Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік готівкової іноземної валюти



Документальне оформлення операцій з готівковою іноземною валютою аналогічне документальному оформленню руху грошових коштів у національній валюті, але на кожний вид валюти повинна бути відкрита окрема Касова книга, записи в якій ведуться в номінальному обчисленні.

Бухгалтер проводить обробку звіту касира. Відмінністю порядку відображення валютних операцій є те, що перед тим, як показати рух іноземної валюти, потрібно відрегулювати балансову оцінку активів і пасивів. Таким чином, перед тим, як проводити обробку звіту касира, бухгалтер повинен врегулювати оцінку іноземної валютної готівки в касі на початок дня за курсом НБУ, діючим на день складання звіту. Після цього бухгалтер переводить касові операції в іноземній валюті в гривневий еквівалент за цим курсом.

Синтетичний облік готівкової іноземної валюти ведеться на рахунку 30 «Каса». Діючим Планом рахунків передбачена можливість ведення субрахунку 302 «Каса в іноземній валюті» та 304 «Операційна каса в іноземній валюті». Ці рахунки є активними, грошовими; у балансі знаходяться в II розділі активу. По дебету відображається надходження готівкової іноземної валюти, а по кредиту — її зменшення, витрачання (табл. 3.3.1).

Таблиця 3.3.1

Кореспонденція обліку готівкової іноземної валюти

Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків  
Д-т К-т  
І. Надходження іноземної валюти  
1. Отримано іноземну валюту з валютного рахунку в банку      
2. Повернуто залишки підзвітних сум в іноземній валюті після повернення з відрядження    
3. Відображено позитивну курсову різницю по коштах в касі в іноземній валюті    
II. Вибуття іноземної валюти
4. Здано залишки іноземної валюти на рахунок в банку    
5. Видано іноземну валюту у підзвіт на відрядження за кордон    
6. Відображено негативну курсову різницю у зв'язку зі зміною курсу    

Аналітичний облік готівкової іноземної валюти ведеться за місцями зберігання валюти та за її видами.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 384 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...