Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис предмета навчального курсу «основи конституційного права»



Конституційне право - провідна галузь національного права України, яка закріплює демократичні принципи організації публічної влади, взаємовідносин влади з людиною та громадянським суспільством.

У процесі розбудови незалежної Української держави та становлення конституційного ладу, творення Конституції України 1996 p., новітньої конституційної реформи набуто значного досвіду демократичного державно-правового розвитку. Він, своєю чергою, потребує відповідного наукового аналізу конституційної моделі організації влади, розроблення термінологічного апарату, яким оперує наука конституційного права, та його роз'яснення, що є важливим завданням науки конституційного права.

Особливість місця і ролі конституційного права в системі права, його динамізм, інтенсивний розвиток вітчизняної науки конституційного права обумовлюють ту увагу, яка приділяється вивченню конституційного права в процесі підготування кваліфікованих спеціалістів. Системне вивчення навчальної дисципліни конституційного права є передумовою формування професійної свідомості сучасного фахівця, дозволяє належним чином орієнтуватися у складних питаннях державо- і нормотворення, дає можливість зіставляти практику державного будівництва в Україні зі світовими та європейськими нормами.

Пропонований посібник базується на конституційних та інших нормативно-правових приписах, що стосуються організації конституційного ладу України, гарантій прав і свобод людини і громадянина, форм здійснення народовладдя, конституційно-правового статусу органів державної влади, засад місцевого самоврядування в Україні і т. ін. з урахування специфіки вивчення правових дисциплін студентами інженерно-педагогічних спеціальностей.

Завдання дисципліни: формування у студентів наукових уявлень про конституцію, конституційне право, правовий статус, права та свободи людини і громадянина, систему органів державної влади, конституційний статус Президента України, Верховної Ради України, судової влади та органів прокуратури, а також про систему адміністративно-територіального устрою України.

Вміння:

-Формування наукових уявлень про конституційне право, його роль в суспільстві, конституцію;

- Розробляти проекти юридичних актів, документів;

-Орієнтуватися в системі конституційного законодавства України.

-Визначити вірну юридичну кваліфікацію в межах своїх професійних обов’язків;

-Формування уявлень про способи захисту конституційних прав і свобод.

Навички:

Захист своїх конституційних прав на базі чинного законодавства.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...