Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Викладач доц. Страшко Л.М



№ п/п Форми ІКР Навчальні тижні, дата, час та місце проведення Кількість годин  
               
Денна форма навчання
1. Індивідуальні заняття - - - - - - -  
2. Консультації                
3. Перевірка виконання індивідуальних завдань                
4. Перевірка та захист завдань, що віднесені на поточний контроль                
  Разом                
Заочна форма навчання
1. Індивідуальні заняття - - - - - - -  
2. Консультації                
3. Перевірка виконання індивідуальних завдань - - - - - - -  
4. Перевірка та захист завдань, що віднесені на поточний контроль - - - - - - 12(0,5 год. на 1 роботу)  
  Разом                
                             

Таблиця 8. Критерії підсумкового контролю результатів навчання студентів шляхом складання заліку з дисципліни „Основи промислового будівництва та санітарної техніки”

Оцінка за шкалою ECTS Оцінка за бальною шкалою, що використовується в ПУСКУ Оцінка за 4-бальною шкалою
F 1-34 бали Незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни
FX 35-59 балів Незадовільно з можливістю повторного складання
E 60-65 балів Задовільно достатньо
D 66-70 балів Задовільно
C 71-78 балів Добре
B 79-85 балів Дуже добре
A 86-100 балів Відмінно

Таблиця 9. Розподіл балів, що отримують студенти за результатами вивчення дисципліни „Основи промислового будівництва та санітарної техніки”

Назва теми Вид навчальної роботи Кількість балів
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1
Тема 1. Вступ. Зміст і задачі курсу. Промислові будівлі і їх конструктивні елементи Письмове бліц-опитування РГР: План цеху (Формат А2)  
Тема 2. Будівельне проектування промислових об’єктів Письмове бліц-опитування РГР: Поздовжний розріз будівлі (Формат А2)  
Тема 2. Будівельне проектування промислових об’єктів Контрольна робота „ Розрахунок і ескіз сходів" РГР: Поперечний розріз будівлі (Формат А2)  
Тема 3. Будівельні матеріали Письмове бліц-опитування РГР: Генплан промислового підприємства. Інженерні мережі на генпланах промислових підприємств. (Формат А4)  
Теми 1-3 Розрахунково-пояснювальна записка до РГР  
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2
Тема 4. Теплопостачання і вентиляція промислових будівель Письмове бліц-опитування РГР: Розрахунок тепловтрат будівель  
Тема 4. Теплопостачання і вентиляція промислових будівель РГР: Підбір інженерного обладнання для систем опалення і вентиляції  
Тема 5. Водопостачання і каналізація промислових будівель Письмове бліц-опитування РГР: Розрахунок водопостачання і каналізації промислового підприємства  
Вихідне тестування (ПМК) Захист РГР  
Виступ на науковій конференції, розробка кросвордів, тестів, структурно-логічних схем Вибіркові види СРС  
РАЗОМ ЗА СЕМЕСТР  

Таблиця 10. Система нарахування балів за видами навчальної роботи

Форма навчальної роботи Вид навчальної роботи Бали
1. Аудиторна    
1.1. Лекція 1. Вілвідування  
1.2. Практичне заняття 1. Відвідування  
4. Виконання навчальних завдань (7 завдань)  
3. Доповідь з рефератом  
4. Бліц-опитування  
5. Контрольна робота на занятті "Розрахунок і ескіз сходів"  
2. Самостійна індивідуально-консультативна робота 1. Відпрацювання тренінгових програм: - rtz.f для розрахунку тепловтрат будівель - DOP.pr для розрахунку допоміжних приміщень промислових підприємств - KR “Санітарно-технічний розділ дипломного проекту  
2. Написання реферату за визначеною тематикою  
3. Пошук (підбір) та огляд літературних джерел за заданою проблематикою  
4. Написання та графічне оформлення індивідуальної розрахунково-графічної роботи  
3. Підсумковий модуль Модульна розрахунково-графічна робота  
4. Підсумковий контроль Підсумковий модульний контроль (залік)  
Разом за семестр  

Таблиця 11. Карта самостійної роботи студента з дисципліни " Основи промислового будівництва та санітарної техніки"

для студентів спеціальностей 6.051701, 6.051701.

