Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Катастрофи з викидом радіоактивних речовин



Аварії на підприємствах атомної енергетики, тобто на АЕС - найнебезпечніші за наслідками, бо відбувається викид радіоактивних речовин в атмосферу з вибухами, пожежами, великими людськими жертвами і матеріальними збитками та забруднюються радіоактивними речовинами великі земельні площі, які стають на довгі роки непридатними для проживання людей, обробітку сільськогосподарських угідь, випасання худоби, збирання ягід та грибів.

Найбільшою аварією з усіх аварій на АЕС, які пам’ятає людство, був атомний вибух 26 квітня 1986 р. у Чорнобилі, у 300 разів більшої потужності, ніж атомна бомба, скинута на Хіросіму. З цим вибухом світ вступив в епоху ядерної біди. Радіаційне забруднення величезних територій та водоймищ, міст і сіл України, Білорусі, Росії, вплив радіонуклідів на 5 мільйонів людей, які зараз проживають на забруднених територіях, бо їм нікуди подітися, дозволяє назвати масштаби Чорнобильської катастрофи глобальними, а ситуацію надзвичайною.

Злочин проти людства вчинило радянське керівництво: про вибух замовчували, ніде в засобах масової інформації не було повідомлено про це; не було організовано в перші дні евакуацію населення, рятувальники гасили пожежу від атомного вибуху без захисних засобів; в Києві 1 травня нічого не знаючи про катастрофу, люди вийшли на першотравневу демонстрацію. Закордонні радіоголоси повідомляли про катастрофу, але радянські люди були відірвані від світу, заборонялося слухати радіомовлення з-за кордону, його глушили, називали антирадянською пропагандою.

Четвертий блок Чорнобильської АЕС, який вибухнув, закрито саркофагом. Термін його служби – 30 років. Велику небезпеку у собі криють приблизно 1000 тимчасових могильників навколо АЕС, в яких міститься 40 млн. куб. м твердих відходів загальною радіоактивністю більше 200 000 Кі. Не менш небезпечний і саркофаг над згорілим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Там іще залишилася величезна кількість радіоактивних речовин. Надійність ізоляції цих речовин аж ніяк не гарантована. Могильники вже сьогодні протікають, саркофаг із рокам стає дедалі радіоактивнішим, конструкції його просідають і деформуються. Планується будівництво саркофага – 2 і поступове розбирання згорілого четвертого енергоблоку та вилучення ядерного палива, що залишилося. На сьогодні ще нічого не виконано, хоча проект розраховано на 7 років.

15 грудня 2000 р. Чорнобильську АЕС закрито, але наслідки цієї аварії будуть переслідувати Україну ще дуже багато років. Променева хвороба в перші роки після вибуху забрала мільйони життів. Статистика свідчить, що 3,23 млн. осіб постраждали від катастрофи, але, зрозуміло, що ці цифри є дуже заниженими. Радіація впливає на потомство, генна мутація є великою небезпекою, українці вже зараз є вимираючою нацією. За минулі роки у мільйонів українських дітей зафіксовані такі хвороби, як лейкоз, анемія, хвороби ендокринної та серцево-судинної систем, вроджені вади, хвороби нервової системи та органів травлення, рак щитовидної залози, новоутворення, в тому числі злоякісні.

Зараз на досить великій території, зараженій радіацією, живуть люди. Немає гарантії, що продукти, вирощені там, не потрапляють на наш стіл. Мародери в Чорнобильській зоні грабували все, що могли вивезти. З цим крамом вони привезли на порівняно чисті території радіоактивний пил, багато різних матеріалів потрапило до людей, які не знали їхнього походження.

Існує проблема довгострокового впливу на організм людини малих доз радіоактивного випромінювання, через що ще довгі і довгі роки люди хворітимуть і помиратимуть завчасно від різноманітних хвороб.

Наслідки цього лиха вічні, глобальні, тепер можна говорити не про їх усунення, а лише про пристосування до них.

Ось рекомендації американського вченого, доктора Р. Гейла щодо збереження здоров’я в умовах довгострокової дії малих доз випромінювання:

- добре харчування;

- щоденне випорожнення;

- вживання:

- відварів насіння льону, чорносливу, кропиви, проносних трав;

- соків з червоними пігментами (виноградний, томатний);

- чорноплідної горобини, гранатів, родзинок;

- вітамінів А, Р, С. В, соку буряка, моркви;

- хрону, часнику;

- крупи гречаної, вівсяної;

- активованого вугілля (1-2 таблетки перед їжею);

- сирів, вершків сметани;

- овочів і фруктів (знімати верхній шар до 0,5 см, з капусти видаляти верхні три листки); цибуля і часник мають здатність поглинати з організму радіоактивні елементи;

- щедре пиття.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...