Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема лікування гострої гіпоксії плоду



- Положення на лівому боці.

- Тривала інгаляція чистого зволоженого О2 через герметично укріплену маску.

- Внутрішньовенне введення 100 мл 10% розчину глюкози + 4 ОД інсуліну + 50 мг кокарбоксилази і 5 мл 5% розчину аскорбінової кислоти.

- 10 мл 2,4% розчину еуфіліну в / в повільно + 2 мл 1% сігетіна + АТФ (2 мл - 1%).

- Внутрішньовенне крапельне введення гідрокарбонату Na (60-80 мл - 5%).

- Внутрішньовенне введення 10 мл 10% розчину глюконату Са.

- При раптово розвиненої брадикардії плоду - введення породіллі 0,3% мл в / в або 0,7 мл п / к 0,1% розчину атропіну сульфату. Якщо доступна передлежача частина - атропін сульфат вводять підшкірно плоду (0,1 мл -0,1%).

При відсутності ефекту від лікування гострої і хронічної ДП показано термінове розродження.

Ретардації. Гіпотрофія плоду.


У літературі можна зустріти величезну кількість термінів: «затримка утробного розвитку», «внутрішньоутробна затримка розвитку», «гіпотрофія плода», «ретардації плоду", "маленький до гестаційному віком» та ін. У МКБ-10 всі зазначені вище терміни рубрика Р05 об'єднує поняттям «уповільнений ріст і нестача харчування плоду».

Термін "затримка внутрішньоутробного розвитку» має на увазі патологію плоду, що виникла в результаті впливу пошкоджуючих факторів. ЗВУР діагностують у дітей, що мають недостатню масу тіла при народженні по відношенню до їх гестаційного віку, тобто коли маса тіла нижче 10% центіля при даному терміні вагітності матері та / або морфологічний індекс зрілості відстає на 2 і більше тижнів від справжнього гестаційного віку.

Порушення розвитку плода є однією з найбільш частих причин зниження адаптації новонародженого в неонатальному періоді, високої захворюваності, порушення нервово-психічного розвитку дитини. Перинатальна смертність при ЗВУР досягає 80-100%.

Імовірність летального результату у маловагих дітей в 35-37 разів вище, ніж у доношених з фізіологічної масою тіла. Смертність багато в чому залежить від маси тіла при народженні. Так, при масі 500-700 г смертність становить 56%, при масі 751-999 г - 48%, а при масі 1000 г - 40%. Максимальна смертність маловагих дітей відзначається на 1-му тижні життя.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, вага дітей, що народилися з масою тіла менше 2500 г, позначається як мала вага при народженні. При цьому серед дітей з малою масою тіла при народженні виділяють три групи:

1) новонароджені до 37 тижнів гестаційного віку з відповідним даному терміну гестації ростом - недоношені немовлята з ростом і масою тіла, що відповідають терміну гестації;

2) новонароджені до 37 тижнів гестаційного віку та малі для даного терміну гестації - недоношені немовлята з ЗВУР;

3) новонароджені після 37 тижнів гестації та малі для даного терміну гестації - доношені новонароджені з ЗВУР [24, 30].


Пренатальні інфекції також приводять до ЗВУР і складають близько 10% серед причин цієї патології. Захворювання на краснуху призводить до ЗВУР плоду в 60% випадків.

Ретардації (від лат. Retardatio - уповільнення) (біологічне), пізніша закладка органу і уповільнене його розвиток у нащадків в порівнянні з предками. Залежить від початку функціонування органу і, отже, від умов середовища, в яких проходить індивідуальний розвиток організму - його онтогенез.

Ретардація (в медицині) - затримка сексуального розвитку організму. У дівчат - запізніле наступ перший менструацій, відставання у розвитку грудей. У юнаків - запізніле наступ перший перший еякуляцій, полюцій.