Види самостійної роботи Планові терміни виконання Форми контролю і звітності Максимальна кількість балів
Денна форма навчання
1. Обов'язкові види СРС
1.1. Підготовка до лекцій та практичних занять Систематично, відповідно до розкладу аудиторних занять Активна робота на лекціях і практичних заняттях  
1.2. Підготовка до бліц-оптування, контрольних робіт Останнє заняття відповідного модуля Перевірка результатів бліц-опитування, правильності виконання контрольних робіт  
1.3. Виконання розрахунково-графічної роботи Відповідно розкладу Перевірка правильності виконання РГР  
Разом балів за обов'язкові види СРС
2. Вибіркові види СРС
2.1. Написання рефератів за заданою тематикою Впродовж семестру Захист матеріалу на практичних заняттях  
2.2. Складання анотованого бібліографічного огляду нової літератури Впродовж семестру Розгляд матеріалу на практичних заняттях  
2.3. Підготовка доповіді на наукову студентську конференцію Квітень Виступ з доповіддю 5…10
Разом балів за вибіркові види СРС

Методи контролю і оцінювання знань

При вивченні даного курсу передбачено наступні методи навчання і їх методичне забезпечення:

- лекції із застосуванням мультипроектору з презентацією виконаних фолій; діафільми, слайди, плакати, моделі та інші наочні посібники;

- практичні заняття із застосуванням проектора та комплектом фолій, плакатів, геометричних моделей, технічних пристроїв, альбомів індивідуальних завдань, методиками та засобами контролю;

- індивідуальні заняття забезпечені методичними розробками та програмним продуктом (віртуально-тренінгові контролюючі програми) з основних тем курсу;

- самостійна робота студентів забезпечена навчально-методичним комплексом дисципліни в системі SITA в електронному читальному залі бібліотеки ПУСКУ, в достатній кількості підручників у фонді бібліотеки та в читальному залі (перелік у НМКД), та комплектом віртуально-тренінгових контролюючих програм. Роздатковий матеріал забезпечує індивідуальну роботу кожного студента.

Об’єктами поточного контролю знань студентів підготовчого рівня бакалавр є:

а) систематичність та активність роботи на лекційних і практичних заняттях;

б) самостійне виконання індивідуальних графічних завдань або РГР;

в) виконання модульних (контрольних) робіт або тестування.

При контролі систематичності та активності роботи на практичних заняттях оцінюванню будуть підлягати: рівень знань, продемонстрований у відповідях і при розв’язуванні задач на практичних заняттях; активність при вивченні тем, які виносяться на практичні заняття, результати виконання індивідуальних графічних робіт, експрес-контроль та інше.

При контролі завдань на самостійне опрацювання оцінюванню будуть підлягати: самостійне опрацювання тем в цілому, чи з окремих питань, виконання домашніх робіт, написання рефератів або наукових досліджень за пропозицією викладача.

При виконанні модульних (контрольних) завдання оцінюванню підлягатимуть теоретичні знання та практичні навички, які набули студенти після опанування певного модуля. Модульний контроль передбачений у кожній темі, які є в змістовому модулі, як то, усне опитування, експрес-контроль, контрольна робота, тестування на комп’ютері і таке інше.

Методи контролю:

- поточний контроль здійснюється під час кожного практичного заняття та виконання індивідуальних графічних завдань та має на меті перевірку рівня підготовки студента з відповідної теми змістового модуля. Оцінювання знань проводиться в балах, які вказані за певною формою;

- модульний контроль здійснюється, як підсумок роботи студента протягом вивчення модуля за результатами засвоєння теоретичного і практичного матеріалу. До модульного контролю допускаються студенти, які виконали або відпрацювали всі види робіт що входять в складові модуля. Рівень знань оцінюється за сумою набраних.

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-х бальну за системою ECTS наведена в таблиці 7.

При опануванні курсу "Інженерна графіка" оцінювання знань повинно бути диференційовано, так як поряд з категорією змісту існує категорія форми (якість графічного виконання), яка є важливою складовою. На початку І-го семестру проводиться двохступеневе вхідне тестування, за результатами якого визначається рейтинг початкових знань студентів. Викладач складає індивідуальний графік занять з кожним студентом.

Методичне забезпечення даного курсу представлене в системі SITA в електронному читальному залі.

Загальні методичні поради

Опанування курсу "Основи промислового будівництва та санітарної техніки"базується на основних принципах кредитно-модульної організації навчального процесу в ПУСКУ: системності та систематичності; пріоритетності; відкритості.

