Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація ЦІС та ІРК. Порядок видачі ІРК інструмента на робочі місця



Основними функціями ЦІС є:

1) прийом інструменту

2) зберігання інструменту;

3) облік інструменту;

4) видача інструмента в цехи.

Основними функціями ІРК є:

1) одержання інструмента із ЦІС;

2) його зберігання і облік;

3) видача на робочі місця і прийом з робочих місць;

4) відправлення на заточення, ремонт і перевірку з наступним прийомом;

5) списання зношеного інструменту і відправлення на відновну базу або на брухт.

Видачу інструмента на робочі місця проводять за різними системами.

Інструмент тривалого використання видають робітникові з дозволу майстра і записують в інструментальну книжку, яку одержує робітник при поступленні на роботу, другий екземпляр зберігається в ІРК.

Видача інструменту короткочасного використання проводиться за одно- та двохмарочною системою і за системою письмових вимог.

При одномарочній системі робітникові, в залежності від професії і кваліфікації, видають декілька (5-10) інструментальних марок з його табельним номером, про що роблять запис в інструментальній книжці. Робітник здає марку в ІРК, а взамін одержує інструмент. Його марку кладуть в ту комірку, з якої взяли інструмент.

При двохмарочній системі додатково є інструментальні марки з індексом інструмента, які зберігаються разом з інструментом. При видачі інструмента марку робітника кладуть в комірку, із якої беруть інструмент, а марку з індексом інструменту вішають на контрольну дошку на номер робітника, який одержує інструмент.

Двохмарочна система дозволяє в будь-який момент встановити, який інструмент числиться за тим чи іншим робітником, і які робітники користуються даним інструментом.

Система письмових вимог заключається в тому, що у робітника є книжка з відривними бланками вимог; в бланки він записує потрібний йому інструмент і потім передає їх в ІРК. Після видачі інструмента вимогу кладуть в картотеку, яка ведеться в порядку табельних номерів робітника. Крім того, існує картотека за індексами інструмента; в ній роблять відмітку, якому робітникові даний інструмент виданий. При поверненні інструмента в ІРК письмову вимогу повертають робітникові, а у відповідній карточці робиться відмітка про повернення.

У масовому і великосерійному виробництві при налагодженні обладнання робітниками-наладниками застосовується жетонна система. Жетони видаються наладнику і основному робітникові. Інструмент для налагодження одержує за своїм жетоном наладник. Після налагодження він здає інструмент основному робітникові і взамін одержує від нього жетон. Потім наладник здає в ІРК жетон робітника і взамін одержує свій жетон. При здачі зміни основні робітники обмінюються жетонами.

Доставляти інструменти на робочі місця можуть допоміжні робітники у відповідності із завданням на зміну.






Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 226 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...