Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 1: Поняття, значення та види слідчих версій. Логічна природа версій. Засади і правила побудови та перевірки версій



ВІДПОВІДЬ: Версія - це ідеальна логічна модель події злочину в цілому або окремих його обставин, побудована за матеріалами справи. Пізнавальна роль слідчих версій полягає у тому, що вони дозволяють пояснити невідомі факти, обставини, а також відкрити нові у системі існуючих. В науці криміналістиці версії класифікують за різними підставами. Зокрема, за суб'єктом побудови їх поділяють на слідчі, судові, експертні, пошукові, версії обвинувачення та версії захисту. Версії побудовані з урахуванням ряду схожих фактів, явищ та подій називають типовими. За обсягом події, яка розслідується; вони поділяються на загальні та окремі.

ПИТАННЯ 2: Поняття і сутність планування розслідування. Принципи планування розслідування.

ВІДПОВІДЬ: Планування розслідування складається з: 1) визначення задач розслідування з урахуванням вчиненого злочину; 2) побудови (висунення) слідчих версій; 3) аналізу версії та визначення обставин, які необхідно встановити; 4) визначення слідчих дій, оперативних заходів та інших перевірочних та профілактичних заходів, необхідних для встановлення намічених обставин; 5) вибору конкретних виконавців і строків виконання. Слід також запам'ятати три головних принципи планування: конкретність, індивідуальність і динамічність.

ПИТАННЯ 3: Особливості різних варіантів планування: окремої слідчої дії, тактичної операції, роботи по кримінальній справі в цілому, розслідування багатоепізодних справ, по групі справ, що знаходяться у провадженні слідчого, при бригадному методі розслідування.

ВІДПОВІДЬ: Існує декілька рівнів планування: планування роботи слідчого, планування розслідування кримінальної справи, планування слідчої дії, планування тактичної операції, тактичного прийому, планування початкового, наступного та заключного етапів розслідування. Кожен із рівнів складається з чотирьох стадій: 1) визначення загального напрямку дій; 2) виділення обставин, які необхідно встановити; 3) визначення засобів, за допомогою яких будуть встановлені обставини вчиненого злочину, прийняття тактичних рішень; 4) визначення виконавців і термінів виконання.

ПИТАННЯ 4: Техніка планування розслідування. Вимоги до плану розслідування. Допоміжна документація при плануванні.

ВІДПОВІДЬ: В процесі розслідування справи доцільно дотримуватися єдиноїформи плану та здійснювати планування поетапно, на початковій стадії необхідно плануватив хронологічному порядку проведення лише невідкладних слідчих дій, доки особа яка вчинила злочин залишається не встановленою, планувати по версіях. Після виявлення у справі кількох підозрюваних, необхідно планувати проведення слідчих дій на кожну особу окремо. У випадках, коли з'ясується, що підозрюваний вчинив кілька злочинів, то план розслідування бажано складати по епізодах.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2116 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...