Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Здоровий і хворий організм



У процесі історичного розвитку всі живі істоти, в тому числі й людина, набули властивостей пристосовуватись до постійно мінливих умов навколишнього середовища, ніби «зрівноважуючись» (за виразом І. П. Павлова) з ними. Це зрівноважування в людини досягається через кору півкуль головного мозку, яка забезпечує єдність організму і середовища. При пев­ному зрівноваженні організму, його внутрішнього середовища з зовнішнім середовищем, всі життєві процеси відбуваються нормально, людина почуває себе здоровою. В здоровому організмі дитини процеси росту і розвитку відбуваються найбільш досконало. А коли зрівноваженість організму з навколишнім середовищем порушується з тих або інших причин, функції організму змінюються, і людинахворіє. Якщо організм самостійно, чи з допомогою медичних заходів, не відновить зрівноваженості з навколишнім середовищем, він гине. Виникнення і перебігхвороби в значній мірі за­лежить від стану його нервової системи та від загального стану організму. Здоровий, загартований організм стійкіший протихвороб, а при захворю­ванні легше переборює їх.

При захворюваннях змінюється діяльність серцево-судинної системи, порушуються функції органів дихання, травлення, сечовидільної системи, та ін. Ці зміни ухворої дитини істотно відрізняються від того, що спостерігається в дорослої людини. Тому захворювання (наприклад, деякі кишково-шлункові) діти переносять важче, ніж дорослі люди, а інші, навпаки,— легше (наприклад, висипний тиф). Більше того, діти різного вікухворіють різнимихворобами.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 729 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...