Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державне будівництво та самоврядування в Україні» як навчальна дисципліна: поняття, система



Державне будівництво і місцеве самоврядування — це система перевірених практикою наукових ідей, уявлень та знань про порядок утворення і функціонування державних органів і органів місцевого самоврядування, про їх завдання та функції, компетенцію, форми й методи діяльності. Як наука і навчальна дисципліна поняття державного будівництва і місцевого самоврядування не тотожні. Наука висуває певні гіпотези і досліджує такі сторони державного будівництва і місцевого самоврядування, які можуть не дістати підтвердження на практиці і відпадуть як ненаукові. Навчальна дисципліна до кола питань включає лише апробовані і доведені наукою та закріплені на практиці положення.

Особлива частина
Загальна частина
Система навчальної дисципліни дещо відрізняється від системи науки ДБМС. Так як наука характеризує системні знання,погляди,які формуються вченими при аналізі історії,законодавства, а навчальна дисципліна, виходячи з них сформованих знань, обумовлює їх в навчальний курс для студентів юридичної спеціальності. Виходячи з цього можна виокремити такі частини:

Вивчає загальнотеоретичні питання: -ДБМС як науку на навчальну дисципліну в системі конституційного права; -конституційно-правові засади державного ладу України:проблеми теорії та практики; - систему органів державної влади в Україні (організаційні основи ВРУ,КМУ,ЦОВВ,судової влади,прокуратури,місцевих державних адміністрацій тощо). Вивчає вже безпосередньо конституційно-правові основи місцевого самоврядування: - історія, теорія,методологія і міжнародні стандарти місцевого самоврядування; - основні форми безпосередньої участі громадян у здійсненні місцевого самоврядування; - сучасна система місцевого самоврядування України; -матеріально-фінансова основа місцевого самоврядування; - правовий статус органів місцевого самоврядування у Дніпропетровську. Міське самоврядування в Україні; - територіальний устрій України.




Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1036 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...