Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спiввiдношення фiнансiв i грошей



Фiнанси і грошi рiзнi економiчнi категорi. Не дивлячись на їхню близькiсть i певну схожiсть зовнiшнього виразу, вони мають вiдмiнностi у функцiях i виконуванiй ролi в суспiльному життi.

Якщо грошi виступають як засiб платежу i обiгу, мiра вартостi та iн., то фiнансивиконують розподiльчу i контрольну функцiї. Фiнанси не охоплюють всiх грошових вiдносии (наприклад, грошових вiдносин, шо виникають у зв’язку з купiвлеюпродажем, оплатою працi i iн., якi носять головним чином еквiвалентний характер). Змiстом фiнансових вiдносин є тiльки тi з них, шляхом яких утворюються грошовi фонди держави і органів місцевого самоврядування, пiдприємств, органiзацiй, установ.

Таким чином, грошi - це загальний еквiвалент, за допомогою якого насамперед вимiрюються затрати працi асоцiйованиХ виробникiв, а фiнанси - економiчний iнструмент розподiлу й перерозподiлу валового внутрiшнього продукту та нацiонального доходу, знаряддя контролю за утворенням i використанням фондiв грошових коштiв. Це останне i є матерiальним змiстом фiнансiв. Крiм того, головне призначення фiнансiв полягас в тому, щоб шляхом утворення грошових доходiв i фондiв забезиечити не тiльки потреби держави, органів місцевого самоврядування i пiдприємств у грошових коштах, але й здiйснювати контроль за витрачанням грошових ресурсiв.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...