Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. Зробіть порівняльний аналіз поняття “шлюб” та поняття “родина” з урахуванням норм права



1. Зробіть порівняльний аналіз поняття “шлюб” та поняття “родина” з урахуванням норм права.

Тема 5. Суб’єкти сімейних правовідносин.

Рекомендована кількість годин - 6 годин.

Питання до теми:

1. Поняття «сім’ї».

2. Дошлюбні та позашлюбні відносини.

3. Подружжя.

4. Батьки і дитина.

5. Інші учасники сімейних правовідносин.

Завдання.

1. Складіть схему умов вступу до шлюбу та зазначте, які існують перешкоди для укладання шлюбу.

2. Зробіть таблицю, в якій вкажіть випадки розірвання шлюбу в органах РАЦС та випадки розірвання шлюбу в суді.

3. Складіть схему визнання шлюбу недійсним. Вкажіть, які правові наслідки тягне за собою визнання шлюбу недійсним.

4. Складіть проект договору про заручини.

5. Складіть проект позовної заяви про розірвання договору дарування.

6. Складіть проект заяви особи про надання їй права на шлюб.

7. Складіть проект заповіту подружжя.

Задача 1. До селищної Ради звернувся Петров з проханням не реєструвати шлюб його сина з Красновою. Петров вважає, що його син діє поспішно, незважаючи на те, що наречена старша за нього на чотири роки і що вони знайомі дуже короткий час.

Яке рішення повинен прийняти голова селищної Ради?

Задача 2.

Смірнов та Носова подали до РАЦС заяву прореєстрацію шлюбу. Через кілька днів до РАЦС прийшла Агаєва з проханням не реєструвати шлюб Смірнова, оскільки вона і Смірнов проживають вже два роки разом, усі сусіди та знайомі вважають їх подружжям, хоча шлюб між ними не зареєстрований.

Чи є підстави для відмови в реєстрації шлюбу між Смірновим і Носовою?

Чи зміниться рішення, якщо у Смірнова та Агаєвою є спільна дитина?

Задача 3.

Прижнюк звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати недійсним запис про реєстрацію шлюбу його померлого брата Володимира з відповідачкою Кірсановою Оленою. У позовній заяві позивач зазначив, що його брат був важко хворий і помер через 15 днів після реєстрації шлюбу. На його думку, відповідачка, реєструючи шлюб з братом Володимиром, не мала мети створення сім’ї, а хотіла отримати спадщину після смерті чоловіка.

Як слід вирішити справу?

Задача 4.

Жаркова перебувала у шлюбі, але вже декілька років проживала окремо від чоловіка й не знала, де він знаходиться. Згодом вона вирішила взяти шлюб з Перовим. Для цього вона звернулася до суду з заявою про визнання її чоловіка безвісно відсутнім. Після вступу такого рішення суду у законну силу, Жаркова зареєструвала розірвання шлюбу в РАЦС та вступила в новий шлюб. Через два роки повернувся її перший чоловік та поставив питання про визнання шлюбу з Перовим недійсним.

Як вирішити суперечку?

Задача 5.

Семенова звернулася до суду з позовом про визнання її шлюбу з Сорокіним недійсним. Вона пояснила, що відповідач в минулому році вступив з нею в шлюб з метою отримати міську прописку, а сама вона погодилася на реєстрацію шлюбу, що не хотіла виходити заміж за Грибанова, на шлюбі з яким наполягали її батьки. Сорокін проти позову заперечував і пояснив, що він вступив у шлюб з Семеновою, бажаючи створити сім’ю і виділяти свою частку житлової площі не збирається, підозри Семенової вважає необґрунтованими й припускає, що вони підказані її матір’ю, з якою у Сорокіна склалися погані відносини.

Яке рішення повинен прийняти суд?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 981 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...