Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Колони



Типові конструкції колон багатоповерхових промислових будівель розроблені в трьох випусках серії ІІ-22. Згідно із затвердженою номенклатурою всі типи збірних залізобетонних колон багатоповерхових промислових будівель мають суцільний прямокутний перетин двох розмірів 400х400 і 400х600 мм. Існують певні правила призначення перетину колон багатоповерхових промислових будівель. У будівлях до 4–х поверхів включно при навантаженнях на міжповерхові перекриття до 2500кг/м2 колони, як правило, повинні мати у всіх поверхах однакові розміри поперечного перетину. Виключення з цього правила можуть складати колони першого поверху.

У будівлях висотою більш 4-х поверхів загальна кількість різних перетинів колон має бути не більше двох, до вказаного числа перетинів не входять колони першого поверху. Колони перетином 400х600 мм застосовують лише для нижніх поверхів при великих навантаженнях, а також для верхнього поверху заввишки 10,8 м-кодів при укрупненій сітці колон і установці у верхньому поверсі мостового крану. З умови здійснення стику ці колони можуть застосуються лише в триповерховій будівлі з двома нижніми поверхами заввишки по 6 м.

Збірні залізобетонні колони багатоповерхових промислових будівель мають висоту в один і два поверхи. Колони двоповерхового розрізання передбачені для нижніх двох поверхів незалежно від висоти поверху, для поверхів вище другого лише при висотах поверхів 3,6 і 4,8 м. Вище за другий поверх при висоті 6,0 м застосовуються колони одноповерхового розрізання /рис 4 і 5/. Оскільки колони двох нижніх поверхів є лише двохповерхового розрізу, то перший знизу стик колон здійснюється на рівні 3-го поверху.

Стики колон розташовуються на висоті 1,8 м від відмітки верху консолі, тобто на висоті 1000 і 600 мм від верху плит перекриттів залежно від типа ригелів. Консолі всіх колон мають однакові розміри. Уніфікація розмірів дає можливість як крайні, так і середні колони виготовляти в одній опалубці /при виготовленні крайніх колон форми для однієї консолі заглушається/. На консолі встановлюються ригелі перекриттів.

Колони виготовляються з бетону марки 200, 300 і 400, а при сітці колон 9x6 м також і марки 500. У колонах передбачені заставні деталі в крайніх колонах є заставні деталі для кріплення столиків під добірні плити перекриттів, а також заставні деталі для кріплення стінних панелей і панелей палітурок стрічкового застіклення; у зв'язуючих колонах є заставні деталі для кріплення сталевих вертикальних зв'язків.

При необхідності пропуску труб опалювання в колонах могут влаштовуватися отвори. Для підйому колони передбачені отвори, утворені закладеними газовими трубами. Риски розбивочних осей на колони наносяться незмивною фарбою. Розташування всіх вказаних деталей колони приведені на рис. 6-8.

8. Ригелі

В багатоповерхових промислових будівлях з уніфікованих збірних залізобетонних елементів є два конструктивні вирішення балочних міжповерхових перекриттів /рис.11/. Типові конструкції ригелів цих рішень розроблені в серії ІІ-23 вип.1-4. Кожному ригелю привласнена робоча марка, що складається з букви Б /балка/ і числа, що позначає типорозмір ригеля /його геометричні розміри/.

У перекриттях I типа - ригелі таврового перетину з нижньою розширеною частиною, з тим, що спирається плит перекриттів на полиці ригеля. У перекриттях II типа – ригелі прямокутного перетину, з тим, що спирається плит перекриттів поверх ригеля. Всі ригелі в обох випадках мають однакову висоту, рівну 800мм (рис12) Розміри поперечного перетину ригелів для сітки колон 6х6 і 9х6 м-кодів однакові. Ригелі виготовляють марок 200-400.