Вивчення курсу "Основи промислового будівництва та санітарної техніки" складається із роботи на лекційних, практичних заняттях та самостійної роботи з підручником, виконання розрахунково-графічної роботи та контрольних завдань.

Почати вивчення курсу слід із ознайомлення з програмою курсу, отримання навчальної літератури, підготовки креслярського приладдя і аркушів міліметрового паперу формату А2 та ватману формату А4.

Теоретичний матеріал, викладений під час лекцій та наведений у підручнику має бути глибоко засвоєний. Кожну тему бажано прочитати двічі. При першому читанні глибоко та послідовно вивчається весь матеріал теми. При другому рекомендується вести конспект, систематизуючи та структуруючи інформацію.

Не рекомендується механічне запам’ятовування понять та визначень. Необхідно розуміти теоретичний матеріал та уміти застосувати його для виконання розрахунково-графічної роботи. Закінчивши вивчення кожної теми, рекомендується відповісти на питання для самоперевірки. Це дасть змогу студенту перевірити, як ним засвоєно головні аспекти теми та чи вірно він їх зрозумів.

Якщо в процесі вивчення виникли труднощі, студент може звернутися до викладача на індивідуальних заняттях та консультаціях, які передбачені розкладом занять.

Приступаючи до вивчення курсу необхідно повторити основи інженерної графіки: формати і масштаби креслень, правила їх оформлення, типи ліній, основні види, розрізи тощо.

3. Методичні поради за темами курсу:

МОДУЛЬ І. ОСНОВИ ПРОМИСЛОВОГО БУДІВНИЦТВА

ТЕМА 1. Вступ. Зміст і задачі курсу. Промислові будівлі і їх конструктивні елементи

1.1. Методичні поради до вивчення теми

Теоретичний матеріал слід вивчити по навчальному посібнику Гетун Г.В. Основи проектування промислових будівель: Навч. посіб.- К.: Кондор, 2006, стор. 5-184. Особливу увагу слід приділити підрозділам: «Класифікація конструктивних систем будівель», «Уніфікація, стандартизація типізація та модульна координація розмірів у будівництві», «Каркаси промислових будівель», «Фундаменти будівель і споруд», «Класифікація та вимоги до стін», «Конструктивні рішення перекриттів», «Покриття будівель і споруд».

1.2. План практичного заняття №1

1.2.1. Вхідне тестування знань (тести вхідного контролю розміщені на сайті кафедри).

1.2.2. Видача індивідуальних завдань на розрахунково-графічну роботу.

1.2.3. Виконання креслення плану промислової будівлі (формат А2).

План практичного заняття №2

1.3.1. Письмове бліц-опитування.

1.3.2. Перевірка індивідуального домашнього завдання (РГР).

1.3.3. Виконання креслень повздовжного розрізу промислової будівлі (формат А2).

План практичного заняття №3

1.4.1. Письмове бліц-опитування.

1.4.2. Перевірка індивідуального домашнього завдання (РГР).

1.4.3. Виконання креслень поперечного розрізу промислової будівлі (формат А2).

1.4.4. Розрахунок і побудова сходів.

1.5. Термінологічний словник

Споруди – будівельні системи, які створені з будівельних матеріалів, конструкцій, виробів і деталей та наповнені устаткуванням і обладнанням після завершення виконання будівельно-монтажних робіт.

Будівлі - споруди, що складаються з несучих та огороджувальних конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення для проживання або перебування людей, розміщення устаткування тощо.

Будівельна конструкція – частина будівлі або споруди (каркас будівлі, покриття, перкриття тощо), яка складається з елементів, конструктивно зв'язаних між собою в процесі виконання будівельних робіт.

Каркас -остов, скелет будівлі або споруди; стрижньова несуча система, що сприймає навантаження та впливи і забезпечує міцність і стійкість будівлі або споруди.

Фундамент – підземний конструктивний елемент будівлі, що сприймає всі навантаження від вище розташованих вертикальних елементів несучого остова і передає їх на ґрунтові основи.

Стіна -вертикальний або нахилений під кутом конструктивний елемент, який сприймає навантаження від конструкцій покриття, перекриття, сходів і передає їх на фундамент.

Перекриття – горизонтальна конструкція, що розділяє внутрішній об'єм будівлі на поверхи.

Підлога – багатошарова конструкція, яка укладається на міжповерхові перекриття, а на перших поверхах та в підвалах – по ґрунту.

Покриття -верхня зовнішня огороджувальна конструкція, призначена для ізоляції та захисту внутрішнього простору будівлі від негативного впливу навколишнього середовища.

