Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості обліку благодійних внесків та гуманітарної допомоги



Відповідно до статті 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.1999 р. № 1192-XIV гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку зі соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб.

Гуманітарна допомога – різновид благодійництва, і її потрібно спрямовувати відповідно до обставин, об'єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог статті 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 8 квітня 2014 р. № 1190-VII [2]. Підставою для здійснення гуманітарної допомоги в Україні є письмова згода отримувача такої допомоги на її одержання. Донор надсилає письмову пропозицію отримувачу. Після письмової згоди останнього відбувається фактичне надання гуманітарної допомоги з подальшим її відображенням в обліку. При цьому суб’єкти господарювання мають бути зазначені в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, зареєстрованому Постановою КМУ від 30.01.2013 р. № 39.

Окрім того, вони мають бути акредитовані в митному органі за місцем реєстрації, якщо допомога надходить з-за кордону. Товари (предмети), що ввозять (пересилають) як гуманітарну допомогу, підлягають першочерговому безкоштовному спрощеному декларуванню митним органам України відповідними установами та організаціями незалежно від форми власності, з обов’язковим проставленням у товаросупровідних документах, вантажних митних деклараціях клейма «Гуманітарна допомога. Продаж заборонено», засвідченого печаткою митника [4].

Обсяги та номенклатура сільськогосподарської продукції, продовольства, друкованої продукції, будівельних матеріалів та інших товарів, які можуть бути ввезені в Україну як гуманітарна допомога, визначає Кабінет Міністрів України. Ввезена гуманітарна допомога, більша за встановлений обсяг, підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

До речі, гуманітарну допомогу, яку надає Україна, у разі її вивезення за межі митної території держави, також звільняють від сплати вивізного мита. Крім того, відповідно до статті 8 Закону «Про гуманітарну допомогу» митне оформлення вантажів із гуманітарною допомогою здійснюють без справляння і плати за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів. Таку пільгу надають лише за наявності рішення відповідних комісій з питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою.

Окрім того, гуманітарну допомогу можуть надавати як у формі грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей, так і у вигляді робіт і послуг. За отримання іноземної валюти, яка надійшла як гуманітарна допомога на рахунок в іноземній валюті отримувача гуманітарної допомоги, він як юридична особа-резидент повинен здійснювати її облік окремо. На рахунках бухгалтерського обліку підприємство-отримувач грошових коштів в іноземній валюті відображатиме кореспонденцією: Дт 312 – Кт 48.

Одночасно з надходженням гуманітарної допомоги підприємство має визнати дохід від безоплатно отриманих активів (745 «Дохід від безоплатно одержаних активів»), що відображатиметься кореспонденцією: Дт 48 – Кт 745. Якщо виконані роботи гуманітарної допомоги мають капітальний характер (будівництво, спорудження), то їх вартість відображається за дебетом рахунка 15 «Капітальні інвестиції» і кредитом рахунка 48.

Митна вартість отриманих від іноземних донорів товарно-матеріальних цінностей, виконаних ними робіт, наданих послуг та одержана іноземна валюта відображаються у бухгалтерському обліку і звітності у грошовій одиниці України перерахунком суми в іноземній валюті за курсом Національного банку України, що існував на момент митного оформлення допомоги.

-отримувачів гуманітарної допомоги треба пам’ятати, що в разі відсутності обліку отримання та цільового використання гуманітарної допомоги її вважають використаною не за цільовим призначенням, а порушення гуманітарного законодавства спричинює кримінальну або адміністративну відповідальність

Отже, облік гуманітарної допомоги – надзвичайно важливий і вимагає фахового підходу, оскільки потрібно дотримуватися норм законодавства та основних положень бухгалтерського обліку.

Питання для самоперевірки

1. Які законодавчо-нормативні акти здійснюють регулювання обліку гуманітарної допомоги?

2. Які види благодійної діяльності визначає Українське законодавство?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...