Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок амортизації із застосуванням виробничого методу, грн



Рік корисної експлуатації Розрахунок річної суми амортизації Сума зносу з початку експлуатації об’єкта Залишкова вартість об’єкта на кінець року
розрахунок річна сума амортизації
    3 = 2: 4    
Перший 9500 × 0,6      
Другий 10000 × 0,6      
Третій 10200 × 0,6      
Четвертий 10300 × 0,6      

Порівняння результатів нарахування амортизації за різними методами дозволяє зробити наступні висновки.

При застосуванні прямолінійного методу вартість, що амортизується, рівномірно розподіляється між звітними періодами протягом терміну корисного використання об’єкта. Простота розрахунку робить цей метод найбільш привабливим для практичного використання.

Метод зменшення залишкової вартості, метод прискореного зменшення залишкової вартості та кумулятивний метод належать до методів прискореної амортизації. Застосування цих методів забезпечує нарахування найбільшої суми амортизації протягом першого року експлуатації об’єкта, а потім її щорічне зменшення.

При використанні виробничого методу нарахування амортизації здійснюється пропорційно обсягу виробленої продукції або виконаних робіт (послуг) незалежно від терміну корисного використання об’єкта.

Метод амортизації обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання. Методи амортизації, які застосовує підприємство, зазначаються в наказі про облікову політику.

У разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від використання основних засобів переглядається строк корисного використання об’єкта та метод амортизації. Такі зміни розглядаються як перегляд відповідно облікової оцінки та облікової політики.

Нарахування амортизації проводиться щомісячно.

Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Місячна сума амортизації при застосуванні методів прискореної амортизації визначається діленням суми амортизації за повний рік корисного використання на 12.

Річна (місячна) сума амортизації після зміни залишкової вартості об’єкта основних засобів в результаті їх переоцінки, часткової ліквідації, модернізації, модифікації, добудови, дообладнання, реконструкції, зменшення (відновлення) корисності, зміни строку корисного використання та методів нарахування амортизації визначається, виходячи відповідно із нової залишкової вартості та нового строку корисного використання об’єкта.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

У випадку перегляду очікуваного терміну використання амортизація нараховується, виходячи з нового строку корисного використання об’єкта, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку використання.

Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу починається з дати, що настає за датою, на яку об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації.

Розрахунок амортизації основних засобів прикладається до регістрів бухгалтерського обліку.

Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію.

Поновлення нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем введення об’єкта в експлуатацію після реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації.

Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу припиняється з дати, що настає за датою вибуття об’єкта основних засобів.

У бухгалтерському обліку суми нарахованої амортизації відображаються шляхом збільшення витрат та зносу основних засобів.

Нарахування амортизації обліковується наступною кореспонденцією рахунків (приклад 5.9).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...