Для сітки колон 6х6 м виконують їх із звичайним армуванням, для сітки колон 9х6 м – напружено армовані. По довжині ригелі розрізняються залежно від прольоту (6 і 9 м), місце розташування його в поперечній рамі будівлі (крайні, середні) і розмірів перетину відповідних колон (400 і 600 мм). При сітці колон 6х6 м ригелі мають довжину: 5500, 5300, 5000 мм При сітці колон 9х6 м довжина - 8500, 8300, 8000 мм. На мал. 13 показана розкладка ригелів. Укладаються ригелі зазвичай уздовж поперечних розбивочних осей будівлі.

Перевагою першого типа перекриття є менша будівельна висота його (на 400 мм), недоліком – складніші вирішення місць примикання ригеля до торців і до температурних швів. При необхідності підвіски комунікацій, а також за відсутності спеціальних вимог по обмеженню будівельної висоти перекриття, рекомендується приймати ригелі прямокутного перетину.

Ригелі розраховані на постійне навантаження від власної ваги, ваги плит, монолітного бетону в швах, ваги підлоги і перегородок (всього 700кг/м2) і тимчасове навантаження – 1000, 1500, 2000, 2500 кг/м2 при прольоті 6м, і навантаження – 500, 1000, 1500 кг/м2 при прольоті 9 м. У обох типах перекриттів, в ригелях передбачені заставні деталі для кріплення їх до колон, для того, що спирається і приварювання плит перекриттів (рис.12).

У ригелях прямокутного перетину передбачені крізні отвори діаметром 50 мм для підвішування комунікацій. При монтажі каркаса ці ж отвори використовуються для підйому ригелів. У ригелях з полицями є лише два таких отвори, призначені для підйому елементів.

При висоті поверху застосовуються перекриття лише з ригелями першого типа, оскільки при перекритті другого типа висота від підлоги до низу ригеля виходить недостатньою (3600-1400=2200 мм). При всіх останніх висотах поверхів можуть бути використані перекриття обох типів (рис.13).

9. Плити перекриттів

Типові плити балочних перекриттів розроблені у випусках 1і 2 серії ІІ -24. Кожній плиті привласнена робоча марка, що складається з букви П («плита») і числа, що позначає типорозмір плити (її геометричні розміри). Плити ребристі – номінальний розмір ширини основних плит – 1500, добірних – 750 мм.

Плити шириною 750 мм укладають в подовжніх стенів будівлі; на останній площі розташовують плити шириною 1500 мм. Плити перекриттів типа I, встановлювані на полиці ригелів, мають два розміри по довжині 5550 і 5050 мм.

Укорочені плити завдовжки 5050 мм укладають по всій ширині будівлі в торців і біля температурних швів в тих місцях, де відстань між осями колон рівна 5500 мм. Плити перекриттів типа 2, встановлювані поверх ригелів, у всіх випадках мають довжину 5950 мм. Всі плити мають П-подібний перетин з ребрами заввишки 400 мм. Подовжні ребра плит мають шпонки для забезпечення спільної роботи суміжних плит після замонолічування швів.

У прольоті плити є три проміжні поперечні ребра заввишки 200 мм. Товщина полиці 50 мм. У плитах, що спираються на полиці ригелів торцеві ребра такої ж висоти, як і подовжні – 400 мм. У плитах, що спираються на верх ригелів поперечні ребра в торцях мають висоту 150 мм. Цього типа міжколонні плити, розташування, на подовжніх розбивочних осях мають вирізи в полицях в місцях примикання до колон (рис. 14).

У разі потреби в полиці плити може бути вирізане отвір діаметром до 200 мм. При отворах більшого розміру необхідно виготовляти спеціальні плити з посиленим контуром отвору. Всі плити мають заставні деталі для кріплення їх до ригелів перекриттів і петлі для підйому. Міжколонні плити служать розпірками, передавальними горизонтальні подовжні навантаження на подовжні зв'язки каркаса, в них є додаткові заставні деталі для з'єднання плит з колоною і між собою.

Плити виготовляються з бетону марок 300-400, вони розроблені з ненапружуваною робочою арматурою і з попередньою напругою. Плити розраховані на нормальне навантаження 2500кг/м2, а також на навантаження від підлогового транспорту вантажопідйомністю 750 кг при товщині конструкції підлоги не менше 100 мм. Розкладка плит показана на рис.15.

