Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. Складіть проект позовної заяви про усунення перешкод у спілкуванні з онуком



1. Складіть проект позовної заяви про усунення перешкод у спілкуванні з онуком.

2. Складіть проект позовної заяви про відібрання дитини та передачу її на виховання діду.

3. Складіть проект позовної заяви про усунення перешкод у спілкуванні з сестрою.

4. Складіть проект позовної заяви про стягнення аліментів на утримання онуків.

Тема 12. Застосування Сімейного кодексу України до іноземців та осіб без громадянства. Застосування законів іноземних держав та міжнародних договорів в Україні.

Рекомендована кількість годин - 10 годин.

Питання до теми.

1. Особливості правового статусу іноземців та осіб без громадянства у сімейних відносинах.

2. Проблема визнання шлюбу, укладеного за межами України.

3. Регулювання сімейних відносин між громадянами держав-членів СНД.

4. Правове регулювання шлюбу та розлучення за участю іноземців та осіб без громадянства.

5. Правове регулювання відносин батьків та дітей за участю іноземного елементу.

6. Застосування законів іноземних держав в сімейних правовідносинах.

7. Захист сімейних прав українських громадян за кордоном.

Задача 1. У лютому 2012 року Міністерство юстиції України звернулося до суду з позовом в інтересах громадянина Німеччини Р. до П. про забезпечення повернення малолітньої дитини до держави Німеччина із тих підстав, що М., 2005 року народження, є сином Р. й громадянки України П. Відповідачка незаконно утримує дитину на території України та відмовляється повернути її до місця постійного проживання − м. Мюнхену в Німеччині.

Р. на підставі Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей звернувся до Міністерства юстиції України із заявою про повернення дитини. П. добровільно відмовилася повернути дитину до Німеччини, тому, посилаючись на вищевказану Конвенцію, Міністерство юстиції України просило задовольнити позов.

Рішенням М-кого районного суду м. Одеси, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, у задоволенні позову Міністерства юстиції України в інтересах громадянина Німеччини Р. відмовлено. М-кий районний суд м. Одеси встановив, що 27 грудня 2007 року Р. та П. із малолітнім сином М. прибули до м. Одеси та проживали разом до 20 січня 2010 року. Р. за власним бажанням залишив відповідачку та дитину проживати в Україні та надав мовчазну згоду на утримання сина М. лише матір’ю, а з 20 січня 2010 року він не піклується про дитину. Суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у видачі розпорядження про повернення дитини.

У касаційній скарзі Міністерство юстиції України просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

У чому особливості розгляду таких спорів між батьками дитини? Чи підлягає касаційна скарга задоволенню?






Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...