Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Для підвищення надійності роботи схеми автоматичного керу­вання виконують на безконтактних логічних елементах



Для підвищення надійності роботи схеми автоматичного керу­вання виконують на безконтактних логічних елементах. Найпрості­ші з них виконують логічні функції «І», «АБО», «НІ». Багатофунк­ціональні елементи виконують функції «І-НІ», «АБО-НІ». Логічну функцію «Пам’ять» виконує тригер. Основні логічні елементи та їх релейно-контактні еквіваленти наведені в табл. 19.1.

Схеми керування з контактними апаратами можна замінити на схеми керування з безконтактними. На рис. 19.1 зображені типові вузли схем з безконтактними логічними елементами, які використо­вуються в складніших схемах автоматичного керування.

Схема нереверсивного керування двигуном (рис. 19.1, а) реалізу­ється за допомогою тригера. При натисканні на кнопку SВ2 «Пуск» на виході тригера DD з’являється сигнал «1», який зберігається і після відпускання кнопки. При натисканні на кнопку SВ1 «Стоп» тригер перемикається, на його виході з’являється сигнал «0», який зберіга­ється і після відпускання кнопки.

Таблиця 19.1

Позначення найпростіших логічних елементів

За схемами на рис. 19.1, б) здійснюють вмикання контакторів КМ1 і КМ2 після натискання на відповідну кнопку SВ2 «Вперед» або SВ1 «Назад» і блокування, яке запобігає одночасному вмиканню обох контакторів. В схемі з логічними елементами: якщо натиснута кнопка SВ2 «Вперед» і увімкнений контактор КМ1, то при натис­канні на кнопку SВ1 «Назад» і появі на вході 5 елемента DD4 сигна­лу «0», на виході цього елемента залишається сигнал «0», бо на вхід 4 поданий сигнал «1» з виходу DD2.

Рис. 19.1. Вузли схем з логічними елементами

За схемами на рис. 19.1, в) реле К вимикається після натискання на кнопку SВ1 «Стоп» або при спрацюванні кінцевого вимикача SQ. При цьому на входах логічного елемента DD з’являється сигнал «1», і реле К вимикається.

За схемами на рис. 19.1, г) при натисканні на кнопку SВ2 «Пуск» спрацьовує контактор КМ1, а з витримкою часу - контактор КМ2. В схемі з логічними елементами при натисканні на кнопку SВ2 на виході тригера DD1 з’являється сигнал «1», який поступає на коту­шку контактора КМ1 і через елемент затримки часу DD2 - на ко­тушку контактора КМ2.

Розглянуті схеми реалізуються на інтегральних мікросхемах або безконтактних логічних елементах, які мають підсилювачі, узгоджувальні елементи, функціональні блоки, елементи затримки часу тощо.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...