Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Накопичувачі великої ємності



Дискети використовуються для зберігання невеликих обсягів інформації. А якщо потрібно перенести з одного комп’ютера на інший більшу кількість інформації?

Для цього було створено спеціальні накопичувачі на оптичних дисках, вони є сучасними носіями інформації з великою ємністю і високою надійністю. Оптичні диски (лазерні) володіють ємністю більше за 600 Мб, високою надійністю зберігання інформації, довговічністю. На оптичний диск можна записати більше 20 тисяч картинок, або близько 1000 книжок по 300 сторінок, для звукових файлів – це 1 година звучання.

Принцип запису і зчитування – оптичний, виконаний по лазерній технології, тому ці диски ще називають лазерними. Закодована інформація наноситься на диск лазерним променем, який створює на його поверхні мікроскопічні западини, що розділяються плоскими ділянками. Доріжка, по якій проведено запис має вигляд спіралі і вона всього одна. Цифрова інформація представляється чергуванням западин (не відбиваючих плям) і відбиваючих світло острівців. Зчитування інформації з оптичного диска відбувається за допомогою лазерного променя. Лазерний диск має пластикову основу з алюмінієвим покриттям, що відбиває промінь лазера при зчитуванні. Потрапляючи на відбиваючий світло острівець, промінь відхиляється на фотодетектор, що інтерпретує його як двійкову одиницю. Промінь лазера, що потрапляє у западину, розсіюється і поглинається – фотодетектор фіксує двійковий нуль.

Час доступу до даних на лазерному диску значно менший, ніж для магнітних дисків. Це дозволяє розробникам постійно збільшувати швидкість обертання дисків.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...