Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Неметали



7.1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

До неметалів належать елементи, атоми яких мають на зовнішньому енергетичному рівні чотири й більше електронів (за винятком водню і бору; у атомів водню — один електрон, у бору — 3). Неметалів значно менше ніж металів. Із відомих 110 елементів 22 є неметалами: водень, інертні гази (He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn), галогени (F, Cl, Br, I, At), кисень, сірка, селен, телур, азот, фосфор, миш’як, вуглець, кремній, бор. У періодичній системі вони містяться в її правій верхній частині лише в головних підгрупах. Межа проходить по умовній лінії, яка з’єднала б такі елементи, як бор і астат.

Елементи-неметали належать до р-елементів, за виключенням водню і гелію, які є s-елементами. Усі неметалічні р-елементи мають загальні власти-вості, бо структура зовнішнього електорнного шару їхніх атомів подібна: ns2np1-5. У елементів благородних газів, на відміну від типових неметалів, р-підрівень є завершеним (має шість електронів) ns2 np6. Це зумовлює вкрай низьку їхню реакційну здатність, тому благородні гази не відносять до типових неметалів.

Елементи-неметали виявляють значну спорідненість до електронa і знач-но більш високу енергію іонізації порівняно з елементами-металами. Вступа-ючи в хімічну взаємодію, атоми неметалів, як правило, приєднують електрони, виявляючи властивості окисників. Здатність приєднувати електрони підви-щується зі збільшенням порядкового номера неметалу в періоді, та змен-шується з його зростанням у групі. Отже, в періоді зліва направо відбувається посилення неметалічних властивостей елементів, а в групах зверху вниз—послаблення. За здатністю приєднувати електрони елементи можна розта-шувати в такій послідовності:

F>O>Cl>N>S>C>P>H>Si,

Атоми неметалів, крім фтору й кисню, здатні також віддавати електрони, тому в сполуках можуть мати як негативні так і позитивні ступені окиснення. Наприклад:

(S - відновник);





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...