Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Освітлення. Значення світла для здоров’я і працездатності людини величезне



Значення світла для здоров’я і працездатності людини величезне. Світло сприймається людиною через зір. Воно є не тільки важливою умовою робочого зорового аналізатора, але й важливим біологічним фактором розвитку організму людини в цілому. Світло і темрява, день і ніч для людини визначають біологічний ритм – бадьорість та сон. Тому недостатня або надмірна освітленість впливає на збудженість центральної нервової системи і на активність усіх життєвих процесів. Чистоту та порядок в приміщенні неможливо забезпечити, коли в ньому постійно буде напівтемрява, будуть брудними шибки вікон, світильники.

Важливе значення має освітлення не тільки в побуті, але й на виробництві. Через погане освітлення стається багато нещасних випадків, тому освітлення важливе для попередження травматизму.

Раціональне освітлення повинно: бути достатнім; рівномірним; не утворювати тіней на робочій поверхні; не засліплювати очі; напрямок світлового потоку повинен відповідати зручному виконанню роботи. Це зберігає здоров’я людини, сприяє підтримці високого рівня працездатності та зменшує травматизм.

Залежно від джерела світла освітлення приміщень може бути трьох видів: природне, штучне та сполучене (суміщене ).

1. Природне освітлення – це пряме або відбите світло сонця (небосхилу), що освітлює приміщення через світлові прорізи в зовнішніх будівельних конструкціях. Тобто через вікна. Існують такі види природного освітлення:

- бокове освітлення буває одностороннім або двостороннім, коли світлові отвори (вікна) знаходяться в одній або в двох зовнішніх стінах;

- верхнє освітлення – це освітлення, коли світлові отвори (або ліхтарі) знаходяться в покритті або в стінах під ними;

- комбіноване освітлення – це освітлення, коли застосовується одночасно бічне і верхнє освітлення.

2. Штучне освітлення це освітлення, яке здійснюється штучними джерелами світла (лампами розжарювання або газорозрядними) і призначене для освітлення приміщень в темні години доби або таких приміщень, які не мають природного освітлення. Штучне освітлення виробничих приміщень в залежності від призначення поділяється а робоче, аварійне, евакуаційне та охоронне.

Розрізняють такі системи штучного освітлення: загальне, місцеве, комбіноване.

Загальне освітлення буває рівномірним та локалізованим. Рівномірне загальне освітлення це освітлення, яке використовують для виконання однотипних робіт невисокої точності.

Локалізоване загальне освітлення це освітлення, яке використовують на поточних лініях, при виконанні робіт на певних робочих місцях, при наявності стаціонарного обладнання, та тоді, коли треба створити спрямованість світлового потоку.

Місцеве штучне освітлення використовують для освітлення тільки робочих поверхонь. Воно може бути стаціонарним (для контролю якості продукції на поточних лінія) та переносним (для тимчасового збільшення освітленості окремих місць або зміни напрямку світлового потоку при огляді, контролі параметрів, ремонті). Світильники місцевого освітлення повинні бути зручними у користуванні, а, головне, безпечними при експлуатації. Категорично заборонено застосовувати лише місцеве освітлення, бо воно створює значну нерівномірність освітленості, яка підвищує втомлюваність зору та призводить до розладу нервової системи. Таке освітлення на виробництві є допоміжним до загального.

Комбіноване штучне освітлення складається із загального та місцевого. Його передбачають для робіт 1-8 розрядів точності за зоровими параметрами, та тоді, коли необхідно створити концентроване освітлення без утворення різких тіней.

3. Сполучене (суміщене) це одночасне поєднання природного і штучного освітлень.

Крім робочого освітлення на підприємствах передбачено нормами аварійне евакуаційне та охоронне освітлення.

Аварійне освітлення використовують для продовження робіт там, де у випадку відсутності робочого освітлення може порушуватися технологія, виникнути небезпека вибуху, пожежі, отруєння людей – компресорні, котельні, пічні відділення тощо.

Евакуаційне освітлення застосовують для безперервної евакуації людей із приміщень у місцях, небезпечних для проходу, сходових клітках, а також на шляху евакуації людей із приміщень або території.

Охоронне освітлення. При здійсненні охорони вздовж території в нічний час або чергового, охоронця в приміщенні виділяють частину світильників робочого або аварійного освітлення.

Головними джерелами світла є лампи розжарювання (ЛР) – вакуумні (В), газонаповнені (Г), газонаповнені без спіральні (Б) та ін.

Джерела світла теплового випромінювання, створюють безперервний спектр випромінювання, який найбільш багатий жовтими та червоними, тобто інфрачервоними, променями, і бідніший в зоні синіх та зелених спектрів випромінювання, ніж спектр природного світла неба, що погіршує розрізнення кольорів, низький коефіцієнт корисної дії, малий термін служби – до 1000 год., висока температура на поверхні колби – 250-300 град.;

Переваги: широкий діапазон потужностей і типів порівняно з газорозрядними лампами, незалежність експлуатації від навколишнього середовища – вологості, запиленості, простота, світильників та компактність.

Газорозрядні лампи різноманітних типів (люмінесцентні, ртутні, високого тиску, дугові типу ДРЛ та ін.) випромінюють світло, близьке до природного. Поверхня колби такої лампи холодна. Такі лампи більш економні (в 2,5-3 рази економніші від ламп розжарювання), дозволяють створювати високу освітленість, за спектром випромінювання передача кольорів має велике значення для промисловості, бо дає можливість визначити дійсну якість продукції, здійснювати контроль сировини, напівфабрикатів та готових виробів. Працюють такі лампи 5-10 тис. годин.

Недоліки: пульсація світлового потоку, осліплююча дія, шум дроселів, великі первинні витрати на закупівлю та монтаж. В пульсуючому світлі виникає викривлення зорового сприйняття стану рухомих та обертальних об’єктів; засліплювання змінює сприйняття спектрального складу світлового випромінювання, тому не дозволяється застосовувати відкриті газорозрядні лампи. Газорозрядні лампи – лампи денного світла (ЛД) дають світло блакитного кольору, за спектром випромінювання близькі до розсіяного світла чистого неба. Існують лампи денного світла з покращеною передачею кольорів (ЛДЦ), люмінесцентні лампи типу ЛЄ – найбільш близькі до спектру природного сонячного світла; лампи білого кольору (ОБ) – випромінювання з меншим вмістом синьо-фіолетових променів, світло трохи фіолетове, нагадує світло неба, вкритого хмарами, що освітлюються сонцем, і інші. Люмінесцентні лампи треба застосовувати там, де недостатнє природне освітлення (приміщення з вікнами, що затіняються будівлями, деревами або виходять на північ, підвальні приміщення тощо). Для комбінованого освітлення краще застосовувати лампи ЛБ.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...