Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік заборгованості за майно, що передано у фінансову оренду



Облік дебіторської заборгованості за майно, передано у фінансову оренду ведеться за субрахунком 181 «Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду» до рахунку 18 «Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи» (рис. 3.11).

181 «Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду»
Дебет Кредит
Виникнення (збільшення) довгострокової дебіторської заборгованості за майно, що передано у фінансову оренду Погашення (списання) довгострокової дебіторської заборгованості
Сальдо означає залишок дебіторської заборгованості за майно, що передано у фінансову оренду  

Рис. 3.11. Структура субрахунку 181 «Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду»

На субрахунку 181 відображаються чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду, визначені згідно з П(С)БО 14 «Оренда».

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості за майно, що передане у фінансову оренду ведеться за кожним дебітором, за термінами виникнення й погашення такої дебіторської заборгованості.

В бухгалтерському обліку щодо довгострокової дебіторської заборгованості орендаря здійснюють наступні основні записи:

1. Визнано дебіторську заборгованість орендаря та дохід від передачі майна у фінансову оренду:

Дебет 181 «Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду» в сумі мінімальних орендних платежів і негарантованої ліквідаційної вартості
 
Кредит 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» за вирахуванням фінансового доходу, що підлягає отриманню, з визнанням іншого доходу (доходу від реалізації необоротних активів

2. Визнано поточною дебіторською заборгованістю частину суми довгострокової дебіторської заборгованості орендаря, що підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати балансу:

Дебет 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» в сумі поточного платежу
Дебет 181 «Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду»

Більш докладно облік орендних операцій (в т.ч. і за фінансовою орендою) розглянуто в розділі «Облік необоротних активів» (приклад 5.22).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 768 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...