Дах – вид покриття у вигляді надбудови над перекриттям останнього поверху.

Перегородка -внутрішня вертикальна огороджувальна конструкція, що служить для розділення суміжних приміщень.

Сходи – нахилені східчасті конструктивні елементи, призначені для пересування людей між поверхами або приміщеннями, розташованими на різних рівнях.

Ліфт - стаціонарний підйомник із кабіною або платформою, що рухається по жорстких напрямних.

Вікно – світлопрозоре заповнення прорізу в зовнішніх стінах будівель, призначене для природного освітлення, інсоляції та вентиляції приміщень.

Ліхтар - засклений проріз у покрівлі будівлі.

Двері – проріз у стіні будівлі, призначений для проходу, що з'єднує окремі приміщення або внутрішній і зовнішній простір будівлі.

Міцність – здатність сприймати силові навантаження та впливи без руйнування й істотних залишкових деформацій.

Стійкість – здатність зберігати рівновагу від перекидання або зсуву при силових навантаженнях і впливах.

Жорсткість -здатність зберігати незмінну геометричну форму, виконувати статичні функції з незначними деформаціями.

Довговічність – здатність будівель, споруд та їх конструкцій зберігати задану якість без руйнування, значних деформацій та втрати зовнішнього вигляду.

Капітальність - сукупність властивостей будівлі, її народногосподарське та містобудівне значення, яке визначається рівнем основних вимог до будівлі, складом та розмірами приміщень, ступенем благоустрою, якістю оздоблення, довговічністю та вогнестійкістю

Вогнестійкість – здатність будівель, споруд та їх конструкційзберігати несучу здатність та чинити опір виникненню наскрізних отворів чи прогріванню до критичних температур, що сприятиме поширенню вогню.

Уніфікація – встановлення доцільної однотипності об'ємно-планувальних та конструктивних рішень будівель та їх конструкцій з метою скорочення кількості типів розмірів та забезпечення взаємозаміни будівельних виробів.

Стандартизація – виконання вимог до елементів та конструкцій будівель і споруд, що регламентуються нормативними документами.

Типізація – технічне направлення, яке дозволяє багаторазово здійснювати будівництво як окремих конструкцій, так і цілих будівель на основі відбору креслення ортогональної проекції будівлі на горизонтальну площину, що її умовно перерізає.

их проектних рішень з технічної та економічної точок зору.

Модуль – умовна одиниця виміру, яку використовують для координації об'ємно-планувальних розмірів будівель та споруд, їх елементів, деталей і будівельних виробів.

Координатна вісь – будь-яка лінія перетину координатних площин, яка визначає розчленування будівлі на модульні кроки, прогони і висоти.

Об'ємно-планувальний елемент – частина будівлі, яка має основні координатні розміри: прогін, планувальний крок, висоту поверху.

План будівлі – креслення ортогональної проекції будівлі на горизонтальну площину, що її умовно перерізає.

Розріз будівлі – креслення ортогональної проекції будівлі на вертикальну площину, що її умовно перерізає.

Фасад будівлі - креслення ортогональної проекції фасадної поверхні будівлі на вертикальну площину, виконане у певному масштабі.

Завдання для поточного контролю знань

1. Поясніть поняття "типізація" і "уніфікація" параметрів будівель і конструкцій.

2 Що таке конструктивна система будівлі?

2. Що таке шаг і прогін?

3. Що таке єдина модульна система координації розмірів у будівництві?

3. У яких випадках необхідно передбачати деформаційний шов?

4. Назвіть основні елементи каркасу.

5. Наведіть конструктивні схеми будівель

6. Як визначається висота поверху будівлі?

7. Наведіть уніфіковані розміри шагів і прогонів будівель.

8. Що таке прив’язка?

9. Від чого залежить глибина закладання фундаменту?

10. Назвіть основні вимоги до сходів.

11. Як визначається кількість сходинок у сходовому марші?

1.7. Навчальні завдання для самостійної роботи

1.6.1.Особливості будівельних креслень:

а) масштаби;

б) основні надписи;

в) умовні позначення елементів будівель.

1.6.2. Вимоги до зображень розрізів

1.6.3. Розрахунок сходів.

1.6.4. Особливості конструкцій сходів спеціального призначення.

1.6.5. Побудова розрізу світло-аераційного ліхтаря.

1.6.6. Умовні позначення будівельних матеріалів на кресленнях.

