Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Асинхронні електродвигуни з короткозамкненим ротором неве­ликої потужності (до 5,5 кВт), як правило



Асинхронні електродвигуни з короткозамкненим ротором неве­ликої потужності (до 5,5 кВт), як правило, запускаються безпосере­днім вмиканням в електричну мережу на номінальну напругу (пря­мий пуск).

Схема нереверсивного керування електродвигуном з нульовим блокуванням за допомогою електромагнітного пускача наведена на рис. 8.1. При натисканні на кнопку SВ2 «Пуск» замикається коло ко­тушки пускача КМ, пускач спрацьовує і головними контактами вми­кає двигун у мережу. Замикаючий допоміжний контакт шунтує кнопку SВ2, і при її відпусканні котушка пускача залишиться уві­мкненою через цей контакт. Вимикання двигуна відбувається при натисканні на кнопку SВ1 «Стоп» або при спрацюванні теплового реле КК. В обох випадках розмикається коло живлення котушки пу­скача КМ, він повертається у вихідне положення і вимикає двигун з мережі. Захист силових кіл від коротких замикань здійснює автома­тичний вимикач QF1, кіл керування - QF2.

 
 

Рис. 8.1. Схема нереверсивного керування асинхронним електродвигуном

Рис. 8.2. Схема реверсивного керування асинхронним електродвигуном

При необхідності керування двигуном з кількох місць всі зами­каючі контакти командних апаратів потрібно увімкнути паралельно, а розмикаючі - послідовно.

Для реверсивного керування асинхронним двигуном необхідно два нереверсивні пускачі або один спеціальний реверсивний, що має два контактори. Реверсивне керування здійснюється за схемою, зо­браженою на рис. 8.2.

Для пуску двигуна «Вперед» натискують на кнопку SВ2. При цьому спрацьовує контактор КМ1. Зупинку двигуна здійснюють на­тисканням на кнопку SВ1 «Стоп». Для пуску «Назад» натискують на кнопку SВЗ, яка вмикає контактор КМ2. Схема передбачає можли­вість реверсування двигуна «з ходу». У цьому випадку, коли двигун, наприклад, обертається «Назад», натискують на кнопку SВ2. При цьому вимикається контактор КМ2 і вмикається контактор КМ1. Двигун гальмується гальмуванням противмиканням, а потім почи­нає обертатися в заданому напрямку.

Схемою реверсивного керування обов'язково передбачають блокування, що виключають одночасне вмикання обох контакторів КМ1 і КМ2 (для запобігання короткому замиканню на головних контак­тах). Для цього керування контакторами здійснюється кнопками SВ2 і SВЗ, що мають як замикаючі, так і розмикаючі контакти (рис. 8.2). За відсутності механічного блокування в коло живлення котушок пус­качів вмикають «чужі» розмикаючі допоміжні контакти. Коли спра­цює один контактор, то своїм розмикаючим допоміжним контактом він розірве коло живлення котушки другого контактора.

Якщо необхідно здійснити автоматичне реверсування механізмів у функції шляху, то в схему, зображену на рис. 8.2, вмикають конта­кти кінцевих перемикачів SQ1 і SQ2 (рис. 8.3). Для пуску двигуна «Вперед» натискають кнопку SВ2. Контактор КМ1 вмикає двигун, і механізм рухається до місця встановлення кінцевого вимикача SQ1 При підході механізму до нього розмикаючий контакт SQ1.1 розми­кає коло котушки КМ1, а замикаючий контакт SQ1.2 замикається у колі котушки КМ2. Контактор КМ1 вимикається, і вмикається кон­тактор КМ2. Двигун реверсується, і механізм починає рухатися у зворотному напрямку до місця встановлення кінцевого перемикача SQ2. При цьому контакти SQ1 повертаються у вихідний стан і готу­ють коло керування до повторного реверсу. При підході механізму до іншого крайнього положення аналогічно перемикаються контак­ти перемикача SQ2.

Рис. 8.3. Схема керування асинхронним електродвигуном у функції шляху





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 647 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...