Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет, об’єкт та методи економічного аналізу



Предметом економічного аналізу є господарська діяльність під­приємств, кінцеві результати господарювання, які складаються під впливом об’єктивних і суб’єктивних факторів, що перебувають в єд­ності і взаємозв’язку. Ці фактори групуються на:

— екстенсивні (за рахунок зміни обсягу капіталовкладень, вартості основних засобів, матеріальних цінностей, чисельності працю­ючих);

— інтенсивні (за рахунок кращого використання задіяних у процесі виробництва основних засобів, матеріальних цінностей, робочої сили).

Усі господарські процеси, які відбуваються на підприємстві в си­стемі економічного аналізу перебувають під впливом дії основних ринкових законів: закону вартості, закону змінюваності товару, зако­ну відповідності попиту і пропозиції.

Предмет економічного аналізу включає:

— економічні процеси, які відбуваються в результаті господарсько-фінансової діяльності;

— причинно-наслідкові зв’язки, які визначають використання всіх видів ресурсів та результати діяльності;

— резерви та шляхи підвищення ефективності діяльності та зміцнення конкурентоспроможності підприємств.

Об’єктами аналізу на підприємстві є:

— обґрунтованість бізнес-планів;

— матеріально-технічне забезпечення;

— організаційно-технічний рівень виробництва;

— виробництво та реалізація продукції;

— використання ресурсів;

— конкурентоспроможність продукції;

— витрати на виробництво та реалізацію;

— фінансові результати;

— фінансовий стан;

— ринок товарів та місце підприємства у ринковому середовищі.

Усі явища та процеси, пов’язані з різнобічною діяльністю під­приємства, вимірюються економічними показниками, які є характеристикою конкретного об’єкта чи процесу, а також його економічної суті в числовому виразі.

Економічні показники — важливий інструмент оцінки плану­вання та управління діяльністю підприємств.

Методом економічного аналізу є метод пізнання, при якому всі господарські процеси і явища, які відбуваються на рівні підприєм­ства, розглядаються в їх єдності і взаємозв’язку.

Принципи, закони, категорії діалектики дістають своє відобра­ження в методиці економічного аналізу, виходячи з того, що система факторів і показників фінансово-господарської діяльності підпри­ємств перебуває у відносинах, пов’язаних причинами і можливими наслідками.

Застосування методу економічного аналізу дає можливість вивчити і оцінити динаміку змін фінансово-господарської діяльності підприємств в порівняльних пе­ріодах. Він характеризується комплексністю, системністю, спрямо­ваністю на досягнення мети.

Реалізація методу економічного аналізу передбачає вивчення з метою попередньої оцінки досягнутого рівня фінансо­во-господарської діяльності підприємства порівняно з попередніми періодами і аналогічними за характером діяльності підприємствами як в даній країні, так і поза її межами. Кінцевою метою проведення економічного аналізу є виявлення резервів з метою подальшого підви­щення ефективності виробництва, регіонального використання мате­ріальних, трудових та фінансових ресурсів.

Особливість методу економічного аналізу полягає в пошуку і класифікації таких резервів залеж­но від їх характеру, місця і способу виявлення, часу можливого вико­ристання.

Метод економічного аналізу дістає своє відображення в техніч­них прийомах, які застосовуються при його проведенні.

Технічні прийоми економічного аналізу:

— порівняння;

— групування і зведення;

— динаміка рядів;

— ланцюгова підстановка;

— балансова ув’язка;

— графічний метод;

— елімінування;

— методи лінійного програмування;

— кореляційний аналіз;

— теорія ігор та ін.

В основі технічного прийому економічного аналізу порівняння лежить зіставлення фактично досягнутого і запланованого рівня по­казників підприємства з метою визначення абсолютного і відносного відхилення.

Абсолютне відхилення визначається як арифметична різниця між фактично досягнутим і запланованим показником діяльності під­приємства.

Відносне відхилення визначається двома способами:

— як співвідношення абсолютного відхилення до базового показ­ника, за який приймається показник, досягнутий у попередньому звіт­ному періоді;

— як добуток абсолютного відхилення на відсоток або коефі­цієнт зміни.

В основі технічного прийому економічного аналізу групування і зведення лежить класифікація економічних показників діяльності підприємства за однойменними економічними ознаками. Такий при­йом економічного аналізу використовується у великих господарсь­ких товариствах.

Види групування і зведення:

— типологічне (спрямоване на розкриття соціально-економічного типу господарського об’єкта в процесі діяльності підприємства);

— структурне (спрямоване на розкриття структури господарського об’єкта аналізу);

— аналітичне (при якому аналізу підлягають однотипні економічні показники роботи підприємства).

В основі технічного прийому економічного аналізу ланцюгової підстановки лежить статистичний метод агрегатних індексів, при яко­му розглядається вплив окремих факторів на зміну сукупного показ­ника. Ці фактори поділяються на екстенсивні та інтенсивні. Застосування цього прийому економічного аналізу передба­чає поділ цих факторів, а також послідовність їх підстановки. Так спочатку аналізу підлягають екстенсивні фактори, а потім — інтен­сивні.

В ряді випадків технічний прийом економічного аналізу ланцю­гової підстановки застосовується у вигляді способу різниць, де передбачається менша кількість розрахунків.

В основі технічного прийому економічного аналізу балансової ув’язки лежить зіставлення господарських засобів підприємства за їх складом, розміщенням відповідно до джерел їх утворення. Цей прийом застосовується при складанні матеріального і товарного ба­лансів.

В основі технічного прийому економічного аналізу графічного методу лежить геометричне відображення економічних показників діяльності підприємства за допомогою ліній на площині.

При проведенні економічного аналізу, крім абсолютних і віднос­них величин, використовуються середні величини, базові індекси, від­сотки змін.

Значення має проведення порівняльного аналізу даних первин­ного і зведеного обліку як на самому аналізованому підприємстві, так і в його контрагентів (партнерів по господарських зв’язках, тобто здійснення зустрічної перевірки).





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 627 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...