Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік інших необоротних матеріальних активів



До складу інших необоротних матеріальних активів відносяться:

­ бібліотечні фонди;

­ спеціальні інструменти і пристосування, інші малоцінні предмети, строк використання яких більше одного року;

­ експлуатаційні тимчасові (нетитульні) споруди;

­ природні ресурси для наступного видобутку (нафти, газу тощо);

­ інвентарна тара;

­ предмети прокату;

­ вартість завершених капітальних інвестицій в об’єкти операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція).

Формування в бухгалтерському обліку інформації про інші необоротні матеріальні активи здійснюється відповідно до методологічних засад, встановлених П(С)БО 7 «Основні засоби». Облік надходження, переоцінки і вибуття інших необоротних матеріальних активів, а також витрат на їх утримання та поліпшення ведеться аналогічно методиці обліку основних засобів.

Амортизація інших необоротних матеріальних активів нараховується за прямолінійним або виробничим методом. Крім того, амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 відсотків його вартості, яка амортизується, та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці використання об’єкта 100 відсотків його вартості.

Сума нарахованої амортизації включається до складу відповідних витрат підприємства залежно від функціонального призначення інших необоротних матеріальних активів. При цьому складається така кореспонденція рахунків:

Дебет 15 «Капітальні інвестиції»
Дебет 23 «Виробництво»
Дебет 91 «Загальновиробничі витрати»
Дебет 92 «Адміністративні витрати»
Дебет 93 «Витрати на збут»
Дебет 94 «Інші витрати операційної діяльності»
Кредит 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів»

Облік операцій з іншими необоротними матеріальними активами ілюструється прикладом 5.24.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...