Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародні метрологічні організації



Розширення культурних і економічних зв’язків між державами світу вимагало вирішення одного з невідкладних завдань – забезпечення міжнародної єдності вимірювань і одноманітності мір.

Першим кроком до вирішення цієї проблеми стало впровадження наприкінці XVIII ст. у Франції метричної системи мір. У 1870 році в Парижі з ініціативи Петербурзької академії наук відбулося засідання, на якому пропонувалося організувати комісію з виготовлення прототипів міри довжини та маси (метра й кілограма). Така комісія була організована, й у 1872 році нею прийнято рішення про створення платино-іридієвих еталонів метра та кілограма як основних одиниць метричної системи.

20 травня 1875 року 17 держав Європи та Америки, в тому числі й Росія, на Міжнародній дипломатичній конференції, з метою встановлення й підтримки міжнародної системи одиниць, підписали метричну конвенцію, яка заснувала три організації: Генеральну конференцію з мір та ваги (ГКМВ), Міжнародне бюро мір і ваги (МБМВ) та Міжнародний комітет мір і ваги (МКМВ). Структурна схема органів міжнародної метричної конвенції наведена на рис. 1.1.

Вищим органом Міжнародної метричної конвенції є ГКМВ (фр. Conférence générale des poids et mesures), яка збирається один раз на 4-6 років у м. Севрі (Франція) для обговорення наукових проблем з метрології та прийняття необхідних заходів щодо розповсюдження та вдосконалення метричної системи.

Рис. 1.1. Органи міжнародної метричної конвенції: консультативні комітети: ККЕ – з електрики; ККФР – фото і радіометрії; ККТ – з термометрії; ККВМ – з визначення метра; ККВС – з визначення секунди; ККЕІВ – еталонів іонізуючого випромінювання; ККО – з одиниць; ККМ – з визначення маси.

Одним із важливих положень метричної конвенції є затвердження нею згоди держав на утворення МБМВ (фр. Bureau international des poids et mesures) як наукового постійно діючого метрологічного закладу для наукової роботи та сприяння поширенню метричної системи мір у міжнародному масштабі. Бюро виконує дослідження в області вимірювань, організує порівняння національних стандартів і проводить відповідні калібровки. В спеціальних приміщеннях бюро зберігаються міжнародні еталони метра, кілограма, електричних і світлових одиниць, радіоактивності тощо. Бюро організовує регулярні міжнародні звіряння національних еталонів довжини, маси, електрорушійної сили, електричного опору, сили світла, світлового потоку, джерела іонізаційного випромінювання та інших зразків мір.

Діяльністю МБМВ керує МКМВ (фр. Comité international des poids et mesures), який щороку заслуховує і затверджує звіт про роботу бюро, його плани, фінансування тощо. Основна задача комітету – забезпечення однаковості одиниць вимірювання у всьому світі. При МКМВ працюють 8 консультативних комітетів.

У 1956 році створена Міжнародна організація законодавчої метрології (МОЗМ) з метою вирішення таких завдань:

- створення центру документації й інформації про національні служби контролю за вимірювальними приладами та з метою їх повірки;

- уніфікація методів і правил вирішення завдань законодавчої метрології;

- переклад і випуск текстів законодавчих правил про вимірювальні засоби та їх використання;

- складання типових проектів законів і регламентів щодо вимірювальних засобів та їх використання;

- розробка проекту матеріальної організації типової служби для повірки вимірювальних приладів і контролю за ними;

- розробка характеристик та якості вимірювальних приладів, які використовуються у міжнародному масштабі.

МОЗМ об’єднує більше 90 країн. До складу МОЗМ входять: держави-члени МОЗМ (ратифікують конвенцію і беруть активну участь у роботі МОЗМ), члени-кореспонденти МОЗМ (отримують інформацію про результати роботи), також до складу МОЗМ входить Міжнародне бюро законодавчої метрології, розташоване у Парижі. Його роботою керує комітет законодавчої метрології. У МОЗМ функціонує 66 секретаріатів-доповідачів, які розробляють як загальні питання законодавчої метрології, так і питання щодо окремих видів приладів (ваги, тахометри, манометри, спиртометри та ін.).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 726 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...