Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система національних рахунків



Систему, що об’єднує статистичні дані у масштабах всієї економіки на основі балансового методу, називають системою національних рахунків (СНР).

Необхідність системи національних рахунків зумовлена:

Þ потребами органів державної влади в інформації, яку надає СНР для розробки і реалізації економічної політики, прийняття управлінських рішень, розробки прогнозів та програм соціально-економічного розвитку;

Þ потребами міжнародних економічних організацій (ООН, МВФ, СОТ та ін.) для прийняття управлінських рішень щодо вступу в ці організації країн, надання членам-організаціям кредитів, допомоги, пільг тощо;

Þ потребами наукових установ та вищих навчльних закладів в агрегованих інформаційних показниках для здійснення досліджень макроекономічних процесів і явищ, розробки прогнозів, планів, теоретичних і прикладних моделей тощо;

Þ потребами підприємницьких і бізнесових структур, менеджерів різних рангів, які отримують із СНР інформацію про економічне середовище, в якому вони працюють.

Головне завдання СНР - інформаційне забезпечення комплексного та всебічного аналізу процесу створення та використання національного продукту та національного доходу.

СИСТЕМА НАЦІОНАЛЬНИХ РАХУНКІВце міжнародний стандарт оцінки основних економічних показників країни.

Вона містить такі показники: валовий національний продукт, валовий внутрішній продукт, чистий національний продукт, національний доход та інші.

ВАЛОВИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРОДУКТ (ВНП) – визначається як сумарна ринкова вартість усіх кінцевих товарів та послуг, вироблених в країнах за рік.

Розроблені методи розрахунку ВНП за витратами на виготовлену в країні продукцію та за доходами, отриманими в результаті виробництва продукції.

МЕТОД 1. Розрахунок ВНП по витратах:

- Витрати на споживання (С) – витрати домашніх господарств на

різноманітні товари та послуги.

- витрати на інвестиції (І) – витрати на інвестиційні товари

(устаткування, верстати, виробничі будівлі, житлове

будівництво і т.д.);

- Державні витрати (Д) – всі витрати держави, які йдуть безпосередньо на

виробництво товарів і послуг.

Так як ні пенсіонери ні безробітні нічого не виробляють і не надають

послуг. Без урахувань трансфертних платежів.

- Чистий експорт (Е) – це різниця між обсягами експорту та імпорту.

Отже, ВНП по витратах – це сума всіх чотирьох видів витрат країни:

ВНП = С + І + Д + Е





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...