Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сальдо платіжного балансу та його вимірювання



Відповідно до принципів побудови платіжного балансу в цілому він завжди знаходиться в стані рівноваги. Тому говорити про сальдо, тобто про незбалансованість пла­тіжного балансу, можна лише стосовно окремих статей (блоків). На практиці підраховується три сальдо:

— за балансом поточних операцій;

— за балансом руху капіталу;

— за балансом офіційних розрахунків.

Кожен із цих балансів підводиться горизонтальною рискою, так що одні статті кредиту і дебету залиша­ються «над рискою», а всі інші — «під рискою». В кож­ному випадку позитивне сальдо має місце тоді, коли кредит «під рискою» перевищує дебет, при цьому така сама за величиною, але з протилежним знаком, нерівновага має місце за статтею «під рискою». Дефіцит виникає в тому випадку, коли кредит «над рискою» менший ніж дебет.

Сальдо поточних операцій (сальдо БПО) — це саль­до найбільш важливих для економіки країни статей, які порівняно повільно змінюються і входять у блок А.

Воно розраховується найчастіше. Сальдо БПО має ба­лансуватись усіма іншими статтями (блоками). Баланс поточних рахунків дає досить повний обсяг інформації про економічне становище країни.

Позитивне сальдо балансу поточних рахунків свідчить про те, що країна продає вироблені нею това­ри і послуги іншим країнам в більшому обсязі, ніж купує. Дефіцит же цього балансу відображає заборго­ваність іншим країнам. Позитивне сальдо свідчить про наявність інвестиційного потенціалу, а від'ємне — про відплив коштів. Країна стає нетто-боржником.

Сальдо руху капіталів. Саме рух капіталів є голов­ним «контрбалансом» для поточних операцій. Іншими словами, якщо сальдо балансу поточних операцій від'ємне, то воно звичайно погашається (повністю чи частково) позитивним сальдо руху капіталів. Якщо ж позитивне, то це створює базу для того, щоб експорт капіталу із країни перевищував його імпорт.

Сальдо балансу офіційних розрахунків (сальдо підсумкового балансу) охоплює всі блоки, крім остан­нього — «Підсумкова зміна резервів» (Н). В цьому саль­до всі блоки розглядаються як джерела припливу (відпливу) коштів у країну (з країни), а блок Н — як балансуючий.

У блоці Н «Підсумкова зміна резервів» — знак «-«означає збільшення офіційних резервів країни, а знак «+» — їхнє зменшення, оскільки за логікою складан­ня платіжного балансу приплив коштів до офіційних резервів країни аналогічний імпорту товарів і послуг та навпаки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 524 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...