Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стратегії реального та фінансового інвестування



За об’єктами розміщення капіталу виділяють стратегії реального і фінансового інвестування.

Стратегія реального інвестування є основною інвестиційною стратегією на більшості вітчизняних підприємств в сучасних умовах.

Реальні інвестиції – це вкладення капіталу (грошей) у різні сфери та галузі народного господарства з метою одержання більшого прибутку. Реальні інвестиції ще називають виробничими, а в практиці господарювання – капітальними вкладеннями.

В залежності від потенціалу формування інвестиційних ресурсів, завдань і характеру диверсифікації діяльності, можливостей впровадження нових технологій підприємство може обирати такі варіанти стратегії реального інвестування:

стратегію капітального інвестування;

стратегію інноваційного інвестування в нематеріальні активи;

стратегію інвестування приросту оборотних активів.

Стратегія капітального інвестування може здійснюватися в таких формах:

А) реконструкція – істотна реорганізація всього виробничого процесу. Її здійснюють з метою радикального збільшення виробничого потенціалу підприємства, значного підвищення якості продукції, впровадження нових технологій тощо. В процесі реконструкції може здійснюватися розширення окремих виробничих будівель і приміщень для нового технологічного обладнання;

Б) поновлення окремих видів обладнання – заміна фізично зношеного чи доповнення діючого парку обладнання окремими новими його видами в зв’язку із зростанням обсягів виробництва і для підвищення продуктивності праці. При цьому загальна схема організації технологічного процесу не змінюється;

В) модернізація – інвестиційні операції з метою приведення активної частини виробничих засобів у стан, що відповідає сучасному технологічному рівню;

Г) будівництво нових об’єктів із завершеним технологічним циклом по індивідуально розробленому чи типовому проекту при значному збільшенню обсягів виробництва, товарній, галузевій чи регіональній диверсифікації підприємства;

Д) придбання цілісних майнових комплексів великими підприємствами для забезпечення галузевої, товарної чи регіональної диверсифікації їх діяльності.

Стратегія інноваційного інвестування в нематеріальні активи реалізується шляхом: розробки нової продукції як в рамках підприємства, так і по замовленням інжиніринговим фірмам; придбання патентів на наукові відкриття, винаходи, промислові зразки і товарні знаки; придбання ліцензій, ноу-хау і т.п. Такі операції дозволяють підприємству значно підвищити власний технологічний потенціал.

Стратегія інвестування приросту оборотних активів (запасів сировини, матеріалів, напівфабрикатів, інших ресурсів) забезпечує необхідну збалансованість і пропорційність процесу збільшення обсягів виробництва продукції підприємством.

Стратегія фінансового інвестування полягає в розміщенні тимчасово вільного капіталу підприємства в різноманітні фінансові інструменти (активи), серед яких найбільш значну частину становлять цінні папери.

Варіантами стратегії фінансового інвестування можуть бути:

Розміщення капіталу в статутні фонди спільних підприємств, що забезпечує зміцнення господарських зв’язків з постачальниками основних видів ресурсів (в межах стратегії регресивної інтеграції), посередниками (для підсилення контролю над системою збуту власної продукції в межах стратегії прогресивної інтеграції), іншими діловими партнерами (для проникнення в інші галузі, ринки в межах стратегії диверсифікації). Оцінка ефективності даної форми фінансового інвестування проводиться шляхом порівняння обсягів інвестиційних витрат та сум відсотків на внески в статутні фонди, що періодично сплачуються.

Здійснення депозитних внесків в комерційні банки для короткострокового інвестування капіталу з метою генерування інвестиційного прибутку.

Розміщення капіталу в прибуткові види фінансових інструментів, до яких відносяться акції, облігації корпорацій та місцевої влади, казначейські зобов’язання і казначейські облігації уряду [82]. Головними завданнями цієї форми фінансового інвестування є генерування інвестиційного прибутку і підсилення фінансового впливу на окремі підприємства (шляхом придбання контрольного чи достатньо значного пакету акцій).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...