Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сезонність



За періодом експлуатації шини поділяються на літні, зимові та всесезонні. Літні шини призначені для використання за умов, характерних для літа (високі температури, дощі та ін.). Протектор цих шин має малюнок, що забезпечує якісне зчеплення з асфальтом та високий спротив ефекту аквапланування. Гума протектора, що використовіється для цих шин, зазвичай твердіша за гуму зимових шин, оскільки повинна забезпечувати тривалу експлуатацію на розігрітому твердому літньому асфальті. Зимові шини призначаються для експлуатації при низьких температурах зимньої пори року. Від літніх їх відрізняє більш м’яка суміш гуми протектора та насичене ламелювання. Всі зимові шини в свою чергу поділяються на шиповані (або такі, що підлягають шипуванню) та фрикційні (які не мають шипів і не шипуються). Шиповані шини найкраще поводяться в суворих зимових умовах та при мінливій погоді. Окрім гумової суміші протектора та ламелювання, зчеплення з поверхнею дороги забезпечується шипами. Фрикційні шини забезпечують гарне зчеплення з зимовою дорогою за рахунок спеціальної гумової суміші протектора та дуже насиченого ламелювання. Всесезонні шини є ціновим компромісом між літніми та зимовими шинами з метою зменшення витрат. Конструкція їх протектора зазвичай має елементи, характерні як для зимових, так і для літніх шин, а твердість гумової суміші знаходиться посередині між твердістю гуми літньої та зимової шин. Як все універсальне, що завжди програє спеціальному, всесезонна шина влітку забезпечує гірші параметри експлуатації, ніж літня шина, а взимку – гірші, ніж зимова. Сезонність літньої шини ніяк не позначається в маркуванні шини. Сезонність зимової шини позначається на її боковині позначкою «М+S» «MS» або «M&S» та стилізованим знаком у вигляді сніжинки на фоні контуру гори.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 643 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...