Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інжекція неосновних носіїв струму в світлодіодах



Напівпровідникові Інжекційні світлодіоди

Напівпровідниковий світловипромінюючий діод – це твердотільний прилад з одним або декількома p–n переходами, в якому електрична енергія безпосередньо перетворюється у світлову. В основі роботи напівпровідникових світлодіодів лежить ряд фізичних явищ, найважливішими з яких є: інжекція неосновних носіїв в активну область структури електронно-дірковим гомо- або гетеропереходом; випромінювальна рекомбінація інжектованих носіїв в активній області структури. Явище інжекції неосновних носіїв служить основним механізмом введення нерівноважних носіїв в активну область структури світловипромінюючих діодів.

У більшості електролюмінісцентних приладів випромінювальній рекомбінації обов’язково передує інжекція неосновних носіїв в область кристала, де відбувається акт рекомбінації (рис. 1). Завдяки інжекції забезпечується створення нерівноважних носіїв заряду (запас “світлосуми”). У загальному випадку інжекцію носіїв через p–n- перехід можна описати наступним чином (рис.1).

       
   
 
 
Рис.1. Схематичне розділення збудження люмінесценції в напівпровіднику на елементарні акти.


Коли в напівпровіднику створюється p–n- перехід, носії в його околі розподіляються таким чином, щоб вирівняти рівень Фермі. В області контакту шарів р - і n - типів електрони з донорів переходять на сусідні акцептори і утворюється дипольний шар, який складається з іонізованих додатних донорів, на n -стороні та іонізованих акцепторів на р -стороні (рис. 2, а). Електричне поле дипольного шару створює потенціальний бар¢єр, який заважає подальшій дифузії електричних зарядів.

При прикладанні до p–n- переходу електричного зміщення у прямому напрямі потенціальний бар¢єр понижується, внаслідок чого в р- область ввійде додаткова кількість електронів, а в n- область – дірок. Таке дифузійне введення неосновних носіїв називається інжекцією. Концентрація інжектованих електронів на межі p–n переходу і р -області n /(xp) задається виразом:

, (1)

де np – концентрація рівноважних електронів у р -області. Концентрація інжектованих носіїв залежить від рівноважної концентрації неосновних носіїв і прикладеної напруги U.

Оскільки інжектовані носії рекомбінують з основними носіями відповідної області, то їх концентрація в залежності від відстані від p–n -переходу змінюється наступним чином (для електронів в р -області):

, (2)

де Ln – дифузійна довжина електронів. Як випливає з формули (2), концентрація надлишкових носіїв експоненціально спадає по мірі віддалення від p–n -переходу і на відстані Ln (Lp) зменшується в е раз. Дифузійний струм Іn, викликаний рекомбінацією інжектованих електронів, описується виразом:

, (3)

де Dn – коефіцієнт дифузії електронів. Дифузійний струм дірок Ір описується аналогічним виразом. У випадку, коли істотні обидві компоненти струму (електронний та дірковий), загальний струм І описується формулою:

, (4)

де

; . (5)

 
 


Особливість вирішення питань інжекції при конструюванні світловипромінюючих діодів, у яких, як правило, одна з областей p–n -структури оптично активна, тобто має великий внутрішній квантовий вихід випромінювання, полягає у тім, що для отримання ефективної електролюмінісценції вся інжекція неосновних носіїв повинна бути напрямлена в цю активну область, а інжекція у зворотному напрямку повинна стримуватися.

Якщо активна (випромінююча) область р -типу, то необхідно щоб електронна складова дифузійного струму переважала над дірковою, а інтенсивність рекомбінації в області об¢ємного заряду була незначною. Коефіцієнт інжекції g n, тобто відношення електронної компоненти струму In o до повного прямого струму I = In o + Ip o, визначається за формулою:

, (6)

де ND i NA – концентрації донорів і акцепторів в n - і р -областях відповідно. Із виразу (6) випливає, що для отримання величини gn, близької до одиниці, необхідно, щоб ND > NA, Lp > Ln, Dn > Dp. Вирішальну роль, безумовно, має забезпечення співвідношення ND >> NA. Таким чином, для того, щоб кількість інжектованих носіїв була максимальною саме в активній р -області необхідно в n -область вводити більше донорної домішки, а ніж акцепторної в р -область. Слаболегована р-область має великий опір і називається базою. Сильнолегована n-область має низький опір і називається емітером (n+). Таким чином, у випромінюючій структурі інжекція практично одностороння – із емітера в базу – і випромінює база.

Разом з тим відмітимо, що, як правило, значення ND не повинно перевищувати (1 ¸ 5) × 1019см-3, так як при більш високому рівні легування зростає концентрація дефектів у матеріалі, що приводить до збільшення долі тунельного струму і погіршення, тим самим інжектуючих властивостей p–n -переходу.

Кардинальне вирішення проблеми односторонньої інжекції дають гетеропереходи. Властивості гетеропереходів, які виникають на межі розділу двох напівпровідників з різною шириною забороненої зони розглянуто в розділі “Напівпровідникові лазери”. В зонній моделі різкого N–p - або P–n -гетеропереходу, на відміну від зонної моделі гомопереходу, внаслідок різниці електронної спорідненості речовин приведених в контакт виникають розриви у валентній зоні D Еv і зоні провідності D Ес. наявність цих потенціальних бар¢єрів при зміщенні переходу в пропускному напрямі приводить до односторонньої інжекції струму із широкозонного напівпровідника у вузьокозонний (рис. 3) практично незалежно від рівня легування n - і р -областей. Для

забезпечення односторонньої інжекції носіїв з допомогою гетеропереходу достатня різниця в ширині забороненої зони ~ 0,1 еВ, так як відношення In/Ip пропорційне exp(D ЕD /kT).

Друга особливість гетеропереходів полягає у можливості одержання у вузькозонному напівпровіднику концентрації інжектованих носіїв, що перевищує концентрацію основних носіїв у широкозонному напівпровіднику. Цей ефект називається суперінжекцією. Явище суперінжекції дозволяє отримати в активній області високу концентрацію інжектованих носіїв, яку неможливо досягнути за допомогою гомопереходу.

Крім інжекції існує ще один механізм збудження електролюмінісценції – це ударна іонізація при зворотному зміщенні p–n-переходу до напруг електричного пробою. Цей механізм введення нерівноважних носіїв менш ефективний ніж інжекція, із-за участі в ньому розігрітих носіїв, які частину енергії збудження передають гратці напівпровідника. Крім того, ударна іонізація вимагає високих напруг на p–n -переході, які приводять до сильного розігріву p–n -переходу, який у відсутності тепловідведення від кристалу може привести до теплового пробою і виходу приладу з ладу.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1890 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...