Ретардація (в літературі) - (від лат. Retardatio - уповільнення) літературно-художній прийом: затримка розвитку дії включенням в текст внефабульних елементів - ліричних відступів, різних описів (пейзаж, інтер'єр, характеристика).

Гіпотрофія плоду

Цим терміном лікарі називають уповільнення темпів фізичного росту плода, тобто при цій патології по своїх фізичних параметрах плід не відповідає розмірам, відповідним для даного терміну вагітності. В даний час дуже часто термін гіпотрофія плоду замінюється іншим синдром затримки внутрішньоутробного розвитку плоду.
Затримку внутрішньоутробного росту і розвитку (ЗВУР) діагностують у дітей, що мають недостатню масу тіла при народженні по відношенню до їх гестаційного віку, коли величина маси тіла нижче 10 центілей та / або морфологічний індекс зрілості відстає на 2 або більше тижнів від справжнього гестаційного віку. Оцінку проводять у першу добу життя немовляти.
Розрізняють дві форми цього синдрому: симетрична й асиметрична.
Симетрична форма
розвивається з ранніх строків вагітності. При цій
формі всі органи плода рівномірно зменшені у розмірах, тобто плід при УЗД параметри плода менше розмірів, характерних для даного терміну вагітності. Причиною симетричної форми гіпотрофії плода можуть бути: внутрішньоутробна інфекція, хромосомна патологія, вади розвитку плоду, а також недостатнє харчування матері і паління.
Асиметрична форма гіпотрофії плода розвивається пізніше, після 28-ми тижнів вагітності і характеризується нерівномірним розвитком різних органів, тобто при цій формі головний мозок, скелет плода, кінцівки розвиваються відповідно до терміну вагітності, а розвиток органів (печінки, нирок) сповільнюються. У цьому випадку при проведенні УЗД розміри головки і кінцівок плоду відповідають терміну вагітності, а розмір кіл живота відстає.

Гіпотрофія плоду за ступенем тяжкості поділяється на три ступені. Перший ступінь - ситуація, коли плід відстає за своїми розмірами в межах двох тижнів.
Друга ступінь - відставання за своїми розмірами від 2-х до 4-х тижнів.
Третя ступінь - відставання більше 4-х тижнів.

Причини асиметричної форми гіпотрофії плоду різноманітні. Всі їх можна розподілити на наступні основні групи:

I. Соціально побутові фактори:
а. вік матері (менше 17-ти років, більше 30-ти)
б.професійні шкідливості (важка фізична праця, емоційне
перенапруження, робота з отрутохімікатами)
в. побутові шкідливості (куріння, алкоголь)

II. Cтан материнського організму:
а. наявність хронічних інфекцій (хронічний тонзиліт, хронічний
трахеобронхіт)
б. загальні захворювання (захворювання нирок, серцево-судинної системи,
ендокринної системи)

III. Гінекологічні захворювання вагітної та особливості перебігу попередніх вагітностей:
а. гормональні порушення, які проявляються в порушенні менструального циклу, в попередньому безплідді
б. мимовільні викидні в анамнезі
в. патологія матки (рубець на матці після операції, міома матки,
ендометріоз)

IV. Ускладнені перебіги даної вагітності:
а. загроза переривання вагітності
б. анемія вагітної (зниження гемоглобіну)
в. багатоплідна вагітність
м. гіпотонія вагітних (зниження артеріального тиску)
д. загострення хронічних інфекцій під час вагітності.

Всі ці причини ведуть до порушення до так званого матково-плацентарно-плодового кровотоку. Тобто відбувається погіршення кровопостачання матки, плаценти і плоду. І, відповідно, плід починає отримувати недостатню кількість харчування і кисню, наслідком чого є розвиток стану кисневого голодування і уповільнення темпів зростання.

Діагноз гіпотрофія плоду можна поставити на прийомі у лікаря при проведенні зовнішнього акушерського дослідження: вимірювання висоти дна матки і кіл живота. Відсутність приросту кіл живота на 2 см за 2-3 тижні і відставання висоти дна матки на 2 см від покладеного терміну може вказувати на затримку внутрішньоутробного розвитку плоду.

