Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Європейські організації зі стандартизації



До західноєвропейських організацій зі стандартизації відносяться:

- Європейський комітет з стандартизації (СЕН);

- Європейський комітет з стандартизації в електротехніці (СЕНЕЛЕК);

- Європейський інститут з стандартизації в області електрозв’язку (ЕТСІ);

- Міжскандинавська організація з стандартизації (ІНСТА).

Європейський комітет з стандартизації СЕНіснує з 1961 року. Основна мета СЕН сприяння розвиткові торгівлі товарами й послугами шляхом розробки європейських стандартів (євронорм EN), на які могли б посилатися ЄС та інші міжурядові організації; використання стандартів ISO і IEC; надання послуг зі сертифікації на відповідність євронормам.

Крім євронорм, СЕН розробляє документи по гармонізації (HD) і попередні стандарти, спрямовані як на усунення технічних бар’єрів у торгівлі, так і прискорення впровадження прогресивних технічних вимог у виробництві нових товарів.

Крім розробки стандартів на продукцію, послуги, процеси, СЕН займається стандартизацією систем забезпечення якості продукції, методів іспитів і акредитацією іспитових лабораторій. З цією метою прийняті європейські стандарти серії EN 29000, що, по суті, повторюють стандарти ISO 9000, і стандарти EN 45000 з сертифікації продукції й акредитації органів сертифікації.

У СЕН Держспоживстандарт України з 1 січня 2005 року має статус Партнерського органу з стандартизації (PSB). Щорічний внесок України за членство в СЕН забезпечує роботу українських спеціалістів у трьох технічних комітетах СЕН з дещо розширеними правами.

СЕНЕЛЕК створений у 1971 році. Основна мета СЕНЕЛЕК – розробка стандартів на електротехнічну продукцію в тісному співробітництві з ЄС. Стандарти СЕНЕЛЕК розглядаються як необхідний засіб для створення єдиного європейського ринку.

Сутність головного напрямку роботи СЕНЕЛЕК полягає в усуненні будь-яких технічних розходжень між національними стандартами країн-членів, між процедурами сертифікації відповідності виробів вимогам стандартів і недопущення тим самим виникнення технічних бар’єрів у торгівлі товарами електротехнічних галузей.

З 1 січня 2001 року Держспоживстандарт представляє Україну в СЕНЕЛЕК у статусі філії, що приєдналася. Статус афілійованого члена не передбачає участі в технічній роботі (розроблення стандартів, голосування по проектах стандартів тощо). Таким чином, Україна має права, обмежені лише отриманням інформаційних матеріалів.

ЕТСІ створений у 1988 році. Основна його задача – пошук загальних стандартів, на основі яких можна створити комплексну інфраструктуру електрозвязку, що покликана забезпечити повну сумісність будь-якого устаткування і послуг, пропонованих споживачам.

Крім цього ЕТСІ стандартизує телемовлення (звук і зображення), де він співпрацює з ЄС по радіомовленню; робить допомогу ЄС у виробленні загальноєвропейської політики в області електрозв’язку.

ІНСТА створена в 1952 році. Її члени – Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція. Головна особливість діяльності ІНСТА полягає в тому, що вона не розробляє своїх стандартів, що обумовлено значною часткою зовнішньої торгівлі в економіці країн.

ІНСТА використовує міжнародні стандарти, а своїм основним завданням вважає сприяння уніфікації технічних вимог національних нормативних документів на підставі стандартів ISO, IEC, СЕН, обмінові інформацією й узгодженню позицій членів ІНСТА в міжнародних організаціях зі стандартизації, а також досягнення взаєморозуміння між скандинавськими країнами.

ІНСТА направляє свої зусилля на усунення технічних бар’єрів у торгівлі як у скандинавському регіоні, так і з країнами ЄС. Основні шляхи для вирішення даної проблеми – гармонізація стандартів, взаємне визнання результатів іспитів, створення єдиної системи сертифікації продукції.

Контрольні питання до другого розділу:

1. Основні поняття стандартизації.

2. Предмет стандартизації.

3. Обєкт стандартизації.

4. Мета стандартизації.

5. Які основні завдання стандартизації?

6. Правила та порядок розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни та припинення дії національних стандартів.

7. Коли застосування стандартів є обовязковим?

8. Розподіл стандартів за категоріями.

9. Обовязкові та рекомендовані вимоги стандартів.

10. Завдання державної системи стандартизації України.

11. Основні завдання державного нагляду за додержанням стандартів.

12. Що є об’єктом нагляду?

13. Провідні міжнародні організації зі стандартизації.

14. Міжнародні стандарти ISO 9000, ISO 14000.

15. Західноєвропейські організації зі стандартизації.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2891 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...