Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ З ТЕМИ



Таким чином, державне будівництво та місцеве самоврядування поняття багатоаспектне, тобто розглядається як категорія державознавства, наука, навчальна дисципліна, певна сфера діяльності державних та самоврядних інституцій, підгалузь конституційного процесуального права України, що регулює внутрішні організаційні структури, форми і методи діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування. Саме місцеве самоврядування трактується з позицій двох теорій: громадівська(територіальна громада має незалежну муніципальну владу) та державницька(органам місцевого самоврядування належить частина функцій,а інша здійснюється від імені держави – делеговані адміністративні функції в основі). «Державне будівництво та самоврядування України» як категорія державознавства розглядається у вузькому та широкому сенсі,в яких вона має різну структуру.

Предметом «Державне будівництво та самоврядування України» є суспільні відносини, які складаються у процесі організації та діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Державне будівництво та місцеве самоврядування потребує використання загальнонаукових (діалектичний, матеріалістичний, логічні прийоми тощо) та конкретно наукових (синергетичний, соціометричний тощо), вимагають безпосереднього ознайомлення з практикою діяльності ОП органів публічної влади В і являють систему, тобто потребують комплексного застосування в процесі наукового аналізу організації роботи органів публічної влади.

Будь-які матеріали,що містять знання про «Державне будівництво та самоврядування України» відносять до джерел цієї науки,а саме: наукові праці,монографії; нормативно-правові акти; матеріали практики органів публічної влади. Наука ДБМС має систему з двох взаємопов’язаних елементів – Загальної та Особливої частин.

Державне будівництво та місцеве самоврядування безперечно розглядається як навчальна дисципліна – наукові знання та погляди, які узагальнені науковцями та перевірені практикою,що в кінцевому результаті складають навчальний курс для студентів-юристів,який має свою систему, тобто логічне, послідовне розташування матеріалу про організацію і діяльність органів публічної влади. Система навчального курсу побудована відповідно до програми і складається з розділів і тем.

Наука «Державне будівництво та самоврядування України» має зв’язок з іншими науками: суспільним та юридичними,знання яких вона використовує та інтегрує, аналізуючи та перетворюючи або навпаки інші науки можуть використовувати наукові розробки та умовиводи «Державне будівництво та самоврядування України». Державне будівництво і місцеве самоврядування — це підгалузь конституційного процесуального права України, що закріплює, регулює та охороняє порядок утворення і функціонування конституційних державних органів і органів місцевого самоврядування щодо здійснення ними керівництва господарським, політичним, соціальним, культурним та іншими сферами життєдіяльності громадянського суспільства. Конституційною основою «Державне будівництво та самоврядування України» є закріплення статусів органів публічної влади, в тому числі і місцеве самоврядування,які і є досліджуваними об’єктами державного будівництва та місцевого самоврядування.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 713 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...