10. Панелі стінні і їх розкладка

Стіни багатоповерхових промислових будівель з повним залізобетонним каркасом виконуються, як правило, з навісних панелей, аналогічних вживаним в одноповерхових будівлях, завдовжки 6 м, з пристроєм цегельних вставок в місцях, де не можуть бути застосовані панелі (монтажні отвори, біля воріт і тому подібне). У стінах, що не несуть, владнують лише стрічкове скління. В даний час розроблені різні види панелей.

Для не опалювальних будівель застосовуються залізобетонні ребристі панелі, що встановлюються ребрами всередину. Виготовляються вони в тих же формах, що і плити для тришарових панелей. Розроблені також панелі в серії СТ-02-31 вип.4. Для опалювальних будівель розроблені в серії СТ-02-31 стінні панелі: одношарові, у випуску 2, тришарові, у випуску 3, в серії СТ-02-32 розроблені керамзитобетонні панелі завдовжки 6 м.

Панелі з комірчастих бетонів (газобетон, пінобетон, газосилікат, пеносилікат =700 кг/м2, марки 35) – суцільні одношарові. Панелі з легких бетонів (керамзитобетон, перлітобетон, аглопоритобетон марки 50 =900, 1000 кг/м2) також суцільні, але мають з обох боків поверхневих (що офактурює) шар завтовшки 20 мм з міцного цементного розчину, створюючий щільну і гладку поверхню.

Тришарові панелі складаються з двох ребристих залізобетонних плит і напівжорсткого мінераловатного утеплювача між ними. У панелях завтовшки 280 мм шар утеплювача – 60 мм; у панелях завтовшки 300 мм – 80 мм (дві плити по 40 мм) (рис.16)

Перспективними є полегшені панелі з армоцементу, синтетичних матеріалів і легких сплавів. Залежно від розташування в стіні по її висоті розрізняють: рядові панелі, панелі – перемички і парапетні панелі. При стрічковому склінні, над віконними отворами розташовуються перемичечні панелі, що встановлюються на сталеві опорні столики, які приварюються до заставних деталей залізобетонних колон. Панелі – перемички мають розміри, однакові з розмірами рядових панелей, і відрізняються від них лише арматурою і заставними деталями.

Всі види панелей, що утеплюють, мають номінальну висоту 1200 і 1800 мм, що забезпечує можливість уніфікованої компоновки стенів при будь-якій висоті будівлі. Одношарові типові панелі завдовжки 6 м з легких бетонів виготовляються завтовшки 200, 240, 300, 400 мм; з комірчастих бетонів – завтовшки 200, 240 і 300 мм. Стіни завтовшки 200-240 мм роблять ті, що лише не несуть (навісні) – із стрічковими отворами; стіни завтовшки 300 – 400 мм є такими, що самонесучими з окремими віконними отворами шириною 3 або 4,5 м.

Вживання панелей товщиною 300 і 400 мм в стінах, що не несуть, не допускається. Стіни з тришарових панелей робляться що лише не несуть (навісні) із стрічковими віконними отворами.

Вибір матеріалу і товщина панелей визначаються теплотехнічним розрахунком залежно від внутрішньої і зовнішньої розрахункових температур і режиму вологості в будівлі, на підставі теплотехнічних характеристик.

Для вирішення кутів будівлі із стінами з панелей суцільного перетину застосовуються подовжені (кутові) панелі. Номенклатурою кутові тришарові панелі не передбачені, в кутах стенів з таких панелей встановлюються кутові бетонні блоки, що спеціально виготовляються. Для стенів завтовшки 300 і 400 номенклатурою передбачені простінкові панелі, розміри яких дають можливість пристрою отворів шириною 3 і 4,5 м.

Для фронтонів торцевих стенів виготовляються суцільні панелі з комірчастих і легких бетонів із скошеним верхнім краєм. На малюнках 17 і 18 показані приклади розкладки панелей в торцевих і подовжніх стінах багатоповерхових промислових будівель.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...