придбав активи відповідно в спільного, асоційованого підприємства, то сума прибутку (збитку) об'єкта інвестування від цієї операції, що припадає на частку інвестора, відображається лише після перепродажу цих активів іншим особам або в періодах амортизації придбаних необоротних активів. Збитки, які виникли внаслідок зменшення чистої вартості реалізації оборотних активів або зниження корисності необоротних активів, відображаються повністю в період здійснення операції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...