Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків за нарахованими доходами



Для обліку розрахунків за нарахованими доходами (нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо, які підлягають отриманню) використовується субрахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» до рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами» (рис. 3.6).

373 «Розрахунки за нарахованими доходами»
Дебет Кредит
Виникнення дебіторської заборгованості за нарахованими доходами Погашення чи списання дебіторської заборгованості за нарахованими доходами
Сальдо означає дебіторську заборгованість за нарахованими доходами  

Рис.3.6. Структура субрахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами»

Аналітичний облік за нарахованими доходами ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами ії виникнення й погашення.

Типова кореспонденція рахунків з обліку розрахунків за нарахованими доходами:

№ пор. Зміст операції Кореспонденція рахунків
1. Нараховані дивіденди, що підлягають отриманню від інших підприємств Дебет 373 «Розрахунки за нарахованими доходами»
Кредит 731 «Дивіденди одержані»
2. Нараховані відсотки, що підлягають отриманню за облігаціями чи іншими цінними паперами, винагороду за здані в фінансову оренду необоротні активи тощо. Дебет 373 «Розрахунки за нарахованими доходами»
Кредит 732 «Відсотки одержані»
3. Нараховані інші доходи від фінансових операцій (роялті, рентні платежі) Дебет 373 «Розрахунки за нарахованими доходами»
Кредит 733 «Інші доходи від фінансових операцій»

Отримання підприємством раніше нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо відображається в бухгалтерському обліку записом: Дебет рахунку 31 «Рахунки в банках» чи Дебет рахунку 30 «Каса», Кредит субрахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 660 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...