Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оптичний вплив кольору



До цієї дії відносяться ілюзії та оптичні явища, викликані кольором та змінюючими зовнішній вигляд предметами. Розглядаючи оптичні явища кольору, всі кольори можна умовно поділити на дві групи: червоний і синій, бо здебільшого кольори за своїм оптичними характеристиками наближені до якоїсь з цих груп. Виняток - зелений колір. Світлі кольори, наприклад, білий або жовтий створюють ефект іррадації, вони ніби поширюються на розташовані біля них темні кольори і зменшують пофарбовані в ці кольори поверхні. Наприклад, якщо через щілину стіни з дощечок проникає промінь світла, то щілина здається ширшою, ніж насправді. Коли сонце світить крізь гілля дерев, це гілля здається тоншим, ніж насправді (малюнок 1).

Малюнок 1

Це явище відіграє важливу роль при конструюванні шрифтів. В той час, як, наприклад, букви E і F зберігають свою повну висоту, висота таких літер як O і G дещо зменшується, ще більше зменшуються через гострі кінці букви A і V. Ці літери здаються нижчими від висоти рядка. Щоб вони здавалися однакової висоти з іншими буквами рядка, їх вже при розмітці виносять дещо вгору або вниз за межі сторінки. Ефектом іррадації пояснюється і різноманітне враження від поверхонь, вкритих поперечними або повздовжніми лініями. Поле на малюнку 2-а здається нижчим, ніж поле на малюнку 2-б, бо білий колір, оточуючий поля, проникає зверху і знизу між лініями і візуально зменшує висоту поля.

Малюнок 2-а Малюнок 2-б

Основні оптичні особливості груп червоних і синіх кольорів представлені в таблиці 3.
Жовтий колір зорово ніби припіднімає поверхню. Вона здається, до того ж, обширнішою через ефект іррадації. Червоний колір наближується до нас, блакитний, навпаки, віддаляється. Поверхні, пофарбовані в темно-синій, фіолетовий і чорний кольори зорово зменшуються і направляються вниз. Зелений колір - найспокійніший серед усіх кольорів.

Таблиця 3

Червоний, жовтий, помаранчевий Фіолетовий, синій, блакитний
Теплі, тяжкі, матеріальні, якісні, плоскі Теплі, тяжкі, матеріальні, якісні, плоскі
Фактурні, шероховаті, матові Без фактурні, гладенькі і блискучі
Розширення поширюється по горизонталі Стискання, поширення по вертикалі
Підпорядковані дузі Холодні, гострі та колючі, підпорядковані куту
Глухі, шумні і низькі Тихі, дзвінкі, високі

Також потрібно помітити центробіжний рух жовтого кольору та ценронаправленість синього. Якщо зробити два кола рівної величини і заповнити один жовтим, а інший синім, то вже після короткої концентрації на них стає помітним, що жовте випускає промені, набуває руху з центру і наближається до людини. Інколи здається, що до променів можна торкнутися. Синє коло набуває доцентрового руху і віддаляється від людини. Перше коло коле очі, у другому ж очі утопають.
Сила цієї дії збільшується, якщо до нього додати різницю світлих і темних відтінків, тобто дія жовтого збільшиться при додаванні до нього білого кольору, дія синього кольору збільшиться при додаванні чорного.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 962 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...