Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Низькочастотні ритми з періодом від чверті місяця до одного року: тижневі, місячні і сезонні ритми (ендокринні зміни, зимова сплячка, статеві цикли)



З усіх виявлених у людини циклів найбільш вивченим є добовий. Добові ритми людини цікаві тим, що максимум і мінімум активності різних біологічних процесів різний у часі.

Для прикладу робота органів травлення. В першій половині дня печінка утворює найбільшу кількість жовчі, В другій половині дня печінка накопичує глікоген і воду.

Ранком посилюється перистальтика кишечника і моторна функція шлунка, очищується кишечник.

Увечері посилюється виділяюча функція нирок. Її мінімум припадає між 2 годиною ночі та 5 годиною ранку.

Фізіологічна активність людини спостерігається з 10 до 12 год. і з 16 до 18 год. Організм максимально стійкий до кисневого голоду. Тоді найкраще виконувати роботу, приймати рішення, здійснювати нові починання.

Після 18 год. зростає тиск крові, нервозність, легко виникають сварки з дрібниць, часто починається головний біль.

Після 19 год. увага досягає максимуму, реакції стають швидкими. Тоді найменше дорожньо-транспортних пригод.

Після 20 год. психологічний стан знову стабілізується, поліпшується пам’ять, добре заучувати тексти.

Після 21 год. температура тіла знижується. 21-23 год. – фізіологічний спад, потрібно вкладатися спати. О 24 год. – фізіологічний підйом.

З 0 до 1 год. – піднесення фізіологічної активності вночі.

Між 2 і 4 год. погіршується пам’ять, координація рухів, уповільненість в рухах з’являється, збільшується кількість помилок в роботі, зусилля м’язів зменшуються на 2-4 кг, скорочується частота серцебиття на 15-20 ударів, зменшується вентиляція легенів на 2-2,5 літри, падає насичення крові киснем на 4-5%. А печінка виводить отруйні речовини, відбувається очищення організму.

З 5 до 6 год. ранку – найбільший добовий підйом і найвища працездатність людини. Печінка вивела всі шлаки. Не можна вживати алкоголю, щоб не перевантажувати печінку. Зростає тиск, пульсує кров, серце б’ється частіше, високий опір вірусам.

Всі ритми організму поділяють на провідні (головні) і підпорядковані.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 342 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...