Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи даних та їх оголошення



Важлива відмінність мови Сі від інших мов (Basic, FORTRAN, і ін.) є відсутність принципу замовчування, що приводить до необхідності оголошення всіх змінних використовуваних у програмі явно разом з вказівкою відповідних їм типів.

У мові С можуть бути три місця, де змінна може бути оголошена:

1. Поза функціями, у тому числі і main(). Така змінна називається глобальною (global) і може використовуватися в будь-якому місці програми (за винятком глобальних статичних змінних).

2. Змінна може бути оголошена всередині блоку, у тому числі всередині тіла функції. Оголошена таким способом змінна називається локальною (local) і може використовуватися тільки всередині цього блоку. Така змінна невідома поза цим блоком.

3. Змінна може бути оголошена як формальний параметр функції. Крім спеціального призначення цієї змінної для передачі інформації в цю функцію і місця її оголошення змінна може розглядатися як локальна змінна для даної функції.

Дуже важливо запам'ятати наступне:

¨ Дві глобальні змінні не можуть мати однакові імена;

¨ Локальна змінна однієї функції може мати таке ж ім'я, як локальна змінна іншої функції (чи формальний параметр іншої функції);

¨ Дві локальні змінні в одному блоці не можуть мати однакові імена, у тому числі формальний параметр функції не повинний збігатися з локальним параметром, оголошеним у функції.

Оголошення змінної має наступний формат:

[специфікатор – класу - пам'яті] специфікатор - типу

описувач [=ініціатор] [,описувач [= ініціатор] ]...

Описувач - ідентифікатор простої змінної або більш складна конструкція з квадратними дужками, круглими дужками чи зірочкою (набором зірочок).

Специфікатор типу - одне чи декілька ключових слів, що визначають тип повідомленої змінної. У мові С є стандартний набір типів даних, використовуючи який можна сконструювати нові (унікальні) типи даних.

Ініціатор - задає початкове значення чи список початкових значень, що привласнюється змінній при оголошенні.

Специфікатор класу пам'яті - визначається одним з чотирьох ключових слів мови Сі: auto (автоматична), extern (зовнішня), register (реєстрова), static (статична), і вказує, яким чином буде розподілятися пам'ять під повідомлену змінну, з одного боку, а з іншої, область видимості цієї змінної, тобто, з яких частин програми можна до неї звернутися.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...