1.6.7. Умовні позначення підйомно-транспортного обладнання.

1.8. Література

1. Гетун Г.В. Основи проектування промислових будівель: Навч. посіб.- К.: Кондор, 2006, стор.5-184.

2. Дятков С.В., Михеев А.П. Архитектура промышленных зданий.- М.: Изд. Ассоциации строительных вузов, 2008., стор. 27-36; 226-454.

3. Методичні рекомендації до виконання будівельного розділу дипломного проекта для студентів спец. 6.091706, 6.091707.- ПУСКУ, 2008.

ТЕМА 2. Будівельне проектування промислових об’єктів

2.1. Методичні поради до вивчення теми

Теоретичний матеріал слід вивчити по навчальному посібнику Гетун Г.В. Основи проектування промислових будівель: Навч. посіб.- К.: Кондор, 2006. Особливу увагу слід приділити підрозділам: «Вимоги до промислових будівель і основи їх проектування», «Архітектурно-будівельне проектування будівель та споруд», «Генеральні плани промислових підприємств».

Додаткове навчальне джерело:

По підручнику Дятков С.В., Михеев А.П. Архитектура промышленных зданий.- М.: Издательство ассоциации строительных вузов, 2008, слід опрацювати розділи: «Общие принципы проектирования несущих и ограждающих конструкций зданий», «Покрытия одноэтажных здвний», «Фонари», «Лестницы, пандусы, строительные элементы подъемно-транспортного оборудования».

2.2. План практичного заняття №1

2.2.1. Контрольна робота "Розрахунок і ескіз сходів".

2.2.2. Виконання креслення генерального плану промислового підприємства (формат А4).

а) розміщення будівель і споруд;

б) проектування проїздів і проходів;

в) проектування зовнішніх інженерних мереж на генеральних планах.

План практичного заняття№2

2.3.1. Письмове бліц-опитування.

2.3.2. Перевірка індивідуального домашнього завдання (РГР).

2.3.3. Розрахунок побутових і адміністративних приміщень на ПЕОМ.

2.3.4. Визначення техніко-економічних показників проекту.

2.4. Термінологічний словник

Генеральний план – зведений план території промислового підприємства, на якому зображують розміщення існуючих, запроектованих і тих, що підлягають знесенню будівель, споруд. інженерних мереж, автомобільних доріг, залізничних шляхів, об'єктів озеленення, благоустрою, планування рельєфу тощо.

Роза вітрів – графічне зображення напряму, повторюваності та інтенсивності пануючих у даній місцевості вітрів.

Побутові приміщення – приміщення, які містять у собі: гардеробні, душові, умивальні, вбиральні і спеціальні санітарно-побутові приміщення, а також приміщення охорони здоров'я і громадського харчування.

Адміністративні приміщення – приміщення управління, конструкторських бюро, інформаційно-технічного призначення, технічної бібліотеки, зали для зібрань, кабінет охорони праці, приміщення для навчальних занять тощо.

Площа забудови (будівлі)- розраховується як площа горизонтального перерізу по зовнішньому периметру будинку на рівні цоколю, враховуючи виступаючі частини, що мають покриття (веранди, тераси, портики тощо).

Загальна площа будівлі – сума робочої площі будівлі і площ коридорів, тамбурів, переходів, а також площ коридорів, тамбурів, переходів, а також приміщень, призначених для розміщення інженерних мереж і обладнання.

Робоча площа будівлі – сума площ усіх приміщень будівлі, виключаючи площі коридорів, тамбурів, переходів, а також приміщень, призначених для розміщення інженерних мереж і обладнання (котельних, бойлерних, електрощитових, вентиляційних камер, машинних відділень ліфтів тощо).

Будівельний об'єм – надземної частини будівлі розраховується множенням площі забудови на повну висоту будівлі.

Планувальний коефіцієнт – співвідношення робочої площі і загальної площі

Об'ємний коефіцієнт – співвідношення будівельного об'єму і робочої площі.

Площа території підприємства – визначається у межах огородженнятериторії підприємства.

Площа забудови території підприємства – складається з площ, зайнятих будівлями і спорудами, відкритим технологічним обладнанням, вантажно-розвантажувальними площадками, навісами, стоянками технологічного транспорту, а також площ, передбачених для розширення виробництва.

Площа використаної території -складається з площі забудови і площ зайнятих проїздами і проходами.

