Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік витрат на утримання основних засобів



В період експлуатації основних засобів виникає необхідність проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту окремих об’єктів.

Витрати, що здійснюються для підтримання основних засобів у робочому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від їх використання, включаються до витрат звітного періоду.

Отже, витрати, пов’язані з утриманням основних засобів, в момент виникнення їх обліковуються за дебетом рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» залежно від функціонального призначення об’єктів.

Щоб уникнути розбіжностей при визначенні балансової вартості основних засобів в бухгалтерському обліку та відповідно до вимог податкового законодавства, П(С)БО 7 «Основні засоби» допускає можливість збільшення первісної вартості на суму витрат, пов’язаних з ремонтом та поліпшенням об’єкта основних засобів у сумі, що перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного року.

Для документального оформлення приймання основних засобів із ремонту застосовується акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів типової форми №ОЗ-2.

Облік витрат на утримання основних засобів при підрядному способі виконання робіт ілюструється прикладом 5.7, при господарському способі – прикладом 5.8.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 204 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...