Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Учасники реалізації і оточення будівельних проектів



Учасники реалізації будівельних проектів. Учасниками реалізації інвестиційних і інших проектів є:

інвестор;

замовник (забудовник);

керівник проекту;

проектні організації;

підрядні будівельно-монтажні (проектно-будівельні) організації;

підприємства і організації — постачальники технологічного і іншого устаткування.

Ці суб'єкти є учасниками процесу проектування і будівництва в загальному процесі здійснення інвестиційних проектів.

Інвестор — юридична або фізична особа, що вкладає свої грошові кошти і інший капітал в здійснення інвестиційного проекту по будівництву і створенню нового або по реконструкції, розширенню, модернізації існуючого підприємства виробництва, окремого об'єкту (об'єктів).

Замовник (забудовник) — конкретна організація — майбутній користувач і власник створюваних знов, підприємств, що реконструюються, розширюваних, модернізуються або капітально відремонтованих, виробництв, окремих будівель і споруд і їх комплексів. Замовник відповідно до задач і інтересів інвестора, його рішеннями за масштабом інвестиційного проекту організовує його здійснення, укладає контракти на проектування і будівництво з проектними і будівельно-монтажними організаціями, на поставку устаткування з підприємствами і організаціями-постачальниками, забезпечує організацію фінансування, проектування і будівництва, організовує проведення пусконалагоджувальних робіт, набір і підготовку експлуатаційних кадрів, а потім здійснює експлуатацію створених, модернізованих, відремонтованих підприємств, виробництв, об'єктів.

Замовник і інвестор можуть бути однією особою або виступати як самостійні юридичні особи. У другому випадку між ними полягає договір, відповідно до якого інвестор доручає відповідній організації виступити як замовник при організації проектування, будівництва і підготовці об'єктів або створюваних виробництв до експлуатації. Інвестор може також заснувати нову організацію для виконання функції замовника і майбутнього експлуатаційника створюваних об'єктів, підприємств, виробництв.

Керівник проекту (проект-менеджер) — юридична або фізична особа, якій за договором замовник і інвестор делегують повноваження по реалізації інвестиційного проекту. Керівник проекту створює команду проекту, яка під його керівництвом і з його безпосередньою участю планує, координує і контролює роботу всіх інших учасників інвестиційного проекту. Саме керівник проекту в своїй роботі використовує методологію управління проектами.

Проектні організації організовують виконання дослідницьких робіт і розробляють проектну документацію, необхідну для реалізації інвестиційного проекту. Як правило, замовник укладає генеральний договір на проектування з однією організацією, що спеціалізується на проектуванні підприємств і виробництв відповідних галузей виробництва або послуг.

Дана генеральна підрядна організація по проектуванню (генпроектувальник), як правило, для розробки окремих частин проекту привертає інші проектні організації, на правах субпідряду (субпроектувальників). Всю відповідальність за розробку проектної документації перед замовником при цьому несе генпроектувальник.

Для здійснення будівництва і організації підготовки до здачі підприємств, виробництв, окремих будівель, споруд, їх комплексів замовник укладає договір генерального підряду з генеральною підрядною будівельно-монтажною або проектно-будівельною організацією (генпідрядником). Вказані організації на правах субпідряду для виконання відповідних робіт мають право привертати інші спеціалізовані підрядні організації (субпідрядників).

Підприємства і організації-постачальники технологічного і іншого устаткування виконують всі роботи по комплектації устаткування і організації його відвантаження на адресу споживача-замовника з діючими положеннями за договорами поставок.

Успішність реалізації інвестиційних проектів в цілому і їх проектних і будівельно-технологічних циклів багато в чому визначається не тільки якістю роботи і старанністю безпосередніх учасників проектів, в значній мірі вона залежить від оточення проекту.

Оточення будівельних проектів. У теорії і практиці проект-менеджменту під оточенням проекту розуміється зовнішнє і внутрішнє середовище його здійснення. Зовнішнє середовище проекту прийнято підрозділяти на ближнє і дальнє оточення.

Ближнє зовнішнє оточення проекту — це безпосереднє середовище, в якій він здійснюється. Якщо, наприклад, на існуючому підприємстві або в організації реалізується проект по реконструкції якого-небудь виробництва, будівництву або реконструкції окремого об'єкту, причому господарським способом, то найближчим для нього оточенням, середовищем реалізації буде існуюча інфраструктура підприємства, організації, що є системою матеріального постачання, загальною системою адміністративного керівництва, системою фінансового забезпечення і ін. При будівництві об'єктів підрядним способом силами підрядних будівельно-монтажних організацій до найближчого оточення проекту крім інфраструктури замовника відносяться інфраструктура підрядчика, його система матеріально-технічного забезпечення, загальна система управління і господарювання.

До ближнього зовнішнього оточення відносяться також чинники економічного освоєння території, де здійснюється будівництво, розвиненості транспортної мережі, засобів зв'язку, а також природні чинники.

До дальнього зовнішнього оточення проекту відноситься найбільшою мірою загальне економічне середовище в державі і на території, де здійснюється будівництво і реалізується інвестиційний проект. До конкретних чинників зовнішнього середовища тут відноситься чинне господарське законодавство, діюча податкова система, кредитна політика, стан фінансового ринку будівельних послуг.

Ближнє і дальнє зовнішнє оточення проектів істотно впливають на хід і результативність їх здійснення. Причому чим крупніший і масштабний проект, більше тривалість його здійснення, тим вплив дальнього оточення на нього вищий.

Внутрішнє середовище проекту складають конкретні умови його здійснення, які створюються безпосередніми його виконавцями, командою управління. У неї входять загальна прийнята система організації, стиль і методи управління проектом, інформаційне і нормативне забезпечення процесу управління і ін.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...