Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори виробництва



блага, які повинна придбати фірма для забезпечення випуску інших благ — готової продукції

Земля, матеріальні ресурси — це речовини природи, а також предмети праці, які вже пройшли оброблення (електроенергія). Сюди відносять: родовища мінералів, нафти, газу, водні та інші ресурси, не створені людиною

Праця, «людський ресурс» —потенціал фізичної та розумової енергії людей, яка використовується в процесі виробництва, набуті знання і трудові навички

Капітал, фізичний капітал, — це вироблені раніше блага, які використовуються як засоби виробництва інших благ, зокрема споруди, устаткування, інструменти, складські запаси, тобто майно фірми тривалого користування.

Підприємницькі здібності — це особливий людський ресурс, необхідний в умовах ринкової економіки, представлений діяльністю щодо координації і комбінування усіх інших ресурсів з метою виробництва товарів і послуг.

В аналізі факторів виробництва застосовують кілька припущень:

§ припущення абсолютної необхідності основних факторів: якщо хоч один вид ресурсу відсутній, виробництво неможливе;

§ припущення монотонності: додаткове використання будь якого фактора у виробництві сприяє збільшенню обсягів випуску продукції;

§ припущення взаємозамінності основних факторів виробництва: деяку кількість одного фактора можна замінити певною кількістю іншого фактора. З цією властивістю пов’язана проблема вибору технології для кожної фірми.

Мотивація поведінки підприємства

фірма прагне приймати такі рішення, які б дозволили їй за умов обмеженості ресурсів максимізувати прибуток, тобто основною метою діяльності підприємства є максимізація прибутку.

Досягнення цієї мети вимагає здійснення вибору:

що виробляти?

яким чином виробляти?

для кого призначаються результати виробництва?

Фактор часу і періоди у функціонуванні підприємства

З огляду на можливості підприємства змінювати обсяги використання ресурсів у процесі виробництва досліджують протягом певних періодів часу:

миттєвого -- період виробництва, протягом якого жодний фактор не може бути змінений;

короткострокового -- період у виробничій діяльності підприємства, протягом якого один із факторів розглядається як змінний (наприклад, праця), інші -- як постійні;

довгострокового -- період у діяльності підприємства, достатній для зміни обсягів використання всіх без винятку факторів виробництва, потрібних для випуску продукції.

Параметри підприємства як мікроекономічної моделі

Узагальнену інформацію про взаємозв’язок між витратами виробничих факторів і обсягами випуску продукції у фізичному виразі надає функція виробництва.

Виробнича функція задає максимальний обсяг випуску , який може виробити фірма для кожної специфічної комбінації вхідних ресурсів

або або

Якщо припустити, що на обсяг виробництва продукції впливають витрати праці (L), капіталу (K) та землі (M), то виробнича функція матиме вигляд:

Q = f (L, K, M),

де Q — максимальний обсяг продукції при даній технології і співвідношенні факторів виробництва L, K, M

Економічно ефективним вважається спосіб виробництва, який мінімізує альтернативну вартість всіх видів витрат виробництва заданого обсягу продукції


ВЛАСТИВОСТІ ВИРОБНИЧОЇ ФУНКЦІЇ:

> ПРИ ЗБІЛЬШЕННІ ВИТРАТ ОДНОГО РЕСУРСУ, ПРИ НЕЗМІННОСТІ ІНШИХ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗБІЛЬШЕННЯ
ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ, АЛЕ ЛИШЕ ДО ПЕВНОЇ МЕЖІ.

> ІСНУЄ ПЕВНА ВЗАЄМОЗАМІННІСТЬ ТА КОМПЛІМЕНТАРНІСТЬ (ДОПОВНЮВАНІСТЬ) ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА.

> ЗМІНИ ВИКОРИСТАННЯ ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА МЕНШ ЕЛАСТИЧНІ В КОРОТКОСТРОКОВОМУ НІЖ У ДОВГОСТРОКОВОМУ ПЕРІОДІ

Сукупний, середній та граничний продукт

Сукупний продукт або сумарна продуктивність змінного фактора – це загальна кількість продукції, виробленої всіма одиницями змінного фактора в умовах незмінності інших факторів.

Граничний продукт або гранична продуктивність змінного фактора – це приріст сукупного продукту, або додатковий продукт, одержаний від застосування додаткової одиниці змінного фактора: .

Середній продукт або середня продуктивність змінного фактора – це кількість продукції, виробленої на одиницю затрат змінного фактора: .





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...