Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функцiї фiнансiв



Найбiльш важливi ознаки, властивостi й риси, якi розкривають сутність фiнансiв знаходять свiй прояв у їхнiх функцiях. У реалізацi притаманних фiнансам функцiй проявлясться також i соцiально-економiчна роль фінансів у життєдiяльностi суспiльства та держави.

1. Передусiм, фiнанси виконують розподiльчу функцiю, оскiльки за їх допомогою вiдбувасться розподiл сукупного суспiльного продукту та нацiонального доходу. Внаслiдок iснування фiнансiв створюються, розподiляються та використовуються грошовi фонди, забезпечуються рiзнi потреби суспiльства i держави. Розподiльча функцiя покликана сприяти органiзацiї збалансованого й ефективного виробництва, розвитку усiх галузей економiки вiдповiдно до суспiльних потреб з метою найбiльш повного їх задоволення. Таким чином, фiнанси є важливим важелем регулювання економiки з широкими можливостями впливу на цю сферу.

2. Однак розподiльча функцiя повнiстю не розкривас сутностi фiнансiв як економiчно категорi. Публiчнi фiнанси, маючи грошову форму, набувають властивостi вiдображати процес вiдтворення в цiлому та окремi його стадiї за посередництвом його фiнансових ресурсiв i фондiв, тобто характеризувати його кiлькiсну сторону. Властивiсть фiнансiв щодо кiлькiсного вiдображенкя процесу вiдтворенвя дозволяс систематично здiйснювати контроль за утворенням, розподiлом та використанням фiнансових ресурсiв, що проявлясться в контрольнiй функцii шляхом здiйснення фiнансового контролю. Таким чином, важливою функцiсю фiнансiв є контрольна функцiя, сутнiсть яко в загальному виглядi полягає в здiйсненнi контролю за виробництвом та розподiлом матерiальних і соцiальних благ в державi. Одним iз основних завдань фiнансового контролю є перевiрка дотриманая ви мог фiнансового законодавства, своєчасностi та повноти виконання фiнансових зобов’язань перед бюджетами. Контрольна функцiя реалiзується через дiялъність фiнансових органiв. Розподiльча та контрольна функцi фiнансiв об’єктивно дiють в єдностi, оскiльки являють собою двi сторони одного й того ж економiчного процесу.

З. Фiнанси також виконують регулюючу функцiю, яка пов’язана з втручанням держави і органів місцевого самоврядування за допомогою фiнансiв у економічні процеси. З метою регулювання економiки і соцiальних вiдносин, наприклад, шляхом застосування бюджетне асигнування, державного регулювання ринку цiнних паперiв тощо.

4. В умовах ринкових вiдносин особливого значення набуває стабiлiзуюча функцiя фiнансiв, сутнiсть якої полягає у створеннi державою стабiльних умов для економiчних та соцiальних вiдносин. Вагоме значення в забезпеченнi стабiлiзуючої функцiї має фiнансове законодавство.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...