Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дт 791 Кт 44



Або Дт 44 Кт 791

ТЕМА 5 ОБЛІК НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

ЛЕКЦІЯ 7. Організація та бухгалтерський облік на підприємствах житлово-комунального господарства

Навчальна мета: розкрити особливості організації та бухгалтерського обліку на підприємствах житлово-комунального підприємства

П Л А Н

1. Особливості діяльності житлово-комунального господарства, їх вплив на порядок ведення обліку;

2. Облік житлового фонду та інших основних засобів;

3. Облік витрат та калькулювання собівартості житлово-комунального господарства;

4. Облік дотацій, субсидій та компенсацій збитків підприємствах житлово-комунального господарства;

5.Облік доходів від реалізації житлово-комунального господарства

Література:

1. Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затв. наказом МФУ від 30.11.99 р. №291 // Все про бухгалтерський облік. – 2011. – №12. – С.59-120

2. Податковий кодекс України, від 02.12.2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua.

3. План рахунків рахунків бухгалтерського обліку актів, капіталу, забовязань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291 (зі змінами і доповненнями).

4. База даних інформаційної - правової системи «Ліга». [Електроний ресурс]. Спосіб доступу:http://www.liga.het Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (зі змінами і доповненнями)

5. Атамас П.Й. Бухгалтерський облік у галузях економіки Навч. поріб. – К.:Центер учбової літератури, 2010. – 392с.

Зміст лекції:

1.Особливості діяльності житлово-комунального господарства, їх вплив на порядок ведення обліку.

Житлово-комунального господарство (ЖКГ) важлива соціальна галузь, яка забезпечує населення, підприємства і організації необхідними житлово-комунальними послугами. ЖКГ включає комплекс галузей та видів економічної діяльності:

а) Експлуатація житлового фонду (ЖКГ);

б) Централізоване водопостачання та водовідведення;

в) Комунальна теплоенергетика;

г) Санітарна очистка;

д) Дорожньо-мостове господарство;

е) Зовнішнє освітлення;

ж) Похоронна справа;

з) Ліфтове господарство.

ЖКГ здійснює свою фінансово-господарську діяльність під контролем державного регулювання, тобто встановлення регульованих цін і тарифів на послуги, що надаються підприємствами. Залежно від порядку затвердження цін і тарифів житлово-комунальні послуги поділяють на три групи:

I. Послуги з постачання електроенергії та природного газу, тарифи на які затверджуються центральними фондами управління;

II. Послуги, тарифи на які затверджують органи місцевого самоврядування (утримання будинків, споруд та при будинкових територій; централізоване водопостачання та водовідведення; централізоване опалення; прибирання, виведення та знешкодження побутових відходів);

III. Послуги, ціни і тарифи на які встановлюються за договорами сторін.

Особливостями обліку на підприємствах ЖКГ є:

ü Отримання житлових будинків та об`єктів зовнішнього благоустрою відображаються на балансі у складі статутного або додаткового капіталу:

Д К

103 424, 40, 46

ü Амортизацію по них нараховують проводкою:

Д К

977 131

424 745

ü Приватизований житловий фонд доцільно вивести на окремий аналітичний рахунок. Зокрема №103.1 «Будинки і споруди приватизовані», №425 «Інший додатковий капітал»;

ü Статутний капітал може змінюватися без перереєстрації статуту – при нарахуванні зносу житлових будинків та об`єктів зовнішнього благоустрою, які обліковуються у складі статутного капіталу:

Д К

977 131

40 746 (на суму нарахованої амортизації);

ü У складі власного капіталу обліковуються об`єкти, які не належать підприємствам ЖКГ на правах власності (приватизовані квартири тощо);

ü На багатьох підприємствах ЖКГ не обліковують окремо витрати на збут, а у житлових підприємствах здебільшого не обліковують окремо загально - виробничі витрати.

2. Облік житлового фонду та інших основних засобів.

Підприємства ЖКГ, отримують безоплатно житлові будинки та об`єкти зовнішнього благоустрою від органів місцевої влади, окремих підприємств і установ. Ці об’єкти є специфічною власністю ЖКГ. Обліковуються ці об’єкти на балансі ЖКГ у складі статутного або додаткового капіталу.

Сума нарахованої амортизації на житлові будинки та об’єкти зовнішнього благоустрою не включається до собівартості послуг ЖКГ, а відносяться до інших витрат звичайної діяльності. З цією метою рекомендується використовувати субрахунки №977 аналогічної назви, оскільки доходи при нарахуванні амортизації на безоплатно отримані необоротні активи відображаються на рахунку №745. У кінці року вказані доходи і витрати будуть списані на один і той же субрахунок №793, що призведе до їх взнаємо погашення.

Д К

o Отримано житловий фонд; 103 424, 40, 46

o Нарахування амортизації; 977 131

424 745

o Приватизовані квартири (рекомендовано 103.1 103

вести на окремих рахунках). 424 425

Особливостями надання в оренду державного і комунального майна є регламентований (КМУ) розмір орендної плати у розмірі 30% від загальної суми орендної плати, включаючи ПДВ. Відповідно до порядку розрахунків затвердженого КМУ, 30% орендної плати може сплачувати орендар і орендодавець.

1. Орендну плату до бюджету сплачує орендодавець:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...