Щільність забудови – співвідношення площі забудови території підприємстваі площі території підприємства.

Коефіцієнт використання території – співвідношення площі використаної території і площі території підприємства.

Завдання для поточного контролю знань

1. Що покладено в основу організації проектування?

2. Назвіть основні принципи і норми проектування в будівництві.

3. Що таке генеральний план підприємства?

4. Назвати будівлі і споруди, які входять до передзаводської зони.

5. Що таке санітарно-захисна зона, де вона влаштовується?

6. Вказати мінімальну відстань між будівлями.

7. Що показує роза вітрів?

8. Навести розміри воріт для автомобільного і залізничного транспорту.

9. Вказати ширину проїздів для автотранспорту.

10. Навести мінімальні розміри розворотної площадки.

11. Назвати функціональні зони генеральних планів промислових підприємств.

12. Наведіть схеми розміщення побутових та адміністративних приміщень промислових підприємств.

13. Наведіть функціонально-планувальну схему гардеробно-душового блоку.

2.6. Навчальні завдання для самостійної роботи

2.6.1. Побудова рози вітрів.

2.6.2. Норми розміщення інженерних мереж на генеральних планах промислових підприємств.

2.6.3. Умовні позначення на генеральних планах.

2.7. Література

1. Гетун Г.В. Основи проектування промислових будівель: Навч. посіб.- К.: Кондор, 2006, стор.184-201.

2. Дятков С.В., Михеев А.П. Архитектура промышленных зданий.- М.: Изд. Ассоциации строительных вузов, 2008., стор. 36-136; 162-177.

3. Методичні рекомендації до розробки генерального плану території переробного підприємства харчової промисловості для студентів спец. 6.091706, 6.091707.- ПУСКУ, 2006.

4. Методичні рекомендації до проектування допоміжних приміщень переробних підприємств харчової промисловості для студентів спец. 6.091706, 6.091707.- ПУСКУ, 2007.

ТЕМА 3. Будівельні матеріали

3.1. Методичні поради до вивчення теми

Теоретичний матеріал слід вивчити по навчальному посібнику:

Роговий С.І. Основи будівництва: навчальний посібник. Полтава: РВВ ПУСКУ, 2008, с. 12-56. Особливу увагу слід приділити підрозділам: " Цегла, штучні кам'яні матеріали й будівельні розчини", "Бетон і залізобетон", "Покрівельні та ізоляційні матеріали", "Матеріали для утеплення стін", "Матеріали для підлог".

Додаткове навчальне джерело:

Яцин В.П., Григоренко О.М. Основи будівельної справи. Опорний конспект лекцій. - К.: КНТЕУ, 2003, с.5-19.

План практичного заняття

Не передбачено робочою програмою.

3.3. Термінологічний словник

Природні кам'яні матеріали – будівельні матеріали, отримані з горних порід внаслідок застосування лише механічної обробки.

Штучні кам'яні матеріали (керамічні)- отримані з глиняних мас шляхом формування та випалу при високих температурах.

Мінеральні в'яжучі матеріали – штучно отримані порошкоподібні матеріали, які при додаванні води здатні, внаслідок фізико-хімічних процесів, затвердіти, тобто переходити у каменеподібний стан.

Бетон – штучний кам'яний матеріал, отриманий внаслідок затвердіння правильно підібраної, перемішаної та ущільненої суміші мінеральної в'яжучої речовини, води та заповнювача, а в деяких випадках – спеціальних заповнювачів.

Марка матеріалу – межа міцності на стискування.

Завдання для поточного контролю знань

1. Наведіть основні фізичні властивості будівельних матеріалів.

2. Наведіть класифікацію основних будівельних матеріалів.

3. Назвіть будівельні вироби з деревини.

4. Назвіть основні види виробів з прокатної сталі.

5. Які Ви знаєте основні види природних кам'яних будівельних матеріалів?

6. Які Ви знаєте види цегли?

7. Наведіть розміри стандартної цеглини.

8. Які Ви знаєте види бетонів? Які властивості їх відрізняють?

9. Як визначається марка бетону?

10. Назвіть збірні залізобетонні вироби.

11. Наведіть класифікацію будівельних розчинів.

13. Яким вимогам повинні відповідати теплоізоляційні матеріали?

14. Назвіть матеріали для покриття підлог.

15. Чим відрізняється емаль від фарби?

16. Які будівельні вироби зі скла Ви знаєте?

3.5. Навчальні завдання для самостійної роботи

1. Вивчити основні поняття та визначення по темі.

