Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття проектного управління



Тема 9

ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ

9.1. Поняття проектного управління.

9.2. Класифікація і життєвий цикл будівельних проектів.

9.3. Учасники реалізації і оточення будівельних проектів.

9.4. Організація управління реалізацією і моніторинг будівельних проектів.

Поняття проектного управління

У планово-централізованій економіці основу управління виробничо-господарською діяльністю будівельно-монтажних організацій складало управління формуванням і реалізацією їх виробничих програм.

У нашій країні нові умови господарювання, обумовлені переходом на ринкові відносини в економіці, істотно міняють підходи до побудови системи і вживаних методів управління будівельним виробництвом з боку будівельно-монтажних організацій.

У сучасній практиці господарювання широке поширення набули такі словосполучення, як «здійснення проекту», «реалізація проекту», «керівництво проекту». Дані словосполучення означають, проте, що не тільки стали звичними в будівництві розробку проектної документації на будівництво, розробку робочого проекту і його твердження, але і те, що в практику господарювання входить що одержала за рубежем розвиток і становлення концепція управління проектами (проект менеджменту) різного характеру.

Під проектами розуміються різні цілеорієнтування, комплекси господарських або інших заходів. Проектами є: будівництво нових підприємств, об'єктів, створення виробництв, їх реконструкція, модернізація, що зокрема припускає будівництво і експлуатацію об'єктів. Але проектами можуть бути також і комплекс заходів щодо створення науково-технічної продукції (наприклад, нового матеріалу, виробу, нової технології їх виробництва), і комплекс заходів по формуванню портфеля цінних паперів і його перепродажу в цілях збільшення фінансового капіталу, і організація випуску якого-небудь нового видання або видавництва і ін.

Під проектом і управлінням проектом в теорії і практиці управління слід розуміти:

по тлумачному словнику Вебстера, «проект — це те, що замислюється або планується або велике підприємство»;

по «Зведенню знань по управлінню проектами», США, «проект — деяке підприємство із спочатку встановленою метою, досягнення яких визначає завершення проекту», а управління проектами (Рroject Маnagement) — «це мистецтво керівництва і координації людських і матеріальних ресурсів впродовж життєвого циклу проекту шляхом застосування сучасних методів і техніки управління для досягнення визначених в проекті результатів по складу і об'єму робіт, вартості, часу, якості і задоволенню учасників проекту»;

за визначенням англійської Асоціації проект-менеджерів, «проект — це окреме підприємство з певною метою, що часто включає вимоги за часом, вартості і якості результатів», що досягаються, а «управління проектами - це управлінська задача по завершенню проекту в часі, в рамках встановленого бюджету і відповідно до технічних специфікацій і вимог»;

по документу DIN 69901 Німеччини (ФРН) «проект — це підприємство (намір), яке в значній мірі характеризується неповторністю умов в їх сукупності, наприклад: завдання мети; тимчасові, фінансові, людські і інші обмеження; розмежування від інших намірів; специфічна для проекту організація його здійснення»;

по «Оперативному керівництву» № 2.20 Всесвітні банки, «проект означає комплекс взаємозв'язаних заходів, призначених для досягнення, протягом заданого періоду часу і при встановленому бюджеті, поставлених задач, з чітко певною метою».

У цих визначеннях під словом «підприємство» треба розуміти не виробничу структуру, а набір дій і їх організацію.

З приведених визначень проекту видно, що основними ознаками дій в рамках проекту є їх комплексність і цільова спрямованість для досягнення головної мети. Під управлінням проектами при цьому розуміється організація робіт по досягненню їх цілей.

Таким чином, під управлінням проектом у сфері будівництва слід розуміти комплексну систему заходів по проектуванню, матеріально-технічному, фінансовому і іншому забезпеченню процесу зведення, реконструкції і модернізації, по капітальному ремонту будівель і інженерних споруд, виробництву будівельно-монтажних, пусконалагоджувальних і інших робіт, забезпечуючи отримання кінцевої продукції будівництва із заданими параметрами споживацьких її якостей при заданих обмеженнях по витраті фінансів умовам підключення до джерел енерго-, водопостачанні і ін.

Приведене визначення управління проектами в будівництві відноситься до управління реалізацією інвестиційних проектів з боку замовників. Разом з тим це визначення включає і всі управляючі дії в рамках проекту з боку всіх підрядних будівельно-монтажних організацій.

Нові умови господарювання і підвищення ступеня матеріальної відповідальності підрядних організацій за виконання договірних зобов'язань вимагають того, що при побудові організаційних структур управління ними необхідно виходити з положення, що об'єктами управління з їх сторони в даний час стають підрядні контракти. Перехід від переважного управління виконання виробничих програм до переважного управління реалізацією підрядних контрактів складає суть нового підходу до управління виробництвом в будівельно-монтажних організаціях в рамках вживаної практики проектного управління.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 247 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...