Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Д 132 К 113 на суму нарахованого зносу



П Л А Н

1. Облік тимчасових будівельних споруд і будівель.

2. Облік виробничих витрат та калькулювання будівельно-монтажних виконаних робіт.

3. Облік загальновиробничих витрат на будівельному підприємстві.

4. Облік доходів і витрат за будівельними контрактами.

5. Облік реалізації виконаних робіт і розрахунків із замовниками.

Література:

1. Шумляєв Б.О., Татаренко І.В., Рябий Є. І. Бухгалтерський облік в галузях господарства: Підручник / Дніпропетровська філія Відкритого міжнародного ун-ту розвитку людини "Україна" / Борис Олександрович Шумляєв (заг.ред.). — Д., 2011. — 458с.

2. Лузан Ю. Я., Жук В. М., Гаврилюк В. М., Дудка К. П., Канцуров О. О. Облік сільськогосподарської діяльності: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навч. за освіт.-проф. програмою бакалавра зі спец. "Облік і аудит" — К.: Юр-Агро-Веста, 2010. — 368с.

Зміст лекції:

1. Облік тимчасових будівельних споруд і будівель.

Будівельні підприємства, крім БМР, що виконуються за договором підряду здійснюють роботи, що не включаються до обсягу БМР і обліковуються в бух. обліку як некапітальні роботи, тому вони називаються тимчасовими.

До некапітальних робіт відносять спорудження нових споруд, а також роботи пов’язані з демонтажем, розборкою об’єктів по яких припинене будівництво.

Під час проведення будівельних робіт виникає необхідність зведення допоміжних будівель і споруд, які будуть використовуватися лише на час будівництва основного об’єкту. До них належать:

- при об’єктні склади, розчинні вузли, різні житлово-побутові приміщення (робочі кімнати, виконробські, інструментальні приміщення, кімнати відпочинку, їдальні тощо),

- майстерні, тимчасові інженерні мережі і споруди(водопроводи, електромережі, щитові, внутрішньообєктні дороги, естакади тощо),

- інші тимчасові будівлі і споруди.

Тимчасові об’єкти бувають титульні і не титульні.

Титульні тимчасові будівлі і споруди здійснюють за рахунок коштів забудовника (замовника), вони передбачені у зведеному кошторисному розрахунку і обліковуються на балансі замовника у складі основних засобів після їх передачі від підрядника.

Не титульні тимчасові споруди споруджуються за рахунок накладних витрат будівельного підприємства і обліковуються на балансі підрядника.

Облік витрат на спорудження тимчасових титульних споруд і будов ведеться будівельною організацією на окремому субрахунку, наприклад субрахунок 233» Некапітальні роботи» окремо за кожним з таких об’єктів у порядку, встановленому для обліку будівельно-монтажних робіт.

До не титульних тимчасових споруд і пристосувань належать дрібні об’єкти допоміжного характеру, що використовуються для власних потреб будівництва і невключені до титулу.

Підрядні будівельні підприємства повинні вести облік тимчасових не титульних споруд і пристроїв окремо за кожним об’єктом будівель.

Витрати на спорудження не титульних тимчасових споруд в обліку відображаються у складі капітальних інвестицій в Д 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних активів К 20, 63, 65, 66,68.

Після того, як об’єкт буде побудований його на підставі Акту приймання-передачі вводять в експлуатацію бухгалтерською проводкою:

Д 113 К 153

Після введення в експлуатацію тимчасової не титульної споруди здійснюється нарахування амортизації. Амортизація нараховується за виробничим методом, тобто, виходячи із фактичної собівартості споруди (первісної вартості, яка дорівнює фактичним витратам) та терміну служби (договірного терміну будівництва основного об’єкту.)

Для нарахування амортизації потрібно обчислити амортизаційну вартість. Амортизаційна вартість = Первісна вартість - Ліквідаційна вартість

Нарахування амортизації Д 91 К 132

Витрати на утримання тимчасових споруд та будов відображають у складі витрат звітного періоду, а саме: на рахунку Д 92 з К 20, 22, 66,65, 685,…

Вибувають не титульні тимчасові споруди та пристрої у разі їх ліквідації шляхом розбори, демонтажу, а також ці об’єкти можна продати на підставі договору купівлі продажу.

Списання об’єкта у разі ліквідації:

Д 132 К 113 на суму нарахованого зносу у разі 100% нарахування амортизації на об’єкт.

Або:

Д 132 К 113 на суму нарахованого зносу

Д 976 К 113 на залишкову вартість





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...