2. Підготуватися до понятійного диктанту.

3.6. Література

1. Яцин В.П., Григоренко О.М. Основи будівельної справи. Опорний конспект лекцій. - К.: КНТЕУ, 2003, с.5-19.

ТЕМА 4. Теплопостачання і вентиляція промислових будівель

1.1. Методичні поради до вивчення теми

Теоретичний матеріал слід вивчити по підручнику Кравченко В.С., Саблій Л.А., Давидчук В.І., Кравченко Н.В. Інженерне обладнання будівель. - К.: Видавничий дім "Професіонал", 2008, с. 257-307; 345-407. Вивчаючи питання теплопостачання особливу увагу слід приділити підрозділам: "Тепловий режим будинків", "Класифікація систем опалення", "Системи водяного опалення", "Системи панельно-променевого опалення", "Системи парового опалення", " Системи повітряного опалення", "Газове опалення", " Електричне опалення", "Теплопостачання".

Вивчаючи питання вентиляції та кондиціювання особливу увагу слід приділити підрозділам: кондиціонери "Вимоги до вентиляції та кондиціювання", " Класифікація систем вентиляції та кондиціювання", "Шкідливі надходження в приміщення", "Вентиляційне обладнання та аксесуари", "Кондиціонери спліт-систем", "Дахові кондиціонери", "Шафові кондиціонери", "Прецизійні кондиціонери", "Системи з чіллерами та франкойлами", " Центральні кондиціонери".

План практичного заняття

3. Підготовка вихідних даних для розрахунку тепловтрат.

4. Розрахунок тепловтрат на ПЕОМ.

3. Підбір обладнання системи опалення, поєднаної з системою вентиляції.

1.3. Термінологічний словник

Мікроклімат приміщення -сукупністть теплового, повітряного і вологісного режимів у їх взаємозв'язку.

Система опалення - комплекс інженерних споруд і обладнання, призначений для створення і підтримування в холодну пору року необхідної температури повітря, що регламентується відповідними нормами.

Опалювальний прилад – елемент системи опалення, призначений для передачі тепла від теплоносія в приміщення будівлі.

Тепловий пункт - комплекс обладнання для приєднання споживачів теплової енергії до теплової мережі, підготування теплоносія певної температури і тиску, регулювання їх, підтримування постійних витрат, обліку споживання тепла.

Вентиляція – сукупність заходів та пристроїв, які забезпечують розрахунковий обмін повітря в приміщенні.

Система вентиляції – сукупність технічних пристроїв і обладнання для забору, очищення, нагрівання, транспортування, розподілу повітря в приміщенні.

Кондиціювання повітря – створення та автоматичне підтримання в приміщеннях параметрів повітря на певному рівні з метою забезпечення оптимальних умов, сприятливих для самопочуття людей.

Прецизійні кондиціонери – різновид шафових, які обладнані системами мікропроцесорного управління і можуть підтримувати в приміщенні як температуру, так і вологість.

Фанкойл – агрегат, який встановлюється в приміщенні і складається з теплообмінника, фільтра, вентилятора та пульта управління.

Чиллер – машина, яка охолоджує холодоносій (воду або іншу рідину)

Завдання для поточного контролю знань

1. Чим відрізняються центральні системи опалення від місцевих?

2. Назвіть недоліки пари як теплоносія.

3. Які теплоносії використовують у системах опалення промислових підприємств?

4. Які системи опалення найширше викор0000истовуються для опалення будівель промислових підприємств?

5. Розкрийте принцип дії комбінованих систем опалення.

6. Розкрийте принцип дії повітряної системи опалення поєднаної з системою вентиляції.

7. Як визначаються тепловтрати будівлі?

8. Назвіть основні елементи систем опалення.

9. Який принцип розрахунку повітряної системи опалення?

10. Вкажіть нормативні параметри повітря у приміщеннях промислових підприємств.

11. Наведіть основні види шкідливостей, які потрапляють у повітря приміщень промислових підприємств.

12. Розкрийте принцип дії аерації.

13. Вкажіть недоліки механічних систем вентиляції.

14. Назвіть види обладнання вентиляційних систем.

15. Назвіть основні правила розміщення вентиляційних камер у промислових будівлях

16. Що таке кратність повітрообміну? Як вона визначається?

17. Як визначається об'єм повітрообміну?

1.5. Навчальні завдання для самостійної роботи

1. Сучасні енергоефективні системи опалення.

