Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад і типи ливарних форм



Ливарна форма служить для одержання зовнішніх, а іноді і внутрішніх контурів відливки.

Рисунок 1. Ескіз складеної ливарної форми:

1 – порожнина форми; 2 – стержень; 3 – нижня опока; 4 – верхня опока; 5 – випор;

6 – чаша; 7 – стояк; 8 – шлаковловлювач; 9 – живильники; 10 – формова суміш.

Ливарна форма складається з двох півформ (верхньої та нижньої), які виготовляють в опоках. Правильність положення однієї півформи відносно іншої фіксується штирями. Внутрішні контури деталі утворюються за допомогою стержнів, правильну їх установку забезпечують стержневі знаки, а у випадку необхідності – жеребейки. Для підводу металу у форму служить ливникова система, яка складається з ливникової чаші (воронки), стояка, шлаковловлювача і живильників.

Для зміцнення формувальної маси у верхній опоці її іноді виготовляють з хрестовинами. Іноді заглиблення або виступ відливки можна отримати не з допомогою стержнів, а з допомогою так званого болвана з формової суміші, який розташовують по можливості в нижній півформі. Для виведення з відливки газів та неметалічних включень установлюють випори.

Тип ливарної форми та порядок її виготовлення визначається розмірами, кількістю, формою відливок і т.д.

В залежності від призначення і терміну служби ливарні форми ділять на:

1) разові – їх використовують одноразово, після одержання відливки вони руйнуються; виготовляють їх з піщано-глиняних сумішей, сумішей з рідким склом, застосовують в одиничному, серійному і масовому виробництві;

2) напівпостійні – витримують 50 – 200 заливань; після кожного заливання виправляються і покриваються формовою фарбою; виготовляють з високовогнетривких сумішей;

3) постійні (багаторазові) – витримують до декількох тисяч заливань; виготовляють з чавуну або сталі; застосовують в серійному і масовому виробництві.

У разових формах одержують 80 % відливок будь-якої конфігурації, маси і складності з чорних і кольорових сплавів; у напівпостійних та постійних формах виготовляють переважно нескладні і некрупні відливки.

За методом ущільнення формової суміші розрізняють ручний і машинний спосіб виготовлення ливарних форм.

Ручний спосіб застосовують в одиничному та малосерійному виробництві, а також для крупного литва, цей спосіб трудомісткий, малопродуктивний, відливки мають малу точність.

Машинний спосіб застосовують в масовому та серійному виробництві.

В залежності від стану форми перед заливанням металом вони можуть бути сирими або сухими.

Автоматична формовка застосовується в умовах масового виробництва або при виготовленні форм для однієї відливки (спеціалізовані автомати).

Вибір типу ливарної форми залежить від властивостей сплаву, розмірів, маси, форми відливки і серійності виробництва.

Способи лиття у разові форми:

1) Лиття в піщано-глиняні форми.

2) Лиття за моделями, що виплавляються.

3) Лиття в оболонкові форми.

Способи лиття у багаторазові форми:

1) Лиття в кокіль.

2) Лиття під тиском.

3) Відцентрове лиття.

4) Електрошлакове лиття.

5) Безперервне лиття.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2106 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...