Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Магістрально-модульний принцип їх будови (Загальна схема апаратної частини комп'ютера)



Скорочена схема апаратної частини ПК (схема фон Неймана):

Процесор
Пам’ять
Пристрої введення-виведення


Загальна структурна схема ПК:

Мал. Магістрально-модульний принцип їх будови (Загальна схема апаратної частини комп'ютера)

Конструктивною особливістю будови сучасних комп'ютерів є те, що вони складаються з окре­мих модулів, кожний з яких має своє функціональне призначення. Модулі — це логічно і конструкти­вно завершені пристрої, які виконують певні функції в обчислювальному процесі. Будова комп'ютерів на основі модульного принципу дозволяє в міру необ­хідності підключати додаткові пристрої або робити заміну існуючих пристроїв на більш досконалі. Таким чином можна нарощувати обчислювальну потужність комп'ютерів, змінювати апаратну конфі­гурацію системи, пристосовувати її до конкретних умов використання та потреб користувача.

Обмін даними між окремими пристроями здійснюється за допомогою ліній зв'язку, які називаються шинами. Шина — це сукупність паралельних ліній, по яких на основі спеціальних алгоритмів передається інформація від одного модуля комп'ютера до іншого за допомогою еле­ктричних сигналів. Для передачі адрес, даних та керуючих сигналів вико­ристовуються окремі шини. Усі шини в сукупності утворюють системну магістраль. Зовнішні пристрої до системної магістралі під'єднуються паралельно. Зв'язок між центральними та зов­нішніми пристроями організовується за допомогою двох ланок: системної магістралі та інтерфейсного блоку.

Таким чином, магістрально-модульний принцип будови комп'ютерів полягає в тому, що їх окремими апаратними складовими є модулі, обмін інформацією між якими здійснюється че­рез системну магістраль.

2) Принцип числового кодування даних: інформація будь-якого виду в пам'яті обчис­лювальних машин подасться за допомогою числових кодів.

3) Програмний (командний) принцип керування роботою комп'ютера: всі його функціо­нальні можливості реалізуються шляхом виконання відповідних програм.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2691 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...