Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сертифікації виробів протипожежного призначення



Сертифікація виробів протипожежного призначення проводиться відповідно до НАПБ Б.01.003-97 «Правила обов’язкової сертифікації продукції протипожежного призначення».

Сертифікацію продукції протипожежного призначення проводять органи сертифікації, що акредитовані в Системі в установленому порядку.

Об’єктом сертифікації протипожежного призначення є продукція, яку виготовлено в Україні, й та, яка ввозиться в Україну.

Не підлягає сертифікації продукція, що була в експлуатації.

Обов’язкова сертифікація продукції проводиться на відповідність обов’язковим вимогам нормативних документів, що зареєстровані в установленому порядку, а також аналогічним вимогам міжнародних стандартів, чинних в Україні.

Якщо в нормативному документі на продукцію не визначено обов’язкові вимоги, їх визначає орган сертифікації.

Порядок проведення сертифікації продукції у загальному випадку передбачає:

- подання заявки на сертифікацію;

- розгляд заявки та прийняття рішення за нею з визначенням схеми сертифікації;

- обстеження виробництва;

- атестацію виробництва продукції, що сертифікується, або сертифікацію системи якості, якщо це передбачено схемою сертифікації;

- відбір, ідентифікацію зразків продукції та їх випробування;

- аналіз одержаних результатів та прийняття рішення про можливість видачі сертифіката відповідності;

- оформлення сертифіката відповідності та занесення сертифікованої продукції до Реєстру Системи;

- визнання сертифіката відповідності, що виданий органом зі сертифікації іншої країни;

- укладення угоди;

- видачу сертифіката відповідності (свідоцтва про визнання);

- технічний нагляд за сертифікованою продукцією або атестованим виробництвом;

- інформацію про результати робіт із сертифікації.

Схеми сертифікації, що застосовуються під час обов’язкової сертифікації, визначає орган зі сертифікації. При цьому враховуються особливості виробництва, випробувань, постачання і використання конкретної продукції, можливі витрати заявника та ін.

Схему добровільної сертифікації визначає заявник за погодженням з органом зі сертифікації.

Під час вибору схеми (моделі) сертифікації продукції в Системі орган зі сертифікації керується такими правилами:

- сертифікат на одиничний виріб видається на підставі позитивних результатів випробувань цього виробу, що проведені у випробувальній лабораторії (центрі), яка акредитована в Системі;

- сертифікат на партію продукції (виробів) видається на підставі позитивних результатів випробувань в акредитованій в Системі випробувальній лабораторії (центрі) зразків продукції (виробів), що відібрані з партії в порядку та в кількості, що визначені органом зі сертифікації.

Розмір та інші ідентифікаційні характеристики партії наводяться заявником у заявці на сертифікацію.

За рішенням органом сертифікації допускається видавати сертифікати відповідності на наступні одиничні вироби або партії продукції на підставі позитивних результатів ідентифікації та попередніх випробувань зразків цієї самої продукції.

У разі закінчення терміну дії сертифіката відповідності на партію продукції, якщо ця партія продукції не реалізована, новий сертифікат відповідності на залишки сертифікованої продукції видається на підставі ідентифікації залишків продукції та випробувань, проведених під час сертифікації;

Сертифікат відповідності на продукцію, яка виготовляється серійно протягом терміну дії цього сертифіката, видається органом зі сертифікації та угода про його застосування та маркування продукції знаком відповідності укладається з органом сертифікації на підставі позитивних результатів сертифікаційних випробувань в акредитованій у Системі лабораторії зразків продукції, відібраних у порядку та в кількості, що встановлені органом сертифікації, та проведення (залежно від обраної схеми):

- аналізу наданої заявником документації та подальшого технічного нагляду в період дії сертифіката відповідності шляхом проведення періодичних контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються з виробництва або в постачальника, або з торгівлі, в порядку, в терміни та в кількості, що встановлені програмою технічного нагляду, й проведення перевірки виробництва (при потребі). Ця схема сертифікації також може застосовуватись на стадії поставлення продукції на виробництво;

- обстеження виробництва та подальшого технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції в період дії сертифіката відповідності, проведення контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються з виробництва або у постачальника, або з торгівлі, у порядку, в терміни та в кількості, що встановлені програмою технічного нагляду;

- атестації виробництва та подальшого технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції в період дії сертифіката, проведення контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються з виробництва або у постачальника, або з торгівлі, у порядку, в терміни та в кількості, що встановлені в програмі технічного нагляду;

- сертифікації (оцінки) системи якості підприємства;

- виробника продукції, яка сертифікується, подальшого технічного нагляду за системою якості та проведення контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються з виробництва або у постачальника, або з торгівлі, у порядку, в терміни та в кількості, що встановлені в програмі технічного нагляду.

Орган зі сертифікації має право доручати проведення випробувань сертифікованої продукції з метою технічного нагляду лише випробувальній лабораторії, що акредитована в Системі.

Якщо заявник отримав сертифікат відповідності за результатами сертифікації одного чи декількох найменувань продукції одного типу, сертифікати відповідності на інші найменування продукції того ж самого типу можуть бути видані органом зі сертифікації без повторного проведення обстеження, атестації чи сертифікації системи якості.

Оцінка системи якості проводиться органами із сертифікації систем якості без оформлення сертифіката на систему якості.

Допускається видача нового сертифіката відповідності замість того, що втратив чинність, на продукцію що виготовляється серійно, на підставі результатів технічного нагляду за період дії попереднього сертифіката відповідності або за позитивними результатами контрольних випробувань зразків продукції.

Орган зі сертифікації продукції може застосовувати й інші правила щодо вибору схеми (моделі) сертифікації залежно від специфіки продукції та особливостей її виробництва.

Сертифікація продукції, що виготовляється підприємством серійно за межами України та імпортується в Україну, проводиться відповідно до Порядку проведення робіт із сертифікації продукції іноземного виробництва.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1524 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...