Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санітарно-гігієнічні вимоги до організації харчування у польових умовах



В польових умовах особлива увага повинна надаватися суворому дотриманню санітарно-гігієнічних вимог при підборі місцевості для розгортання продовольчого пункту, підвозі, прийому та зберігання продовольства та питної води, а також належному утриманню кухонь, інвентарю та посуду.

Ділянка місцевості для польового продовольчого пункту очищується від сторонніх предметів та сміття. Яма для відходів закривається кришкою з підручних матеріалів. Туалет для особового складу господарчого відділення обладнується не ближче 50 м від кухонь. Кухонний інвентар та посуд перед приготуванням їжі ретельно миється та протирається, при цьому особлива увага звертається на стан харчових казанів. Біля кожної кухні обладнується умивальник. Для миття інвентарю та посуду виділяється спеціальне місце, обладнане зливом. В тих випадках, якщо особовий склад приймає їжу безпосередньо на продовольчому пункті, обладнається місце для миття казанів та ложок. Тара, призначена для зберігання та підвозу продовольства, має бути герметичною та надійно захищати продукти від осадків та пилу. Казани кухонь, інвентар та посуд після кожного приготування та роздачі їжі миються з дотриманням тих же вимог, що й в стаціонарних умовах. Ящики для приладів періодично промиваються гарячою водою. В них заборонено зберігати залишки їжі, відходи та сторонні речі. Категорично заборонено тримати гарячу їжу в казанах, що охолонули. Зберігати їжу в термосах допускається не більше 2 годин. Забезпечення військ питною водою здійснюється з пунктів водопостачання, обладнаних інженерною службою. Відповідальність за підвіз води покладена на заступника командира частини з тилу. Контроль за санітарним станом джерел води та її якості здійснює медична служба.

В умовах автономних дій особливою проблемою для продовольчої служби може стати завдання забезпечення військ хлібом. Пропонується три можливих способи її вирішення, а саме:

1. Підвезення хліба з пекарень з’єднань та частин внутрішніх військ, що дислокуються поблизу району виконання службово-бойових завдань.

2. Забезпечення військових оперативних резервів, у міру необхідності, хлібом довготривалого зберігання. Це потребує, по-перше, розробки декількох видів спробних зразків зазначеної продукції та вибору найбільш оптимального виду; по-друге, визначення потенційних постачальників хліба довгострокового зберігання в різних регіонах країни та укладання з ними угод.

3. У разі концентрації в одному регіоні значної кількості військ і якщо місцеві хлібозаводи не працюють, то може розгортатися польовий механізований хлібозавод (ПМХ). ПМХ складається з двох відділень. Виробнича потужність кожного з них – 3 т хліба на добу.

Слід зазначити, що у всіх випадках у з’єднаннях (частинах) за рахунок економії хліба повинні створюватися запаси сухарів.

Окремо постає завдання забезпечення водою. Це комплексне завдання може включати такі заходи: розвідку джерел води, її добування та очищення; обладнання й охорону пунктів водопостачання; створення запасів води, їх зберігання і розподіл (видавання); поповнення витрати води.

Відповідальність за своєчасне забезпечення підрозділів водою несуть командир і штаб. При обмежених можливостях добування і підвезення води вони визначають порядок водопостачання і через командирів підрозділів здійснюють контроль за дотриманням особовим складом питного режиму та економною витратою води.

Забезпечення підрозділів водою для питних, господарчих і санітарно-побутових потреб здійснюється з пунктів водопостачання, які обладнуються на джерелах води, і з водозабірних пунктів, що створюються для розподілу підвезених запасів води. Використання води для цих потреб з інших джерел забороняється.

Підвезення води для вказаних потреб з пунктів водопостачання на продовольчі та водозабірні пункти організовується розпорядженням заступника командира з тилу силами та засобами підрозділів тилу. Норми споживання води для пиття і господарських потреб наведені у табл. 10.

Таблиця 10

Норми споживання води особовим складом на одну людину (літрів на добу)

    Повна норма Скорочена норма
Потреби у воді у помірному кліматі у жаркому кліматі у помірному кліматі у жаркому кліматі
Усього:   10,0 15,0 2,5 (не більше 5 діб) 4,0 (не більше 3 діб)
У тому числі: – для чаю і запасу води у флягах; – для приготування їжі, обробки продуктів, миття котлів та інвентарю; – для миття казанків і кухлів – для умивання       2,5     4,0     2,5       4,0  
  3,5   3,8   -   -
  1,0   1,2   -   -
3,0   6,0   - -  

З метою безперебійного забезпечення військ водою необхідно мати запас для питних, господарчих і санітарно-побутових потреб на 1 – 2 доби. Запаси води у з'єднанні і частині визначаються наявністю транспортних засобів і тари для їх підвезення і зберігання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...