Однак більш точний діагноз можна поставити при УЗД, при якому виробляється фетометрія, тобто вимірювання всіх параметрів плоду. Також оцінюється стан плаценти, в якій відбувається обмін речовин і кисню між материнською кров'ю і кров'ю плоду. При одноразовому УЗД, особливо при первинних явища затримки розвитку плоду остаточний діагноз поставити складно. Тому так важливо виробляти УЗД в динаміці, тобто повторно через 3 тижні після першого дослідження.
Іншим методом дослідження є метод допплерометрії, при якому ультразвуковим дослідженням визначається кровоток у маткових судинах, артеріях пуповини і мозкових артеріях плода. За допомогою даного методу можна судити про достатність кровопостачання матки і плоду. При гіпотрофії плода важливо не тільки відставання фізичних розмірів плоду від норми. Важливо також і його функціональний стан, тобто те, як плід себе почуває. Тому при гіпотрофії плода необхідно оцінювати серцево-судинну діяльність плоду методом ультразвукової кардіотокографії, яка проводиться з 30-ти тижнів вагітності.

Профілактика гіпотрофії плоду полягає в плануванні та підготовці до вагітності. Необхідно позбутися від усіх наявних інфекцій до настання вагітності, при наявності хронічних вогнищ інфекції (наприклад, хронічний танзіліт) провести профілактичне лікування, щоб не сталося загострення цієї інфекції під час вагітності. За наявності захворювань нирок, легенів, печінки, серцево-судинної системи проконсультуватися з фахівцями про можливі ускладнення під час вагітності, а також про те, яких заходів треба вжити, щоб цих ускладнень не було. Важливою є рання явка в лікувальні установи та рання постановка на облік по вагітності, щоб Ваш лікар з самого початку оцінив Ваш стан і склав прогноз на перебіг вагітності. Не варто говорити про те, що до моменту настання вагітності і під час неї необхідно вести здоровий спосіб життя і позбавитися від шкідливих звичок паління, алкоголю, наркотиків. Важливо правильне повноцінне харчування під час вагітності, вживання спеціальних, збалансованих вітамінних комплексів для вагітних, а також неухильне виконання всіх рекомендацій лікаря. Лікування гіпотрофії плода в залежності від тяжкості проводиться в амбулаторних умовах чи умовах стаціонару (у відділенні патології вагітних або денному стаціонарі) з обов'язковою оцінкою функціонального стану плода.

Список літератури:

1.Запорожан В.Н. Акушерство и гинекология.-К.:Здоровья,2001

2.Акушерство/ Под ред. К.Нисвандера, А.Аванса-М.:Практика,2000

3.Аряев Н.Л., Зелинский А.А. Хронические расстройства питания плода, новорожденных и детей раннего возраста.

4. Запорожан В.М.,Аряэв М.Л. Перинатологiя – Одеса:Одес.держ.мед.ун-т,2000.-302с.

5.Дитячi хвороби. Неонатальний,малюковий та раннiй вiк / За ред..Аряэва М.Л., Зубаренка О.В. – Одеса:Одес.держ.мед.ун-т,2001.-328с.

6. Аряэв М.Л. Неонатологiя. – К.:АДЕФ-Украiна,2003.-756с.

7. Айламазян Э.К. Акушерство: Учебник для студентов мед.вузов.-СПб.:Специальная литеретура,2000.-219с.

8.Абрамченко В.В. Клиническая перинатология.- СПб.: Логос,2002-240с.

9.Лукьянова О.М. Актуальные проблемы перинатологии на современном охраны здоровья//ПАГ.-2002.-№3

10.Медведев М.В.,Юдина Е.В. Задержка внутриутробного развития плода.-М.:РАВУЗДПГ,1998





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 235 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...