2. Засоби збереження теплової енергії.

3. Підбір калориферів.

4. Підбір вентиляторів і електродвигунів.

1.6. Література

1. Кравченко В.С., Саблій Л.А., Давидчук В.І., Кравченко Н.В. Інженерне обладнання будівель.- К.: Видавничий дім "Професіонал", 2008, с. 257-307; 345-407.

2. Методичні рекомендації до виконання санітарно-технічного розділу дипломного проекту для студентів спец. 6.091706, 6.091707.- ПУСКУ, 2006.

ТЕМА 5. Водопостачання і каналізація промислових будівель

1.1. Методичні поради до вивчення теми

Теоретичний матеріал слід вивчити по підручнику Кравченко В.С., Саблій Л.А., Давидчук В.І., Кравченко Н.В. Інженерне обладнання будівель.- К.: Видавничий дім "Професіонал", 2008, с. 7-212. Вивчаючи питання водопостачання і каналізації особливу увагу слід приділити підрозділам: "Системи та схеми водопостачання", "Джерела водопостачання", "Поліпшення якості води", "Зовнішні водопровідні системи", "Водопостачання будинків та окремих споруд", "Системи та схеми каналізації", "Зовнішні каналізаційні мережі", "Основи проектування" каналізаційних мереж", " Очищення стічних вод", " Внутрішня каналізація".

План практичного заняття

1. Визначення витрат води промисловим підприємством.

2.Визначення об’ємів стічних вод.

1.3. Термінологічний словник

Система водопостачання – комплекс інженерних споруд, машин і апаратів, призначений для добування води з природних джерел, поліфпшення її якості, зберігання, транспортування і подачі водоспоживачам.

Водопровідний колодязь – споруда для розміщення водопровіднох арматури, управління нею, проведення ремонтних і профілактичних робіт.

Пожежний гідрант - устаткування призначене для забору води із зовнішніх мереж для гасіння пожежі.

Засувка – устаткування, призначене для управління потоком води в мережі і вимкнення окремих ділянок для огляду і ремонту.

Зворотний клапан - устаткування, призначене для пропускання води лише в одному напрямку.

Вантуз – устаткування, яке встановлюють у найвищих точках трубопроводу для автоматичного впуску або випуску повітря в трубопровід.

Каналізаційна система – комплекс інженерних споруд та обладнання, які призначені для прийому та транспортування стічних вод до очисних споруд.

Очисні споруди – споруди, призначені для очищення та знезаражування стічних вод і переробки їх осаду.

Решітка – устрій для попередження засмічення або утворення значних підпорів у приймальних резервуарах.

Пісковловлювач - устрій для затримання мінеральних домішок, що містяться в стічних водах.

Відстійник – споруда для механічного очищення стічних вод від грубодісперсних речовин, що осідають або спливають.

Поля фільтрації – земельні ділянки, що призначені для очищення стічних вод.

Аеротенк – споруда, де проходить біохімічне окислення органічних речовин стічних вод мікроорганізмами.

Метантенк – резервуар, в якому зброджується осад з відстійників, надлишковий активний мул або їх суміш

Завдання для поточного контролю знань

1. Наведіть типи зовнішніх систем водозабезпечення.

2. Назвіть основні елементи внутрішньої водопровідної системи.

3. Вкажіть основні складові водомірного вузла.

4. В чому полягає принцип підбору водоміру?

5. Яке устаткування використовується для місцевого приготування гарячої води.?

6. Як діє система оборотного водопостачання?

7. Назвіть основні види витрат води промисловим підприємством.

8. Вкажіть способи зменшення витрат води.

9. Назвіть системи зовнішньої каналізації.

10. Назвіть системи внутрішньої каналізації.

11. Назвіть способи очищення стічних вод.

12. Які пристрої первинного очищення стічних вод застосовуються на промислових підприємствах?

13. Які вимоги до санітарно-захисних зон, влаштованих навколо очисних споруд?

1.5. Навчальні завдання для самостійної роботи

1. Розрахунок витрат води підприємством за індивідуальним завданням на РГР.

2. Розрахунок об’єму стічних вод підприємства за індивідуальним завданням на РГР

1.6. Література

1. Кравченко В.С., Саблій Л.А., Давидчук В.І., Кравченко Н.В. Інженерне обладнання будівель.- К.: Видавничий дім "Професіонал", 2008, с. 7-212.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.062 с)...