Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 1: Поняття судової балістики, її наукові засади. Види та характеристика об'єктів балістичного дослідження: зброї, боєприпасів, слідів пострілу



ВІДПОВІДЬ: У військово-технічній сфері балістика - це вчення про закони польоту снаряду, який випущений з вогнепальної зброї. Судова балістика це галузь криміналістичної техніки, яка вивчає ознаки вогнепальної зброї та боєприпасів, закономірності виникнення слідів їх застосування, розробляє засоби та методи збирання та дослідження таких слідів для встановлення певних обставин злочину, що розслідується. Наукові засади судової балістики формувалися у процесі активного пристосування даних природних та технічних наук для потреб правосуддя. Найбільший вплив на їх формування чинили принципи, які були покладені в основі створювання нових зразків зброї, загальна балістика, польова хірургія та судова медицина. Об'єктами судово-балістичних досліджень виступають: 1) ручна вогнепальна зброя; 2) окремі частини і приладдя зброї; 3) боєприпаси; 4) сліди пострілу; 5) засоби та приладдя, які застосовуються як знаряддя для втготовлення патронів чи снарядів.

ПИТАННЯ 2: Засоби та методи виявлення, огляду, фіксації і вилучення зброї та слідів її застосування. Встановлення обставин використання зброї: спосіб виготовлення, направлення, місця та дистанції пострілу.

ВІДПОВІДЬ: Огляд зброї, боєприпасів та слідів пострілу здійснюють з урахуванням, виявлену зброю фіксують за допомогою фотозйомки та опису у протоколі огляду. Дотримуючись правил поводження зі зброєю, у протоколі огляду про зброю вказують: місце виявлення, відстань від двох нерухомих об'єктів, розташування ствола зброї, вид, систему тощо. Особливу увагу приділяють наявності слідів пальців на зброї, наявності кіптяви, нагару, сторонніх часток у стволі та наявності запаху порохових газів. Визначення направлення пострілу та місця, звідки він був проведений, визначають за допомогою виявлення гільз та по слідам вогнепальних пошкоджень. Направлення польоту кулі визначається, як правило, шляхом візирування. Виявленні та досліджені на місці пригоди вогнепальна зброя, сліди її дії та боєприпаси, а також вибухові речовини та матеріали з яких вони могли бути виготовлені вилучаються, упаковуються з залученням іноді спеціалістів відповідної кваліфікації.

ПИТАННЯ 3: Судово-балістична експертиза: питання, які вирішує, підготовка матеріалів для її проведення.

ВІДПОВІДЬ: До основних завдань судово-балістичної експертизи відносяться встановлення виду, зразку (моделі) вогнепальної зброї по стріляним кулям, гільзам, визначення можливості застосування для стрільби зброї та боєприпасів, визначення однорідності патронів, куль, гільз, дробі, картечі, встановлення деяких обставин, пов'язаних з їх застосуванням. Судово-балістична експертиза вирішує класифікаційні, діагностичні та ідентифікаційні задачі. Наприклад, чи являється дана зброя вогнепальною, до якого виду, системи, моделі вона відноситься, придатна чи вона для стрільби тощо. Так при дослідженні слідів пострілу: чи є дане пошкодження вогнепальним; чи є сліди пострілу з близької відстані на одязі потерпілого; саме чим нанесене таке пошкодження, у якому напрямку був здійснений постріл тощо,

ПИТАННЯ 4: Холодна зброя. Поняття, класифікація. Питання, що вирішуються експертизою холодної зброї.

ВІДПОВІДЬ: До холодної зброї відносяться предмети, які не мають прямого побутового та господарсько-побутового призначення і призначаються для ураження за допомогою мускульної сили та активного захисту. Холодну зброю класифікують: за призначенням (бойову та мисливську); за вражаючою дією (ударно - роздріблюючу, колючу, ріжучу тощо); за способом виготовлення (заводське, саморобне, перероблене); за конструкцією (стандартне, нестандартне, атипове); за місцем виготовлення (вітчизняне, іноземне). При дослідженні холодної зброї виникає потреба вирішити питання чи являється вилучений об`єкт холодною зброєю та питання стосовно способу його виготовлення, оскільки це питання важливе для слідства. Для визначення об'єкту зброї необхідна відповідність його клинка визначеним формам та розмірам, які склалися для холодної зброї. Заточка леза повинна бути двохсторонньою та вся конструкція - достатньо міцною.

ТЕМА 9 КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ДОКУМЕНТІВ (ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1947 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...