Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік поточних фінансових інвестицій



Поточні фінансові інвестиції – це фінансові інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів) (п. 33 П(С)БО 2). Поточні фінансові інвестиції відображаються у Балансі за статтею «Поточні фінансові інвестиції» у розділі II «Оборотні активи».

Облік поточних фінансових інвестицій та еквівалентів грошових коштів ведеться на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції». За дебетом цього рахунку відображається придбання поточних фінансових інвестицій та еквівалентів грошових коштів, за кредитом – зменшення їх вартості та вибуття. Рахунок 35 має два субрахунки: 351 «Еквіваленти грощових коштів» та 352 «Інші поточні фінансові інвестиції». Аналітичний облік поточних фінансових інвестицій здійснюється за їх видами із забезпеченням одержання інформації про інвестиції як в Україні, так і за кордоном.

Для узагальнення інформації про реалізацію фінансових інвестицій використовується субрахунок 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій». На субрахунку 971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій» відображається балансова вартість реалізованих фінансових інвестицій (на дату їх реалізації) та інші витрати, пов'язані з їх реалізацією.

Відповідно до П(С)БО 12, сума збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату балансу відображається у складі інших доходів або інших витрат відповідно на субрахунках 746 «Інші доходи від звичайної діяльності» та 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій». Фінансові інвестиції, справедливу вартість яких достовірно визначити неможливо, відображаються на дату балансу за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності інвестиції. Втрати від зменшення корисності фінансових інвестицій відображаються у складі інших витрат з одночасним зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій.

Типова кореспонденція з обліку поточних фінансових інвестицій наведена нижче.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 361 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...