Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класи нормативних документів україни в галузі будівництва



А. Організаційно-методичні норми, правила і стандарти.

А.1. Стандартизація, нормування, ліцензування, сертифікація і метрологія. А.2. Вишукування, проектування і територіальна діяльність. А.3. Виробництво продукції в будівництві.

Б. Містобудування.

Б.1. Система містобудівної документації. Б.2. Планування та забудова населених пунктів і територій.

В. Технічні норми, правила і стандарти.

В.1. Загальнотехнічні вимоги до життєвого середовища та продукції будівельного призначення. В.2. Об'єкти будівництва та промислова продукція будівельного призначення. В.3. Експлуатація, ремонт, реставрація та реконструкція.

Г. Рекомендовані норми, правила і стандарти, довідково-інформаційні матеріали.

Вимоги. Нормативні документи повинні містити вимоги, що мають пряме відношення до об'єкта стандартизації чи нормування і не дублюють положення інших НД.ВБН, РБН і ТУ не повинні суперечити вимогам державних НД.

Нормативні документи повинні бути спрямовані на забезпечення пріоритету інтересів споживача продукції, робіт, послуг і потреб суспільства, збереження і раціонального використання усіх видів ресурсів і взаємопов'язані з іншими НД.

Нормативні документи в галузі будівництва містять обов'язкові та рекомендовані вимоги.

До обов'язкових належать: вимоги до якості продукції, робіт та послуг, що забезпечують їх безпеку для життя, здоров'я і майна населення, охорону навколишнього середовища; вимоги техніки безпеки та виробничої санітарії; вимоги по забезпеченню сумісності та взаємозамінності продукції; вимоги, що забезпечують вірогідність і єдність вимірювань, методів контролю якості продукції; положення, що забезпечують технічну єдність при розробці, виготовленні і використанні продукції, виконанні робіт та наданні послуг.

До рекомендованих належать інші вимоги до експлуатаційних властивостей продукції, робіт і послуг. Ці вимоги стають обов'язковими у випадках: встановлених законодавчими актами України; включення їх в договір на розробку; документальні заяви виконавця про відповідність продукції і робіт цим вимогам.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 990 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...